Istine i zablude o vežbanju u teretani

Rešili ste da se zategnete pred leto. Od brojnih fizičkih aktivnosti preporučenih na internetu, odabrali ste vežbanje u teretani. Nabavili ste pristojan par patika, pronašli dobru staru trenerku. Snabdeli ste se strpljenjem u želji da nađete dobar prostor i pouzdanog trenera. Izbor teretane je presudan da istrajete kada vam trenutna motivacija splasne. Mnogo je lakše vežbati u adekvatnom ambijentu, pa zato takav pronađite.

 

Ovo vam može pomoći pri izboru

Odaberite teretanu blizu svog posla. Preporučujemo vežbanje pre radnog vremena, jer se tako pripremate za radni dan. Ukoliko niste skloni ranom ustajanju i izjutra sve radite “na brzaka”, i poslepodnevni termin “pije vodu” u smislu vašeg telesnog napretka. Nemojte samo da vas to što ste previše „umorni“ spreči da ponovo izlazite iz kuće.

Kada gledate opremljenost teretane, tražite da ima kardio zonu (pokretne trake i “stepere”), deo za vežbanje u parteru, uz rekvizite, kao i osnovne sprave za jačanje svih grupa mišića.

“Napravite plan, uz konsultaciju sa trenerom. To će vam pomoći da istrajete u vežbanju”, savetuje trener Dušan Pavlović.

“Vežbajte u paru”, on dodaje. Nađite partnera sa kojim ćete deliti muke i koji će vas bodriti tokom vežbanja, ako nemate novca za personalnog trenera. Broj treninga ne smanjujte ispod tri nedeljno, bar u početku. Ne očekujte promene preko noći, one su plod dugotrajnijeg napora.

 

Vežbanje u teretani i benefiti

Blaga upala mišića posle treninga poručuje da se mišići navikavaju na nove, ambicioznije pokrete. Postajete hitriji, savitljiviji, dok vam se kičma ispravlja. Pojačan protok krvi usled fizičke aktivnosti koristi i mozgu. Lakše se koncentrišete i u stanju ste da brže zapamtite. Fizički umor otklanja i psihički. Pojačano lučenje serotonina, omogućiće da budete bolje raspoloženi. Ako primetite da ste dobili na težini, nemojte se uplašiti. Salo je lakše od mišića. Po odeći ćete primetiti da ste se zahvaljujući vežbanju u teretani “stesali”.

Brinete li s razlogom?

Žene često hvata panika kad primete salce na kukovima i stomaku ili deblje butine. Sve se to može srediti uz dobro raspoređene i ciljane vežbe, kao i prikladnu ishranu, uverava Pavlović. Sa opuštenom kožom na nadlakticama ide teže, ali uz dovoljno truda i ovo je moguće donekle sanirati.

Dizanjem teških tegova, žene se neće “nabildovati” jer su drugačije građene od muškaraca. Nije tačno ni to da je znojenje pokazatelj dobrog treninga i indikator utrošenih kalorija. Ono je samo odgovor tela na spoljašnje uslove i služi za oslobađanje od viška toplote.

 

Najefikasnije vežbe u teretani za najvažnije grupe mišića

Tokom svakog treninga, veoma je važno da aktivirate određene grupe mišića, kako biste postigli željene rezultate. Bilo bi najbolje da vam u tome pomogne stručno lice. Naš sagovornik preporučuje:

Iskorak, kao jednu od najboljih vežbi za noge (za za početnike bez opterećenja).

Mrtvo dizanje za izgradnju mišića nogu i donjeg dela leđa, sa kojom morate biti veoma oprezni pri izvođenju. Počnite sa manjom kilažom dok ne naučite pravilno tehniku.

Sklekove sa raznim varijacijama, zavisno od angažovane grupe mišića. Za njih vam nije potrebna ni dodatna oprema ni i posebno mesto.

Ponavljate li vežbanje često, a u skladu sa obavezama, za dva meseca sebe nećete moći da prepoznate. Ni u ogledalu, ni po stanju duha.

Pogledajte i ovo:

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Saznajte prvi vesti, recepte, novosti i događaje

Na koju email adresu želite da vam šaljemo obaveštenja o novim tekstovima na sajtu

Pratite nas na društvenim mrežama: