Indija – za radoznale, avanturiste i sve koji vole začinjenu hranu!

Zemlja kontrasta

Indija je zemlja kontrasta i možete da je volite ili ne volite, ali jedno je sasvim sigurno – ova zemlja stara preko 5.000 godina, istrešće vas iz cipela još na aerodromu. Mnoge stvari koje Indusi smatraju sasvim normalnim, nama koji dolazimo sa evropskih prostora deluju egzotično i neobično, čak bizarno.

U Indiji se niko ne nervira. Zapadnjaci su im smešni što se uzbuđujuju oko jedne delimično prljave čaše u restoranu. Takođe, grupi Indijaca sam bila beskrajno smešna dok sam nakon izlaska iz jednog od njihovih svetilišta, gde je obavezno izuvanje, brisala stopala vlažnim maramicama i mazala se ogromnim količinama dezinfekcionog sredstva.

 

Što pre u sledeći život…

Putešestvije je počelo u Nju Delhiju, glavnom gradu Indije, sedištu Vlade Indije, poslednjem prebivalištu Mahatme Gandhija. To je jedan od najzagađenijih i najnebezbednijih gradova za žene. Za razliku od drugih indijskih gradova, ovde se ne bih usudila izaći na ulicu sama. Delhi ima bogatu istoriju, prepliću se islamska, azijatska, pa čak pomalo i britanska kultura, jer je Indija bila britanska kolonija.

U gradu iz kojeg dolaze izuzetni medicinski i IT stručnjaci, možete videti ljude koji umiru na ulicama, mokre, peru veš, spremaju hranu, pljuju, spavaju, praznuju, sve na istom mestu. Nije neobično da podignu šator gde god im se prohte, ako im odgovara i pored semafora! 

 

Indija je zemlja začina i čajeva

Čuveni Tadž MahalIndija je dom šafrana, karija i naravno garam masale, koji stavljaju u svaki obrok, od palačinki do čaja. Obavezno naglasite prilikom naručivanja hrane: „no spicy“, a i tada računajte da ćete dobiti začinjeno, ali u normale granicama . Retko jedu slatko, a kao zamenu za šećer i nikotin žvaću indijsko lišće, zbog čega im je pljuvačka crveno obojena.

Voda u Indiji je veoma zagađena i preporuka je da koristite flaširanu vodu.

Ceo tekst (i drugi deo tektsa) pogledajte na linku blogotres.rs

 

Pogledajte i ovo:

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Saznajte prvi vesti, recepte, novosti i događaje

Na koju email adresu želite da vam šaljemo obaveštenja o novim tekstovima na sajtu

Pratite nas na društvenim mrežama: