Hranljiv obrok u tegli ili i pirinač i povrće za 10 minuta!

Hranljiv obrok koji možete spremi za 10 minuta i sipati u teglu, odličan je izbor za sve koji provode po ceo dan u kancelariji. Da, znam da ćete reći da nemate vremena, da treba mnogo toga da završite pre posla, posebno ako imate malu decu… No, za ovaj obrok vam treba, zaista 10 minuta! Toliko možete da izdvojite za sebe i bar jedan zdrav obrok dnevno, zar ne?

Ako želite da izbegnete šerpice i posude, tegla može biti dobra ideja, posebno što sada u gradu možete naći sve više keteringa ili radnji koje nude i doručak, tj. koji obroke pakuju u staklene posude i tegle.

 

I brz i zdrav i hranljiv obrok!

Jednostavno se sprema, osvežavajući je i hranljiv obrok i svakako bolji nego bilo šta iz pekare ili prodavnice brze hrane!

Zapravo, ako ga tretiramo po vremenu koje nam je potrebno da ga spremimo, ovaj obrok je – brza i zdrava hrana!

Od potrebnih sastojaka, potrebi su vam:

 • 1/2 šolja pirinča,
 • 1 manja crvena paprika,
 • 1 krastavac,
 • masline,
 • maslinovo ulje,
 • umeboši sirće ili malo soka od limuna,
 • so,
 • semenke po želji: sirova golica, pinjoli, suncokret i
 • začini (vlašac, bosiljak… koje volite).

Red pirinča, red maslina, pa malo paprike…

Pirinač je potrebno dobro oprati (možete ga i potopiti tokom noći, ali nije obavezno). Pirinač stavite da se kuva u šolji i po vode na srednjoj temperaturi. Po mogućstvu, gledajte da voda ne vri, jer tako uništavate sve zdrave sastojke u zrnu. Čim počne da vri, isključite ringlu i ostavite poklopljeno.

Za to vreme, operite povrće i začine. Iceskajte povrće kao za salatu ili ako želite još sitnije.

Kada se pirinač skuva i odstoji 5-6 min da još malo nabubri, možete ga sipati u teglu. Ređajte jedan po jedan sastojak. Počnite od paprike, zatim dodajte pirinač, krastavac, masline i na kraju semenke i začine. Ako je potrebno, sipajte pirinač u 2 reda!

Obrok salata ili i ručak i salata!

Sreća te se način ishrane kod nas menja i ovakvo jelo možemo da nazovemo obrokom, a ne salatom i dodatkom uz glavno jelo!

Ovaj miks vitamina i minerala, odličan je za ručak, kada je idealno da se jedu ugljeni hidrati. Pirinač je jedan od najbolje izbalansiranih namirnica, jer ima odličan odnos ugljenih hidrata i proteina, plus ostali hranljivih sastojaka (zavisi od vrste pirinča, mada su preporučljiviji tamniji i integralni).

Nutritivne vrednosti obroka:

Pošto me uvek pitaju da li u biljnoj hrani ima svega što treba organizmu, evo nutritivne vrednosti ovog obroka:

 • integralni pirinač sadrži: ugljene hidrate, proteine, masti, esencijalne aminikiseline, kalijum, mangan, selen, fosfor, magnezijum…
 • paprika sadrži:  vitamin A, B2, B3, B6, C, E, K, likopen, folnu kiselinu…
 • krastavac sadrži: vitamin C, zatim vitamin K, mangan…
 • masline sadrži: potrebne vitamine A, B1, B6, zdrave masti, zatim folnu kiselinu, gvožđe, bakar…
 • maslinovo ulje, semena i začini, takođe sadrže, pravo bogatstvo od nutritijenata!

I šta vam više treba od obroka, sem da uživate u njemu!

Danijela Pantić Conić

Danijela Pantić Conić, magistarka teorije komunikacija i medija, autorka i voditeljka emisije "Vege izazov sa Danijelom" na TV Kitchen. Urednica magazina "Eva i ja" i kreativna direktorka međunarodnog festivala "Kuhinje sveta" i knjige zdravijih recepata: "I brza i zdrava hrana" (Kreativna industrija, 2018). Voditeljka, novinarka i urednica na RTS ("Srbija Danas", "Ovo je Srbija", "Premijera", "TV Slagalica") i TV Prva ("Tačno 1") i autorka knjige "Probaj me, prodaj me: mediji i potrošačko društvo (Čigija štampa, 2009) i mnogobrojnih naučnih radova o komunikaciji, medijma i reklami.

1 Comment
 1. ovo moze i kada se ovi ili slicni sastojci stave u termo.sipate prokljucalu vodu i u 12 sati spremno za konzumiranje.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Saznajte prvi vesti, recepte, novosti i događaje

Na koju email adresu želite da vam šaljemo obaveštenja o novim tekstovima na sajtu

Pratite nas na društvenim mrežama: