Harmoni program na Pašmanu i povratak prirodi

I dok se većina mesta i hotela utrkuje kako da postigne veću kategorizaciju, postoje i ona mesta kojima cilj nije što više turista, već što bolji sadržaj za sve koji ne vole masovan odmor.

Ostrvo Pašman u Hrvatskoj i mesto Kraj godinama razvijaju koncept harmoničnog odmora, za dušu, um i telo u kome uživaju turisti sa svih kontinenata Harmoni programu (Harmony program).

Do Pašmana se najbrže stiže trajektom od Biograda na moru (Tkon), za petnaestak minuta. Bez i jednog hotela, diskoteke, restorana ili noćnog kluba, ovde se jede najukusnija vegetarijanska hrana, piju čajevi za čišćenje organizma, igra i peva do kasno u noć uz razne melodije i ritmove.

img_1902aAko želite da se vratite u detinjstvo i period kada se letovalo uz zvukove iz prirode, cvrčke, pčele i talase mora, onda su Pašman i Harmoni program idealno mesto za vas. Umesto kakofonije koja deluje stresno za naš mozak i organizam, budiće vas tih i ujednačen zvuk mora, ptica ili popodnevne gong terapije, ako

volite popodnevni odmor.

Život u harmoniji!

Vesna Ba, osnivačica Harmony programa
Vesna Ba, osnivačica Harmony programa

Idejni tvorac ovog koncepta i programa u kojem danas učestvuje nekoliko hiljada ljudi iz celog sveta, je Vesna Ba. Nekada učiteljica, Vesna je odličila da napusti probleme, stalnu borbu za zdravlje, račune i golu egzistenciju i uči druge kako da žive u skladu sa sobom i prirodom. Danas njen program dobija sve više pratilaca sa svih kontinenata i zemalja sveta. To su ljubitelji prirode i sklada koji pređu nekolio hiljada kilometara kako bi stigli na Pašman. Oni su predavači na seminarima, polaznici predavanja i naravno, turisti!

img_1832Direktor ovog programa i Vesnin najbolji učenik je njen sin Vedran, inače majstor terapije zvukom. Njegove zvučne kupke i instrumenti koje koristi će vas uspavati i opustiti. Zvučna kupka pomaže da se kroz dobar i kvalitetan san oslobodite nagomilanog stresa!

Sklad i harmonija prirode i ljudi!

img_5978Na plaži nema ležaljki koje ćete morati skupo da plaćate. Umesto toga, računajte da će vam krevet biti peškir na šljunku ili betonu. Za raziku od većih gradova i metropola iz kojih isijava toplota i izduvni gasovi od saobraćaja, ovde se jasno vide velika i mala sazvežđa.

Jedina mana odmora u prirodi je veliki broj komaraca od kojih se jednostavno ne možete sakriti!

Hrana je probrana, vegeterijanska. Uz dobar izbor domaćih namirnica i lekovitog bilja osećaćete dobro, odmorno i da skinete i koji kilogram viška. Sigurno nećete ostati gladni i da ćete jesti najukusniju hranu!

img_0972Meditacija, joga, terapija zvukom, sirova hrana, branje lekovitog bilja koje možete poneti sa sobom i koristiti tokom zime, čišćenje organizma, tj. tela, rad na sebi, svojim slabostima i strahovima…

Sve ovo su aktivnosti kojima svoj odmor možete upotpuniti učiniti interesantnijim. Ponekad je dovoljno da sednete na plažu, udište jonizovan vazduh, gledate u prirodne lepote ostrva Pašman i pomislite ”Kako je život lep.”

Mir, tišina uz bogatstvo ukusa, mirisa i misli koje vas smiruju i vraćaju prirodi – suštini našeg postojanja.

Napredujemo u životu samo kada radimo na sebi!

img_6055Moja preporuka su i radionice Jasmine Kovačev, master trenera EFT i Studija za edukaciju i vrhunska dostignuća “Okrugla duga”.

Jasmina Kovačev je 2016. godine na Pašmanu držala seminar-interaktivnu radionicu “Dobrodošli u svoju budućnost“. Cilj radionice bio je dublje povezivanje sa sobom, spoznavanje svrhe postojanja svog bića i zadatka koji treba da obavljamo u svom životu. Živeti u skladu sa sobom i svojom svrhom daje ispunjenost u životu. Za nekog je to prvi korak, a za nekoga iskorak ka sledećem nivou spoznaje sebe i životnog zadatka.

img_6047Na leto 2017. godine tema Jasmininih radionica na Pašmanu biće još intersantnija: „Upoznajte dete u sebi i saznajte kako ono utiče na vaše odnose sa drugima..“

Mimo ovih seminara, već osmu godinu Jasmina drži jedinstvene EFT (Tehnika enmocionalne slobode) grupne tretmane na Pašmanu.

Isti Kraj za celu bivšu Jugoslaviju

Kraj i Harmoni program omiljeno su mesto kampera iz cele bivše Jugoslavije i celog sveta. Ovde ima i dosta volontera koji sebi i svojoj porodici organizuju radno leto – 4 sata rada za 20 sati odmora dnevno.

Vesna Ba i Jasmina Kovačev sa ekipom novinarki iz SrbijeSam koncept veoma je interesantan i novinarima i poznatima iz Hrvatske, Srbije i drugih bivših republika SFRJ.

Meštani su ljubazni i imaju svoje bašte ili maslinjake, te u povratku možete pazariti zaista ukusno maslinovo ulje, krompir i luk.

Tokom jula i avgusta možete kupiti i smokve, jer ih ima u skoro u svakom dvorištu.

img_1894

Veoma me raduje što moj sin može da uživa u prirodi i da doživi istinski zvukove, boje i mirise. Lepo je biti daleko od saobraćaja, buke i vrelog beogradskog asfalta. Pašman je daleko od skupih hotela gde vam je svaki dan isplaniran, a sve oko vas dizajnerski osmišljeno i bez topline. Naravno i takav odmor prija, ali haromnija bića i prirode donosi mnogo više na duhovnom, emotivnom i telesnom nivou.

O rezervacijama za letovanje i detaljnijim informacija čitajte na: www.tehnikaemocionalneslobode.com i www.okrugladuga.com.

Danijela Pantić Conić

Danijela Pantić Conić, magistarka teorije komunikacija i medija, autorka i voditeljka emisije "Vege izazov sa Danijelom" na TV Kitchen. Urednica magazina "Eva i ja" i kreativna direktorka međunarodnog festivala "Kuhinje sveta" i knjige zdravijih recepata: "I brza i zdrava hrana" (Kreativna industrija, 2018). Voditeljka, novinarka i urednica na RTS ("Srbija Danas", "Ovo je Srbija", "Premijera", "TV Slagalica") i TV Prva ("Tačno 1") i autorka knjige "Probaj me, prodaj me: mediji i potrošačko društvo (Čigija štampa, 2009) i mnogobrojnih naučnih radova o komunikaciji, medijma i reklami.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Saznajte prvi vesti, recepte, novosti i događaje

Na koju email adresu želite da vam šaljemo obaveštenja o novim tekstovima na sajtu

Pratite nas na društvenim mrežama: