Imate višak kilograma na stomaku ili bedrima?

Kako skinuti visak kilograma sa bokova i zadnjice?

Mali višak kilograma nekima se vidi na stomaku, drugima na bokovima, a nekome na zadnjici. Obično se ženama višak kilograma skladišti na bokovima ili od stomaka na niže, a muškarcima na stomaku.

U svakom slučaju, salo koje počinje negde da se skladišti, najpre je povezano s nezdravom ishranom, kasnim obrocima ili većom količinom pojedine grupe namirnica. Pored toga, razlog za selektivno gojenje može biti i disbabalans hormona ili određena emotivna stanja, kao i slaba pokretljivost i preterano sedenje.

Kada je reč o ishrani, svaki višak kilograma skladišten na zadnjici, bokovima, stomaku ima veoma konkretne odgovor šta treba izbaciti ili promeniti u ishrani. Često je reč o jednoj grupi namirnica!

 

Salo na stomaku ili tzv. „guma za spasavanje“

Preobili obroci i previše masti nisu poželjni polse tridesete godine života!

Ako vam se višak kilograma nalazi na prednjem delu stomaka, moguće je da su hormoni počeli da vam rade melo drugačije, jer ste prešli tridesetu ili četrdesetu godinu.

Ako volite testenine, hleb i kolače i to može biti razlog velikog stomaka! A o alkoholu, posebno pivu, da i ne govorimo!

Pogledajte listu hrane koju ne treba jesti uveče!

 

Kako smanjiti stomak i salo na stomaku?

Ukoliko imate salo sa strane stomaka, onda verovatno jedete malo više mlečnih proizvoda, te se ta masnoća taloži na stomaku. Činjenica je da se masnoća sa stomaka veoma teško skida. Najpre smanjite mlečne masnoće i masne sireve, a potom i počnite da radite vežbe za stomak. Smanjite i beli hleb, testenine, slatkiše i alkohol, jer oni hrane crevne bakterije.

Pitate se šta vam ostaje? Najzdraviij ahrna za ćoveka! Dakle, povećajte unos voća i povrća i namirnica koje tope salo na stomaku. Zeleno povrće bogato je vlaknima, kao i krompir, masline i cvekla koji usporavaju apsorpciju šećera kroz creva i stimulišu varenje. Od cvekle možete praviti napitke za mršavljenje.

Umerena fizička aktivnost poput dugih šetnji, hodanja, joge ili vožnje biciklom smanjiće salo i nagomilani stres.  

 

Višak kilograma na bokovima i zadnjici

Ako imate „jahačke pantalone“, verovatno je vaša genetika odgovorna za to. Isto važi i za salo na zadnjici, s tom razlikom što, velika stražnjica može da znači i da jedete malo masnoća nego što vam je potrebno? Doktori kažu da s godinama treba smanjivati unos masti, posebno kada pređete tridesetu! Deci, do pet godina, najviše treba masnoća, dok odraslima taj procenat može da dođe na idelanih 10% od svih količina namirnica!

Ipak, dobra vest je da, ako vam se najviše, talože kilogrami na bokovima onda ste manje skloni srčanim oboljenjima. Ako se talože na zadnjici, onda tu imate najviše masnoća u odnosu na ceo organizam, što je opet dobro.

 

Kako otkloniti „masnoću“ s bokova i zadnjice?

Vezbanje
Salo se najteže skida sa stomaka

Napravite dobro izbalansiran doručak pun ugljenih hidrata, jer su oni energija za ceo dan. Idealno bi bilo kada biste testenine i druga testa jeli za ručak, oko 13-14 časova, ne kasnije. Za ručak možete spremati i mahunarke, burgere od povrća ili pečurke. Večera naka vam bude lagano povrće ili proteini, hrskave tikivce, sočivo, povrće ili salata. Koristite više detoks čajeve, posebno zeleni u popodnevnim, a ne kasno večernjim satima. Veća količina vode pred spavanje nije dobra ideja, jer u toku noći zadržava soli u organizmu.

Čučnjevi i iskorak će vam povećati tonus mišića i smanjiti bedra. Sve vrste aerobnih vežbi koje ubrzavaju rad srca, ubrzaće i otapanje suvišnih masnoća.

 

Jači listovi nogu

Višak kilograma često stvara i previše ugljenih hidrata

Ako su vam listovi široki i noge su vam ponekad teške, a umete da patite i od nesanice, onda često kasno jedete. Vaš poslednji obrok sigurno čine ugljeni hidrati, posebno hleb i testa, koja su i glavni krivac za sve ovo.
Nedostatak vitamina B u takođe može da dovede do nakupljanja vode u listovima, pa pokušajte da jedete više orašastih plodova, avokada, pečuraka, brokolija i semena.

U svakom slučaju, šta god da primenjujete, većebe ili novi način ishrane, povećajte svežu hranu i šejkove i zdravu kombinaciju semena koja čisti organizam.

 

Pogledajte i ovo:

Danijela Pantić Conić

Danijela Pantić Conić, magistarka teorije komunikacija i medija, autorka i voditeljka emisije "Vege izazov sa Danijelom" na TV Kitchen. Urednica magazina "Eva i ja" i kreativna direktorka međunarodnog festivala "Kuhinje sveta" i knjige zdravijih recepata: "I brza i zdrava hrana" (Kreativna industrija, 2018). Voditeljka, novinarka i urednica na RTS ("Srbija Danas", "Ovo je Srbija", "Premijera", "TV Slagalica") i TV Prva ("Tačno 1") i autorka knjige "Probaj me, prodaj me: mediji i potrošačko društvo (Čigija štampa, 2009) i mnogobrojnih naučnih radova o komunikaciji, medijma i reklami.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Saznajte prvi vesti, recepte, novosti i događaje

Na koju email adresu želite da vam šaljemo obaveštenja o novim tekstovima na sajtu

Pratite nas na društvenim mrežama: