Kada igračke za decu postaju opasne i otrovne?

Najlepši poklon za decu su igračke! No, nije ih uvek lako izabrati. Interesovanja i želje deteta često se menjaju, a njihove „planove“ treba uklopiti u budžet kojim raspolažemo. I na kraju, kada sve isplanirate, shvatite da igračka koju ste izabrali, može biti opasna za vaše dete! Kako?

Činjenica je da se, u doba velike potrošnje i potrebe za zaradom, mnogobrojni proizvodi, uključujući i hranu, kozmetiku pelene i igračke za decu, proizvode od veoma toksičnih i opasnih materijala. Proizvođačima je najvažnije da obezbede sigurnu prodaju, te zbog toga spuštaju cenu radne snage kao i kvalitet sirovina od kojih se proizvode igračke. A ko brine o zdravlju dece? Izgleda da, i pored lekara, pedijatara, države i svih insitucija za zaštitu dece, ovaj najvažniji zadatak, postaje samo odgovornost roditelja!

Kada igračke postaju opasne?

Automoboli, vojnici, roboti, lopte i druge plastične igračke, kupljene za male pare, često su sumnjivog kvaliteta. Zbog svog sastava, boja i toksina koje sadrže, ovakve igračke mogu biti veoma opasne za zdravlje dece. One mogu izazvati trovanje, dijareju, povraćanje i alergije, posebno kod najmlađih koji imaju potrebu da sve stavljaju u usta.

Prema novim globalnim traživanjima, pokazalo se da reciklirana plastika sadrži toksične hemikalije, takozvane usporivače gorenja, koji oštećuju nervni sitem i smanjuju intelektualni kapacitet. Ima ih u plastičnim igračkama i drugim plastičnim dečjim proizvodima.

Takođe, u gumenim narukvicama pronađene su velike koncentracije zabranjenih ftalata, a dozvoljena količina je 0,1 odsto u proizvodima za decu.

 

Šta su to ftalati?

Ftalati su estri ftalne kiseline i alifatskih alkohola. Nisu vezani za polimer i izazivaju osećaj masnoće na rukama.  Ne koriste se sami, već su uvek uključeni u konačni proizvod (PVC). Osnovna su komponenta svih plastičnih ambalaža. Ftalati se upotrebljavaju u građevinskim materijalima, tekstilu, sredstvima za čišćenje, kozmetičkim preparatima, medicinskim uređajima, ambalaži, PVC podovima, plastificiranim tapetama i stolnjacma-mušemama. Školski pribor (gumice, pernice, selotejp), slušalice za uši, lopte, zavese za kadu, oprema za plažu, takođe mogu sadržati ftalate.

Najveći problem su igračke za decu, posebno one od meke plastike koju mlađa deca najčešće grickaju i kidaju zubima. Takođe, mogu ih sadržati i dečji losioni za telo, puder i šampon  i to većoj koncentraciji. To su potvrdila i istraživanja, jer je u dečjem urinu, posebno najmlađe dece, pronađena veća količina ftalata!

Ftalati uzrokuju razne promene na tkivu testisa i slabiju plodnost muške populacije. Štete plodu, remete rad endokrinog sistema i hronično ugrožavaju zdravlje.

 

Da li su drvene igračke bezbednije?

Mnogo je roditelja koji misle da će drvenim igračkama, rešiti problem štetnih materijala. Međutim, mogu se i u njima naći opasne supstance kao što su nikl, formaldehid, PAU, nonilfenol, organska jedinjenja sa kalajem, posebno u boji. No, nije obavezno da igračke sadrže sve ove materije. To ćemo saznati, ne samo po ceni, već i po deklaraciji i zemlji porekla igračke.

 

Kako izabrati netoksične igračke?

Za boje i krede ćete znati da su netoksične ako na etiketi postoji oznaka ASTM D-4236. Slobodno tražite certifikat na kojem stoji zemlja porekla i oznaka „tested“ da je proizvod odobrila agencija za proveru kvaliteta. Kada sledeći put budete birali igračke, pogledajte da li su napravljene od netoksičnih materijala.

I još jedna zanimljivost. Godine ispisane na igračkama (3+, 4, 5 …), označavaju faktor sigurnosti, a ne nivo inteligencije ili zrelost dece kojima su igračke namenjene.

 

Pogledajte i ovo:

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Saznajte prvi vesti, recepte, novosti i događaje

Na koju email adresu želite da vam šaljemo obaveštenja o novim tekstovima na sajtu

Pratite nas na društvenim mrežama: