Grožđe za jači imuni sistem i bolju krvnu sliku

 

Zeleni, crveni, ćilibar-žuti, modrocrni ili roze, različitih veličina i ukusa, sočni plodovi vinove loze (Vitis vinifera), grožđe od davnina je omiljeno voće svuda gde se gaji. Uzgoj vinove loze i proizvodnja grožđa bili su organizovani još 8.000 godina pre naše ere. Danas je grožđe vrlo rasprostranjeno, ima 12 osnovnih i najpoznatijih vrsta. U svetu se uzgaja nekoliko hiljada podvrsta za jelo i proizvodnju vina ili za sušenje. Kombinacija glatke strukture i slatkog ukusa, kako kažu agronomi, učinila je grožđe popularnim kao obrok, užinu, dodatak salatama.

Zbog lekovitosti, nutricionisti preporučuju grožđe češće na jelovniku. Zreli plod vinove loze sadrži bogatstvo vitamina i minerala! Tu su: antocijan, biljna vlakana i masti, vitamine A, B, C i E, gvožđe, organske kiseline. Treba spomenuti i kalijum, kalcijum, magnezijum, mangan, natrijum, silicijum, fosfor.

Tu su, naravno i polifenoli, rasveratroli, flavonoidi, celuloza, dekstroza…

 

Odstranjuje otrove iz organizma

Grožđe sadrži mnogo kalijuma i voćnih kiselina, te pojačava mokrenje i odstranjivanje otrova iz organizma. Organske kiseline ubrzavaju metabolizam, podstiču rad creva i sprečavaju zatvor. Ove diuretične i laksativne osobine grožđa važne su za gojazne koji planiraju dijete. Tanini i polifenoli štite organizam od virusa i svrstavaju se u antikancerogene materije, dok je grožđani šećer neophodan za rad mozga i srca. Flavonoidi koje grožđe sadrži sprečavaju bolesti krvi i krvnih sudova.

Interesantno je da je sastav grožđa veoma sličan majčinom mleku, a hranljiva biološka voda koju sadrži ulazi direktno u krv i sistem za varenje ne opterećujući ih masnoćom.

 

Jača organizam

Ishrana s mnogo grožđa preporučuje se protiv hroničnog zatvora, oboljenja jetre i gastritisa kao i za jačanje organizma. Grožđe pomaže i protiv kašlja, loše krvne slike, otežanog mokrenja, stvaranja ugrušaka, raka, artritisa i reumatoidnog artritisa, žutice, otoka, ekcema, dermatitisa, ateroskleroze i valunga. Jača slezinu, krvne sudove, srce, bubrege, pluća, mokraćne puteve, stomak i jetru.

Grožđe se naročito preporučuje dojiljama, onima koji se oporavljaju posle teških bolesti i starijima. Sok od presnog grožđa je, takođe, hranljiv i lekovit napitak koji povoljno deluje na jetru, ali dijabetičari moraju da ga izbegavaju.

 

Crveno je malo zdravije

Grožđe, tj. njegove bobice boju dobijaju od pigmenata proantocijanidinia, koji su „odgovorni” za jače antioksidativno dejstvo crvenih od belih sorti grožđa. Smatra se i da crveno vino sadrži 10 puta više flavonoida od belog. Osim toga, tanin je supstanca čiji ukus daje osnovnu razliku između ukusa crvenih i belih vina. Nalazi se u pokožici bobice grožđa, semenkama i u stabljci grožđa. Verovali ili ne, ali ima ga čak i u hrastovim buradima u kojima vina „leže”.

 

Pogledajte i ovo:

Danijela Pantić Conić

Danijela Pantić Conić, magistarka teorije komunikacija i medija, autorka i voditeljka emisije "Vege izazov sa Danijelom" na TV Kitchen. Urednica magazina "Eva i ja" i kreativna direktorka međunarodnog festivala "Kuhinje sveta" i knjige zdravijih recepata: "I brza i zdrava hrana" (Kreativna industrija, 2018). Voditeljka, novinarka i urednica na RTS ("Srbija Danas", "Ovo je Srbija", "Premijera", "TV Slagalica") i TV Prva ("Tačno 1") i autorka knjige "Probaj me, prodaj me: mediji i potrošačko društvo (Čigija štampa, 2009) i mnogobrojnih naučnih radova o komunikaciji, medijma i reklami.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Saznajte prvi vesti, recepte, novosti i događaje

Na koju email adresu želite da vam šaljemo obaveštenja o novim tekstovima na sajtu

Pratite nas na društvenim mrežama: