Kako da pronađete idealan način ishrane?

food - TOP PHOTODa li tražite idealan način ishrane za vas ili dijetu s brzim rezultatom? Kada bi postojala dijeta koja pomaže svima, ne bi postojale hiljade knjiga, programa i metoda, koje sve do jedne, obećavaju najbolje, najbrže i najefikasnije rezultate za postizanje željene telesne težine!

Činjenica je da ne znamo koja dijeta (dijeta na grčkom zanči način ishrane) je dobra za nas. Ako ste primenjivali određeni nutritivni program i postigli rezultate – odlično, samo tako nastavite! Ali ako teško ili nikako ne postižete rezultate, onda su saveti koji slede baš ono što vam treba, jer vama ne treba dijeta, već idealan način ishrane!

 

Šta je za vas hrana?

tomato mushrooms oilOno što je hrana za jednu osobu, za drugu je otrov. Možda vam je ovo iznenađujuće, ali činjenica da svako od nas izgleda drugačije, ponaša se drugačije, ima različita životna iskustva i različite sklonosti – ideja da svako od nas ima i različite nutritivne potrebe, može, itekako, imati smisla.

Ova različitost može biti razlog i zašto su neki tretmani – tradicionalni i alternativni – za nekog uspešni, a za nekog ne. Zato, obratite pažnju na ovih pet metoda za određivanje idealnog plana ishrane – možda je neki od njih upravo za vas!

1. Uravnotežite makronutrijente

Makronutrijenti su proteini, masti i ugljeni hidrati. Jednostavno rečeno, svaki od njih loži vatru koja predstavlja naš metabolizam. Mnoge dijete su zasnovane na tome da naglašavaju značaj samo jednog od njih: nizak unos ugljenih hidrata, nizak unos masti, visok unos proteina itd. Činjenica je da vam restrikcija nekog makronitrijenta može pomoći ili odmoći, u zavisnosti od vaših ličnih potreba. Umesto toga, eksperimentišite sa ove četiri kombinacije:

  • doručak bogat ugljenim hidratima: ovsena kaša s voćem i urmama;
  • doručak bogat proteinima i mastima: mahunarke, soja, orašasti plodovi;
  • izbalansiran doručak: ovsena kaša ili šejk od voća i orašastih plodova;
  • preskočite doručak i popijte samo čaj ili sok.

Dva sata posle jela, proverite kako se osećate – ako ste puni energije, koncentrisani i ako ne žudite za nekom hranom – onda je to izbor koji je dobar za vas!

Ako ste tromi, naduti, dekoncentrisani – napravili ste pogrešan izbor.

2. Slušajte svoje telo

Svako od nas poseduje neverovatnu sposobnost da otkrije koja namirnica ili kombinacija namirnica je dobra za njega. Zato ao želite da otkriijete idealan način ishrane, slušajte svoje telo. Za nekoga je to lako, a za nekoga nije. Dok većina koristi merenje težine tela kao indikator progresa, to bi trebalo da bude zadnja stvar koju treba gledati.

Umesto toga, postavite sebi ova pitanja, na nedeljnoj bazi:

  • Kakvo vam je varenje?

Nadutost, grčevi, hroničan zatvor ili pražnjenje creva više od tri puta dnevno nije normalno.

  • Koji vaš je energetski nivo?

Povremena zatišja postoje, ali ekstremni usponi i padovi energije nisu normalni.

  • Kakvo je stanje vaše kože?

Bubuljica tu i tamo, s vremena na vreme, je ok, ali ako su stalno prisutne – onda nije. Dodatno, koža koja naglo stari, u kratkom vremenskom periodu, generalno je znak nedostatka nekog nutrijenta.

  • Da li žudite za određenom hranom?

To je obično znak da vašem telu nedostaje neki nutrijent i da je gladno (mada je to često znak potisnute emotivne disfunkcionalnosti). Bilo da je u pitanju protein, so, masnoća ili slatkiši – sve su to indikatori da vam nešto nedostaje u ishrani.

  • Kako spavate?

Duboki okrepljujući san nije potreban samo deci, već i odraslima. Možda teško zaspite i/ili se često budite? Smatrajte da vam nešto nedostaje u ishrani (više ugljenih hidrata pre odlaska u krevet često rešava ovaj problem).

  • Kakav vam je libido?

Nedostatak seksualne želje glavni je pokazatelj hormonske neravnoteže, obično nastale usled stresa, kao i nedostatak potrebnih nutrijenata može biti veliki izvor stresa.

3. DNK testiranje ishrane

DNK testiranje predstavlja budućnost zdravlja. DNK testovi vam mogu reći šta bi trebalo da jedete. Na primer, neke osobe proizvode više enzima koji pomažu u razgradnji i varenju ugljenih hidrata. DNK test može pokazati da su nekome potrebne visoke doze vitamina B, naročito B12 i folata. Zbog toga, prirodna ishrana i dosta voća i povrća mogu dovesti do značajnih promena kod takvih osoba.

4. Testiranje kod kuće

Postoje sasvim jednostavni testovi koje možete sami sprovesti kako biste utvrdili koja hrana vam odgovara. Telesna temperatuta i puls su najbolji indikatori efikasnosti metabolizma. Ako niste profesionalni atleta, broj otkucaja srca u stanju mirovanja bi trebalo da bude 65 bpm ili više. Suprotno popularnom verovanju, niži puls ne treba da vam bude cilj, ukoliko niste sportista. Testiranje pH vrednosti urina pokazaće promenu od kisele do alkalne vrednosti ili obrnuto. Obratite pažnju da ovaj test nije pokazatelj alkalnosti ili kiselosti krvi.

Primena bar jedne od ovih preporuka može vam biti od velike pomoći. I za kraj, generalna preporuka je da jedete organsku, prirodnu hranu i da potpuno izbegavate industrijsku, prerađenu hranu.

Pogledajte i ovo:

 

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Saznajte prvi vesti, recepte, novosti i događaje

Na koju email adresu želite da vam šaljemo obaveštenja o novim tekstovima na sajtu

Pratite nas na društvenim mrežama: