Kako imati lepo uređen vrt u svako godišnje doba?

Možda do sada niste razmišljali na ovaj način, ali činjenica je da dobro uređen vrt može da vam donese više mira i privatnosti nego visoka betonska ograda. Namera je ista, a efekat je bitno drugačiji. Današnji način žovota prate velika uzbuđenja i stres. Da biste sačuvali ravnotežu, potrebno je naći protivtežu haosu, brzom tempu života i svakodnevnom stresu.  Veoma blagodetno je odmaranje u manje bučnoj sredini, posmatranje prirode, lišća, cveća i biljaka dok rastu. To je moguće ukoliko posedujete komad zemlje koji možete pretvoriti u sopstveni vrt.

Kako dobiti uređen vrt, za čitaoce otkriva Jelena Suvajdžić, stručni saradnik za vrtlarstvo, magazina „Eva i ja„. Jelenin rasadnik u Somboru poznat je u svim zemljama u okruženju.

 

Visoki žbun čuva privatnost!

Da biste sačuvali svoju privatnost i što više uživali u prirodi, najbolje bi bilo da vrt ogradite visokim žbunovima. To mogu biti Kerije, Veigele, Forzitcije, Jamini, Hibiscusi, Deutzie…

Drugi predlog su visoki četinari, koji su visoki, ali nisu mnogo široki, poput Thuje Smaragd, Thuje Columne i Stubaste Tise.

„Sadeći ove biljke imaćete zaštitu od radoznalih pogleda, uvek lep i uređen vrt, jer one cvetaju u različito doba godine. Pored toga, imaćete i divne boje u vrtu leti i zimi, jer pripadaju zimzelenim biljkama. Sve ove biljke možete redovno oblikovati, tj. rezati“- ističe Jelena.

U svakom vrtu i velikom i malom, pravilo je da biljke veće visine sadite u dno dvorišta ili uz rubove komšijskih kuća. Sadeći više biljke uz zidove susednih kuća, oplemenićete zidove a kad ste u vrtu, nećete gledati komšijin zid, nego zeleno cvetno rastinje.

 

Kako uklapati biljke?

Pravilno je niske biljke saditi uz ivice staza i bliže kući. Na ovaj način dobićete kaskade. Niske biljke nemojte saditi pojedinačno već u grupama, kombinujući boje cvetova koje volite. Od niskih žbunova otporne su sve vrste Euonimusa (zimzelen list), Abelie (roze cvet), Berberisa, „Nana“(crveni list, beli cvetić i crvena bobica zimi). Ljubičaste i bele cvetove zimi imaćete ako posadite Erice, bele cvetiće ako izaberete Hebe. Spiree imaju beli, roze i ljubičast cvet, Hypericumi zuti, a Potentile beli, žuti i roze.

Drveća okruglih krošnji koja će se lepo uklopiti u velikim i u malim vrtovima mogu biti Robinia, Fraxinus ili Acer globosa, kao i Catalpa globosa i Morus globosa.

 

Oblici drveta i veličine vrta

Od žalosnih formi drveća koje možete saditi u malim i u velikim vrtovima, preporuka su Ulmus ili Morus pendula, Prunus triloba „Kiku Shidare“, kao i Fraxinus pendula. Možete izabrati i Salix caprea kilmarnock, Caragana „Arborescens Walker“, Betula pendula…

Drveća stubastih formi pogodna za svaki vrt su Prunus „Serrulata Amonogava, Carpinus b. „Frans Fontaine“ ili Quercus r. „Fastigiata“. Ukoliko volite drveća sa neformalim krošnjama, potražite Laburnum (zuti cvet), Malus „Royalty“ (crveni i list i cvet) i Robinia hispida (roze cvet kao bagremov). Beli cvet u proleće, a zimi crvene bobice koje vole i ptice, imaćete ako posadite Sorbus. Magnolija stellata je, takođje zanimljivo drvo sa belim cvetom.

Proučite pravila, napravite izbor i plan, pa krenite na posao, kako biste stvorili trenutke uživanja u potpunom miru.

 

Pogledajte i ovo:

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Saznajte prvi vesti, recepte, novosti i događaje

Na koju email adresu želite da vam šaljemo obaveštenja o novim tekstovima na sajtu

Pratite nas na društvenim mrežama: