Hodanje koje „topi“ kalorije

Probali ste treniranje u fitnes sali, trčanje, vožnju bicikla, plivanje? Niste bili oduševljeni, a rekreacija vam je preko potrebna zbog konstantnog sedenja na poslu? Zašto ne probate nordijsko hodanje? Uz sasvim prihvatljiv napor možete postići maksimalne rezultate. Godine, nivo kondicije, godišnje doba ovde vas ne mogu sprečiti. Nisu vam potrebni ni skupi rekviziti. Iako vam možda deluje neobično i “penzionerski”, nordijsko hodanje će vam pomoći da izgubite suvišne kilograme i učvrstite mišiće.

 

Starije telo traži vežbanje

Telu je i u srednjoj i starijoj životnoj dobi potrebna fizička aktivnost da bi ostalo vitalno i puno energije. Sati sedenja se skupo plaćaju baš tada kada je povećana sklonost gojenju, srčanim bolestima, padu kondicije… Za podizanje “operativnog sistema” na viši nivo dovoljna je umerena fizička aktivnost. To je 150 minuta nedeljno bavljenja ovim fleksibilnim sportom. Tereni mogu biti različiti, od šume, preko asfalta, do peščane plaže.

 

Od treninga do leka

 

Nordijsko hodanje je zamišljeno kao letnji trening za skijaše. Vremenom, rašireno je i među rekreativcima. Danas ga stručnjaci preporučuju i gojaznim osobama, dijabetičarima, srčanim bolesnicima. Istraživanje pokazuje da je za 46 odsto efikasnije od običnog hodanja. Povećava potrošnju kalorija od 20 do 45 odsto u odnosu na svoj prostiji “model”. Oslanjanje na štapove umanjuje opterećenje zglobova nogu i karlice za 30 odsto. Ono poboljšava rad srca i pluća. Popravlja i držanje.

 

Još blagodeti nordijskog hodanja

Nordijskim hodanjem “spali” se više kalorija nego običnim zato što se aktivira čak 90 odsto mišića. Tako se za 45 do 60 minuta srednjim intenzitetom vežbanja potroši 400 do 800 kalorija. Običnim hodanjem za isto vreme i istom brzinom sagori se tek 280 do 300 jedinica energije. Tajna je u tome što nordijsko hodanje aktivira i gornji deo tela, dakle mišiće leđa, ramena i ruku. Težina se prenosi na štapove, pa je koračanje je prijatno i lako. Lepota ovog sporta je i u druženju na svežem vazduhu.

 

Rekviziti za nordijsko hodanje

Za ovu vrstu rekreacije treba vam par dobrih i udobnih sportskih patika, trenerka, odgovarajući par štapova. Ne onih skijaških ili planinarskih. Oni su suviše teški za nordijsko hodanje. Štap ima funkciju produžetka ruke. On povećava oslonac dodirivanjem podloge. Idealna visina štapa određuje se tako što ga prislonite na tlo, a ručku držite na način da lakat i podlaktica u odnosu na njega prave ugao od 90 stepeni. Štap vam daje bolju ravnotežu i smanjuje rizik od padova i povreda. Preporučljivo je da vam neko pokaže osnove pokreta.

Motivacija je često problem, pa je bolje da počnete sa adekvatnim društvom. Posle će vas telo samo moliti da nordijski hodate.

 

Pogledajte i ovo:

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Saznajte prvi vesti, recepte, novosti i događaje

Na koju email adresu želite da vam šaljemo obaveštenja o novim tekstovima na sajtu

Pratite nas na društvenim mrežama: