Kada sir postaje opasan i toksičan?

Sir je vaša omiljena namirnica, a žalite se na česte glavobolje? Ako ste ljubitelj sireva, posebno, punomasnih i tvrdih, ovo otkriće vas može šokirati! Prof. dr Staniša Stojiljković smatra da je način ishrane jedan od mogućih uzročnika bolesti i glavobolje. Naime, tvrdi, masni sirevi, zbog svog sastava, mogu prouzrokovati niz zdravstvenih problema, posebno kada se svakodnevno konzumiraju. Glavobolja, alergija i problemi s varenjem, samo su neki od tegoba koje mogu mučiti osobe koje svakodnevno konzumiraju sir…

 

Da li su mlečni proizvodi dobra hrana za ljude?

Krenimo najpre, od nekoliko činjenica. Ljudi su jedini sisari koja ceo život unose mleko i to druge vrste! Kravlje mleko i kozje mleko su drugačijeg sastava od majčinog mleka. Postoji mnogo istraživanja koje su realizovali dr Kembel u Kineskoj studiji (The China Study), profesor Vajt (Walter Veith) mnogi drugi stručnjaci u ovoj oblasti.

 

Da li imate česte glavobolje i slabije vidite?

Tiramin, sastojak starih, tvrdih sireva, snižava krve sudove i tako dovodi do glavobolje. Nitriti koji se dodaju industrijskim sirevima kao aditivi takođe uzrokuju glavobolju, nadimanje i probleme s varenjem.

Ako imate problem s vidom, a veliki ste ljubitelj sireva, znajte da oni mogu biti uzročnik ovom problemu. Naime, belančevine, proteinska kiselina, tiramin i nitriti u zajedničkom dejstvu pogoršavanju cirkulaciju i time oštećuju vid.

 

Zašto sir izaziva alergije i probleme s varenjem?

Stari, tvrdi sirevi i topljeni sirevi u pakovanjima sadrže dosta aditiva, posebno nitrita, nitrata, fosfata, veštačkih ukusa i mirisa (paprika, povrće, pečurka) koji sirevima daju karakteristične arome, na listi izazivača mnogobrojnih zdravstvenih problema. Tako fosfati mogu poremetiti ravnotežu kalcijuma i prouzrokovati nepravilan rad tankog i debelog creva. P-hidrolsibenzoati izazivaju alergije kože, posebno u kombinaciji s proteinima, kao što je sir.

„U sireve koji najviše stvaraju glavobolje spadaju sir s gljivicama i plesnima, feta, parmezani, domaći sirevi – vodeni i suvi. Zato, pamet u glavu, zdravu hranu u stomak“ – zaključuje prof. dr Staniša Stojiljković.

 

Pogledajte i ovo:

 

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Saznajte prvi vesti, recepte, novosti i događaje

Na koju email adresu želite da vam šaljemo obaveštenja o novim tekstovima na sajtu

Pratite nas na društvenim mrežama: