Namirnice koja ubrzavaju starenje

„Neki ljudi stare kao cipele, a neki kao zlato“ kaže poslovica, veoma vidljiva na licu svih nas. Činjenici da živimo u vreme kada se neguje kult mladosti i kada se svi plastičnim operacijama, ne bi li što duže „ostali“ mladi.

No, svi neguju telo i lice ne bi li ostali mladi, a da li ste se zapitali koliko brzo starite zbog hrane? Postoje namirnice koje uzimaju kolegen iz organizma i koje slabe kosti, jetru, uništavaju nam kožu i ubrzavaju starenje.

 

Lepi ljudi, lepo stare

Mladost i lepota jesu prolazne, a starenje je neminovnost prirode. No, to je proces koji se može ubrzati ili usporiti – zavisno od mesta i načina života, ishrane i naravno, nege. Evo koliko hrana utiče na vaše nove bore, suvu kožu i vaš izgled!

Ovo je lista namirica koje ubrzavaju starenje:

Šećer

MuffinsImajte na umu da veštački šećeri, ne samo što nam obaraju imuni sistem i značajno troše vitamine i minirale iz organizma, oni sprečavaju i stvaranje novog kolagena, koji je veoma važan za kožu i mladalački izgled. Šećer će ubrzati procese starenja i kvarenja zuba. Dakle, ako želite nešto slatko, najbolje bi bilo da izaberete prirodne, voćne šećere ili zdraviju zamenu za industrijski šećer i zdravije slatkiše.

Meso i mesne prerađevine

chicken-meat-

Mnogobrojni su razlozi zašto bi meso bilo dobro izbaciti iz ishrane ili bar redukovati na minimum. Osim što se dugo vari i zdržava u organizmu (a to povećava toksine i bakterije u crevima), masnoće životinjskog porekla, loše utiču na krvne sudove, holesterol, pankreas, bubrege… Iz mesa se stvara i veliki broj slobodnih radikala, a soli i konzervansi u njemu zadržavaju vodu u telu i čine nas dugo nadutim. Kao i šećer i meso oštećuje naše ćelije i onemogućava razvoj kolagena u koži. Potražite recepte bez mesa i za početak, zamenite meso pečurkama ili algama jedite što više salata, voća i pokušajte da uvedete jedan dan nedeljno bez kuvanja!

Alkohol

Iako su neki sastojci iz vina korisni za organizam, alkohol je generalno poguban za jetru i hormone. Kada je jetra oslabljena, u organizmu se skuplja veća količina toksina koji ubrzavaju starenje i utiču na stvaranje bora i akni. Belo vino ima iznenaćujuće loš uticaj na zube, jer njegova kiselina podstiče stvaranje trajnih mrlja na zubima, kao i tamniju boju gleđi. Osim toga, alkohol dehidrira i loše utiče na san, a posledica toga je, opet brže starenje.

Kafa i energetska pića

Kafa ubrzava starenje zbog svoje kiselosti
Kafa ubrzava starenje zbog svoje kiselosti

Zbog kiselosti ili dodatih šećera i konzervanasa ubrzavaju starenje naših ćelija, oštečuju zube i kožu. Idealno bi bilo da jedne šoljice kafe popijete 2 čaše vode da biste sprali njenu kiselinu. Isto važi i za energetska pića koja uglavnom sadrže kofein, veštačke šećere i konzervanse!

Zasićene (trans) masti

Osim što povećavaju rizik od srčanih bolesti, holesterol i krvni pritisak, tranas masti nas čine osetljivim na ultraljubičaste zrake i uništavaju prirodni kolagen. Pažljivo čitajte etikete, jer hidrogenizovane i delimično hidrogenizovane masti i ulja mogu se naći i na, navodno „zdravim“ proizvodima, poput sojih namaza. Izbor za zdraviju hranu, počinje od vaše odluke da se bolje hranite, a potom i birate zdravije namirnice i recepte za zdraviju hranu.

 

HamburgersPresoljena i previše začinjena hrana

Osim što zadržava vodu i izaziva nadutost organizma, ovakva hrana jer povećava slobodne radikale i akomuliranje toksina koji su glavni uzročnici srčanih bolesti i kancera. Krvni sudovi se šire od previše začinjene hrane, posebno kod žena u meno-pauzi, te bi veštačke „začine“ (kuhinjsku so i slične pojačivače ukusa), trebalo izbegavati. Umesto njih koristiti himalajsku so i lekovito bilje (bosiljak, estragon, korijander).

Nezdravi ugljeni hidrati

Slatka hrana koja uništava kolegen kože
Nezdravi ugljeni hidrati uništavaju kolagen

Beli hleb, rafinisane žitarice, testenine od belog brašna i konditorski proizvodi imaju visok glikemijski iznos, koji oštećuje vlakna kože, ubrzava starenje i utiče na stvaranje akni i bora. Ovakva hrana utiče i na disbalans glukoze i insulina u organizmu, celijakiju i poremećaj rada hormona i štitaste žlezde.

Preporuka je da, svakako povećate unos voća, vode, salate i svežih namirnica i da dobro osluškujete svoj organizam. Ako vam se neizmerno jede slatko, verovatno vam nešto nedostaje u organizmu. Posle četrdesete birajte hranu koja jača kosti. Birajte i posuđe u kojem spremate obroke, jer loš kvalitet posuđa koje se lako oštećuje, na visokim temperaturama brzo se apsorbuje u hranu koje jedete.

Danijela Pantić Conić

Danijela Pantić Conić, magistarka teorije komunikacija i medija, autorka i voditeljka emisije "Vege izazov sa Danijelom" na TV Kitchen. Urednica magazina "Eva i ja" i kreativna direktorka međunarodnog festivala "Kuhinje sveta" i knjige zdravijih recepata: "I brza i zdrava hrana" (Kreativna industrija, 2018). Voditeljka, novinarka i urednica na RTS ("Srbija Danas", "Ovo je Srbija", "Premijera", "TV Slagalica") i TV Prva ("Tačno 1") i autorka knjige "Probaj me, prodaj me: mediji i potrošačko društvo (Čigija štampa, 2009) i mnogobrojnih naučnih radova o komunikaciji, medijma i reklami.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Saznajte prvi vesti, recepte, novosti i događaje

Na koju email adresu želite da vam šaljemo obaveštenja o novim tekstovima na sajtu

Pratite nas na društvenim mrežama: