Gljive i najzanimljivije činjenice zašto ih češće treba jesti

 

Lako se spremaju i dobar su dodatak svim jelima
Lako se spremaju i dobar su dodatak svim jelima

Jednoga dana, ljudi ce shvatiti da im pečurke mogu spasti život! Kako? Jednostavno.

Hranljive su, jačaju imuni sistem, zdravije su za organizam od mesa, kojem po nutritivnim vrednostima mogu biti slične, a pri tom i regulišu nivo šećera u krvi.

Danas je poznato više od 2.000 vrsta gljiva, iako se uzgaja samo dvadesetak. No, krenimo redom.

 

  1. Pečurke rastu svuda!

Ukusne i lepe za serviranje
Ukusne i lepe za serviranje

Lako ih je uzgajati i možete ih naći svuda u šumama, na planini, pored reka… Za razliku od drugih namirnica koje ne možete sami uzgajati, pečurke možete da gajite u spostvenom domu ili podrumu i da na malom prostoru dobijete dosta hrane pune belančevina. Sveže se ne mogu dugo čuvati, jer sadrže dosta vode, no sušene se mogu čuvati znatno duže.

Ako ih čuvate u frižideru, preporučuje se da ih spakujete u papirnatu kesu ili u otvorenu posudu, nikako u plastičnu kesu, da na bi izazvale želudačne probleme.

Da li će pečurke biti imati svojstva biljaka ili životinja zavisi od podloge na kojoj rastu. Od pečurake koje rastu na lišću, najpoznatije su: vrganji, lisičarke, pupavke, šampinjoni, krasnice, mlečnice, vitezovke, itd.

 

 Pečurke su bogate su kalijumom, bakrom i selenom i vitaminima: A, B1, C i D.

 

2. Gljive regulišu šećer

Bobre su za kao glavno jelo ili dodatak
Bobre su za kao glavno jelo ili dodatak

Istraživanje na Univerzitetu Bufalo pokazlao je da portabelo pečurke regulišu nivo šećera u krvi i da pomažu pri regulisanju telesne težine. One sadrže prirodni insulin i enzime koji pomažu da se reguliše šećer unorganzimu.

Dakle, ne samo da su dobra zamena za meso, već su bogate belančevinama, mastima, ugljenim hidratima, celulozom i vodom i, što je važno, lako se vare.

 

3. Pečurke jačaju kosti

Šampinjoni - najpoznatije gljive na Balkanu
Šampinjoni – najpoznatije gljive na Balkanu

Smrčak je jedna od pečuraka koja ima najviše vitamina D. U kombinaciji s kalcijumom, kojeg takođe ima u većini gljiva, vitamin D jača kosti, ublažava bol u kostima i čak smanjuje rizik od osteoporoze.

Pored toga, pečurke su pune proteina i odlična su zamena za meso! Nisu masne, niti sadrže hormone u sebi, poput mesa, a neći ni loše uticati na vaše krve sudove.

 

4. Jačanju imuni sistem

Gljive su najbilji prirodni antioksidans, jačaju imuni sistem i sprečavaju kancer, posebno kancer dojki i prostate. Posebno su cenjene šitake i bukovače, no čak i u običnim belim šampinjonima mogu se naći određeni antioksidansi. 

 

  1. Pečurke možete koristiti na razne načine

Salata od gljiva
Salata od gljiva

Sveže, marinirane, kuvane, pečene – možete ih spremati na razne načine. Dobre su u salati, kao glavno jelo, potaž, podloga za picu ili dodatak uz neko drugo jelo.

Sirove se najlakše spremaju! Možete ih pomrešati sa sočivom i povrće i napraviti posne burgere.

Lako se peru, brzo se spremaju, a stablo im je ukusno isto koliko i gornji deo gljive.

 

Pogledajte i ovo:

Danijela Pantić Conić

Danijela Pantić Conić, magistarka teorije komunikacija i medija, autorka i voditeljka emisije "Vege izazov sa Danijelom" na TV Kitchen. Urednica magazina "Eva i ja" i kreativna direktorka međunarodnog festivala "Kuhinje sveta" i knjige zdravijih recepata: "I brza i zdrava hrana" (Kreativna industrija, 2018). Voditeljka, novinarka i urednica na RTS ("Srbija Danas", "Ovo je Srbija", "Premijera", "TV Slagalica") i TV Prva ("Tačno 1") i autorka knjige "Probaj me, prodaj me: mediji i potrošačko društvo (Čigija štampa, 2009) i mnogobrojnih naučnih radova o komunikaciji, medijma i reklami.

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Saznajte prvi vesti, recepte, novosti i događaje

Na koju email adresu želite da vam šaljemo obaveštenja o novim tekstovima na sajtu

Pratite nas na društvenim mrežama: