Hrana za mozak i kako se izboriti s Alcehajmerom?

Ako ste se nekada zapitali kako se izboriti s Alchajmerom, kako preduprediti  bolest i šta je dobra hrana za mozak, odgovore na ova pitanja daje naučni časopis za ishranu i mnogobrojna istraživanja urađena širom sveta.

Naime, naučna istraživanja su dokazala da se bolest može preduprediti ili izbeći probranom ishranom. Isto tako važno je i unošenje veće količine pojedinih namirnica koje odlično deluju na rad naših moždanih ćelija. Pored toga, savetuje se i svakodnevni trening za mozak, kao što su čitanje knjiga, pisanje i vežba memorije.

Sažetak odabranih istraživanja Eva i ja prenosi vam u narednim redovima.

 

Šta je dobra hrana za mozak, a šta je loša?

Loša ishrana i stresan načina života, sve više prouzrokuju bolesti u umor. Činjenica je da veliki broj ljudi u svetu ima problema s pamćenjem, ponašanjem ili komunikacijom usled neadekvatne aktivnosti ili bolesti mozga.  Ipak, neki od problema u radu moždanih ćelija mogu se preduprediti unošenjem dobro izabranih namirnica.

Na prvom mestu, tu su orašasti plodovi – pokazuju naučna istraživanja. Orah, lešnik i badem sadrže materija koje unapređuju rad mozga i povoljno utiču na bolju signalizaciju i povezanost unutar neurona. Poznato je da korisne masnoće iz hrane poboljašavaju razvoj mozga kod dece i bolji rad kod odraslih. Te zdrave masnoće se nalaze u: avokadu, kokosu, orašastim plodovima i semenima i namirnicama biljnog porekla.

Namirnice životinjskog porekla nisu poželjne u ishrani jer negativno utiču na krvne sudove, gojaznost, hipertenziju i generalno, srčane bolesti kod odraslih.

Postoji čak i teorija da crveno meso izaziva Alchajmerovu bolest.

 

Blagodeti raznog voća, povrća i začina

Nar je jedna od voćki čija blagodet na mozak i zdravlje su ogromni! Osim što ima veliku količinu vitamina C, dokazano je da nar pozitivno utiče na lečenje nekih vrsta kancera i da je pun antioksidanasa koji sprečavaju razvoj slobodnih radikala u mozgu!

Kurkuma je odlična za celokupan organizam, te i za rad naših moždanih ćelija. Ovaj začin je u Inidiji nezaobilazan u svim jelima, gde se veruje da se tako sprečavaju mnogobrojne teške bolesti, poput kancera i nekih nepravilnosti u radu ćelija u mozgu koje potom dovode do razvoja kancera. Međutim, da bi ispoljila svoje zdravo dejstvo, obavezno je treba koristiti u kombinaciji s biberom!

Dobra hrana za mozak je i crveno grožđe i sok od crvenog grožđa.

Na listi poželjnih namirnica su i borovnice, đumbir, probiotik, avokado i sve što sadrži koenzim Q 10 (COQ10).

 

Pogledajte i ovo:

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Saznajte prvi vesti, recepte, novosti i događaje

Na koju email adresu želite da vam šaljemo obaveštenja o novim tekstovima na sajtu

Pratite nas na društvenim mrežama: