Joga je više od vežbi – ona nas smiruje, donosi ravnotežu i čini srećnim

U želji da učine nešto dobro za sebe i svoje zdravlje, većina zaposlenih, s malo slobodnog vremena, odlučuje se za plivanje, jogu, brzi hod ili šetnju. Događa se da ljudi svedu i vežbanje joge isključivo na telesne vežbe – onako kako tretiraju i druge sportove. Joga time ništa ne gubi, ali oni propuštaju mnogo. Zašto?

Iz ličnog iskustva o jogi, životu, navikama i zdravlju, piše Zdenka Parat Došek, čijim vežbama joge možete prisustvovati svake poslednje nedelje juna na Harmoni programu na Pašmanu.

 

Joga je učenje o životu

Kada počenemo da vežbamo jogu, činjenica je da želimo svakog dana više i više da uradimo za sebe i svoje telo. A potom i um. „Na raspolaganju nam je sveobuhvatno znanje, pa je šteta uzeti od njega samo fragment, ali opet, treba uvek poštovati pravo na slobodu izbora – objašnjava Zdenka Parat Došek, majstorica i instruktorka joge i dodaje:

Svaki razvoj ima nezaobilazne faze, nema veštačkog ubrzavanja. Učimo stvari cijelog života, usvajajući novo kad je prostor za promjenu slobodan.

Znanje nam dolazi najpre kao informacija (ponekad ih je i previše pa nastaje konfuzija), od toga nešto prihvatimo, primjenjujemo i pamtimo.

 

Što više učimo, to više čeznemo za novim znanjem!

Kad kroz sigurnost vlastitog iskustva znanje preraste u duboku spoznaju, proces je završen, naučili smo nešto zauvek. To su principi, trajni temelji osobnog svetonazora, oni se ne menjaju.

Inteligentan čovek će svakako promijeniti pojedino mišljenje, sukladno okolnostima. Da razlika pricipa i mišljenja bude jasnija: stablo promijeni lišće, ali deblo i korijenje ostaje isto.

Zdenka je jogu potpuno prihvatila, kao i želju da promeni svoj život zbog učenja novih stvari. To iskustvo deli s drugima, jer kako nas osvaja, joga nam polako menja navike i pogled na svet.

 

„U prijateljskoj razmeni vrednih stvari – svi dobijaju!!

Zdenkini časovi joge na Harmoni programu na Pašmanu

Zdenkin prvi susret s jogom bile su knjige i predavanja Shree Rajneesha – Oshoa. Delovanje je bilo skpro šokantno, zbog ogromne razlike u njenoj prethodnoj edukaciji. Nije odmah bila spremna da prihvati učenje u celosti, ali intuitivna veza bila je uspostavljena. Drugi važan susret bilo je predavanje uz dijapozitive Jasmine Puljo, 1972. godine. Od tog trenutka, joga je postepeno postajala sve važnija u njenom životu.

„Slijedom vremena upoznala sam i naučila mnogo od niza vrijednih učitelja, koji su nam jako važni u razvoju. Poput katalizatora, oni ubrzavaju proces napretka, prenoseći svoje autentično iskustvo spoznaje koje prihvatimo kad smo spremni“ objašnjava Zdenka.

Posle nekoliko godina, počela je i sama da podučava druge. Uvela je i ajurvedsko savetovanje koje, uz njenu veliku radost traje više od dvadeset godina. „Jedna od najboljih stvari je dijeliti s drugima nešto vrijedno, kroz proces prijateljske razmjene u kojoj svi dobivaju “ – ističe Zdenka.

 

Joga može pomoći kod svih zdravstvenih poremećaja, zavisi koliko je primenjujete

Osobe koje jogu praktikuju jogu kao rekreaciju mogu rešiti probleme kičmom, lošim  držanjem, varenjem, itd.

Oni koji osim, asana vežbaju i pranayamu, koncentraciju, meditiraju, mogu rešiti i druga stanja poput kardiovaskularnih smetnji, psiholoških ili socijalnih problema, zavisnosti i drugih. Naše telesno, mentalno, socijalno i duhovno zdravlje u svim aspektima je povezano i upravo zbog te povezanosti izuzetno je važna ravnoteža svih tih elemenata.

Ne govorim o trudu ili žrtvovanju, o prisilnoj izvanjskoj disciplini, riječ je o ravnoteži koja se događa u nama, donoseći osjećaj radosti postojanja u svim aspektima i životnim etapama.

Koliko su naša nastojanja predana, toliko će i rezultati biti potpuni. Uostalom, kao i u svemu u životu!

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Saznajte prvi vesti, recepte, novosti i događaje

Na koju email adresu želite da vam šaljemo obaveštenja o novim tekstovima na sajtu

Pratite nas na društvenim mrežama: