Izložba „Poređenja“ prikazuje italijansku i srpsku modu

 

Pod pokroviteljstvom Ambasade Republike Italije u Beogradu, kulturno udruženje Excellence predstavlja „Festival italijanskog filma“ i modne izložbe. U saradnji sa Italijanskim institutom za kulturu u Beogradu, Jugoslovenskom kinotekom i Italijanskim ministarstvom za kulturno nasleđe i turizam (MIBACT) organizovano je nekoliko događaja u Beogradu i Subotici.

Izložba „Confronti“ – „Poređenja“ predstavlja sintezu jednog putovanja i razgovora između šest osoba. Izložbu su priredili: Alesija Karlino i Marko Gavrilović u saradnji sa Glorijom Porčela, Galerija “Ka d’Oro” Rim – Majami –Njujork

Izložba je otvorena 16. septembra u Jugoslovenskoj kinoteci i trajaće do 16. oktobra.

Izložba „Poređenja“ umetnika, generacija i kultura

Izložba predstavlja kombinaciju dela i timove umetnika iz dve zemlje.

Tri umetnika srpskog tima su: Milija Belić, Marko Gavrilović i Ivana Milev. Ovi umetnici predstavljaju tri različite generacije i tri različita estetičko-kulturna principa.

Italijanski tim predstavljaju, takođe troje umetnika: Emanuela Fjoreli, Mikaela Latancio i Paolo Radi, kojima je zajednički snažan odnos s prostorom u revnosnom traganju za materijom u trećoj dimenziji.

Izložba Confronti / Poređenja predstavlja stratifikaciju heterogenih vizuelnih iskustava, sintezu dveju kultura koje se susreću, sučeljavaju i stapaju u jedan jedini estetički kodeks kako bi iznedrile nova formalna i kreativna rešenja.

 

Italijanski film i moda u Srbji

Ovogodišnji festival Italijanskog filma, prikazaće novu generaciju italijanskih reditelja. Sam događaj predstavlja saradnju Jugoslovenske kinoteke i Instituta Luče Činečita (Istituto Luce Cinecittà) koji zajedno selektuju filmove.

Festival je 16. septembra u Jugoslovenskoj kinoteci otvorio proslavljeni italijanski režiser Paolo Đenoveze (Paolo Genovese). Paolov film „Potpuni stranci“, fantastično je prošao u Italiji.

Sve filmske projekcije održavaju se u Jugoslovenskoj kinoteci u Uzun Mirkovoj broj 1 u Beogradu.

 

Pozvezivanje filmova i kulture Srbije i Italije

Kao dodatak projekcijama, 17 i 18. septembra Jugoslovenska kinoteka biće domaćin profesionalnih susreta filmskog tržišta dve zemlje.

Cilj susreta je da se stvori koprodukcija ili samostalna produkcija dve zemlje.

Pored producenata i filmskih distributera, na poslovnim susretima učestvuju i predstavnici za film ministarstva Italije za kulturno nasleđe i turizam (MIBACT), Italijanske filmske komisije, asocijacije ANICA i predstavnik RAI Cinema za kupovinu inostranog programa.

 

Film i moda idu dobro zajedno!

Kao prateći program festivala, umetnost i moda doprineće predstavljanju filmova. Instalacije i modne kreacije kuća Gatinoni i Todorović biće postavljene u Jugoslovenskoj kinoteci, kao i izložba savremenih umetnika iz Italije i Srbije, među kojima su: Milija Belić, Marko Gavrilović, Ivana Milev, Emanuela Fjoreli, Mikaela Latancio i Paolo Radi. Ceo prateći program simbolično predstavlja saradnju Srbije i Italije.

Festival je jedinstvena prilika da publika uživa u remek delima i savremenim filmovima italijanske kinematografije, kao i da se otvore mogućnosti saradnje među predstavnicima filmske industrije.

Pročitajte i ovo:

 

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Saznajte prvi vesti, recepte, novosti i događaje

Na koju email adresu želite da vam šaljemo obaveštenja o novim tekstovima na sajtu

Pratite nas na društvenim mrežama: