Jednostavni zeleni smuti ili šejk za svaki dan

Prelaskom na zdraviju ishranu ili bar početak zdravije ishrane, teško je pronaći jednostavne u ukusne recepte, posebno za detoks sokove ili za zeleni smuti. Za sve koji se nisu navikli na nove ukuse, detoks sokovi mogu biti kiseli, gorki ili previše jaki, jer se ovi sokovi uglavnom, prave od povrća! Pravi zeleni smuti za čišćenje organizma ne liči ni na jedan sok koji možete kupiti u tetrapaku u velikom marketu. Zapravo, oni se, uglavnom i ne prodaju za masovno tržište.

Da biste se navikli na nove ukuse i istrajali u zdravijoj ishrani, evo predloga za recepata za jednostavan zeleni smuti. Ujedno, ovo može biti i odličan prelaz s masovne ishrane, na selektivnu, zdraviju ishranu koja čisti i jača organizam.

 

 

Sokovi za čišćenje organizma cede se, uglavnom iz povrća!

Imajte na umu da vam je za pravo čišćenje organizma potrebno dosta sokova od povrća i veoma malo voća. Detoks sokovi prave se, uglavnom od zeleniša – spanaća, kelja, kupusa, zatim celera, đumbira, limuna i malo slatkog voća, najčešće soka od jabuke. Sok od jabuke je najneutralniji i lako se meša s povrćem, a pritom daje slatkoću soku ili šejku. Svi sokovi, da bi bili pogodni za čišćenje organizma, moraju biti hladno ceđeni.

Dobra vest je da se, pored sokova mogu praviti i hranljivi šejkovi ili kako ih zovemo „smutiji“ koji se lako pretvore u obrok.

 

Zdravo, ukusno i hranljivo

Evo 3 jednostavna recepta za zelene šejkove koji vam mogu biti odličan doručak! Možete ih spremati u razna godišnja doba, a svakako je najbolje u proleće i tokom leta.

Ako napravite previše šejka, eto vama i ručka i dana za čišćenje!

 

Lagani i ukusni smuti od spanaća

Za ovaj ukusni obrok – sok potrebno vam je:

 • šaka svežih zelenih listova spanaća (najbolje je tek ubranih),
 • 250 ml sveže ceđenog soka od jabuke,
 • 1 banana i
 • mala kašika soka od limuna.

Sipajte sve u blender i dobro izblendirajte. Limun je obavezan, bar nekoliko kapi zbog vitamina C koji vezuje gvožđe iz spanaća.

Ovaj hranljivi šejk preporučuje se kao jutarnji obrok svima kojima nedostaje gvožđe.

 

Zeleni smuti od kelja

Za smuti od kelja, potrebno vam je:

 • šaka listova kelje (očišćenih od čvrsti delova),
 • 2 kivija,
 • mala kašika soka od limuna i
 • sok od jabuke.

Izblendirajte sve u obrok.

 

Zeleni šejk od blitve

Šejk od blitve vas najduže može držati sitim, a lako se pravi. Potrebni sastojci su:

 • šaka sveže ubrane blitve,
 • 2-3 sveže jabuke (ili sok od jabuke)
 • 1 ravna kašika mlevenog semena konoplje,
 • 2 šolje vode (ako niste koristili sok od jabuke, več cele jabuke).

Blitvi isecite sredinu, neka ostanu samo meki delovi. Sipajte sve u blender i blendirajte.

 

Kad zeleni šejk postane omiljeno piće!

Od sokova, tu je samo sok od jabuke da bi bio sladak, a spanać je ta moćna zelena hrana iz prirode koju je najbolje koristiti u svežem stanju. Pored čišćenja organizma, spanać, blitva i kelj sadrže i pravo bogatstvo od minerala, kalcijuma, gvožđa, hlorofila…

Ovi recepti sadrže, uglavnom po jednu vrstu voća, jer se kupus i kelj teško vare i treba kombinovati sa što manje raznovrsnog voća. Limun je uvek preporučljiv, kao i jabuka ili sok od jabuke. Banana je tu da bi šejk bio kremastiji, hranljiviji i naravno, da bi taj, prepoznatljiv ukus postao dominantan.

Kada se naviknete na nove ukuse, biće vam potpuno svejedno da li je vaš sok kiseo, ljutkast ili gorak, jer znate da je zdrav i potreban vašem telu da se izbori s otrovima iz industrijski, prerađene hrane.

 

Pogledajte i ovo:

Danijela Pantić Conić

Danijela Pantić Conić, magistarka teorije komunikacija i medija, autorka i voditeljka emisije "Vege izazov sa Danijelom" na TV Kitchen. Urednica magazina "Eva i ja" i kreativna direktorka međunarodnog festivala "Kuhinje sveta" i knjige zdravijih recepata: "I brza i zdrava hrana" (Kreativna industrija, 2018). Voditeljka, novinarka i urednica na RTS ("Srbija Danas", "Ovo je Srbija", "Premijera", "TV Slagalica") i TV Prva ("Tačno 1") i autorka knjige "Probaj me, prodaj me: mediji i potrošačko društvo (Čigija štampa, 2009) i mnogobrojnih naučnih radova o komunikaciji, medijma i reklami.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Saznajte prvi vesti, recepte, novosti i događaje

Na koju email adresu želite da vam šaljemo obaveštenja o novim tekstovima na sajtu

Pratite nas na društvenim mrežama: