Kako istrenirati mozak na uspeh?

Da li ste ikada pomislili da možete da istrenirate mozak na uspeh? To će vam najčeše potvrditi i neki od naslova knjiga o modernoj psihologiji. Ostaje samo primeniti ta znanja u svakodnevnom životu. Razlozi zbog kojih se usavršavamo, najčešće su uspeh, lagodan život ili harmonični odnosi. Veoma uzbudljivo je saznanje da se „mapama uma“ može uticati na način razmišlanja. Mape uma (Mind Maps) osmislio je britanki psiholog Toni Buzan (Tony Buzan) kako bi pomogao deci koja su imala problema u razvoju da bolje rešavaju školske zadatke i lakše uče. To je dijagram koji se koristi za predstavljanje, reči, ideja i zadataka.

 

Utičite na razmišljanje

Poznato je da naš um utiče na ideje, a one na reči i dela. Šeme (mape) svakodnevno utiču na nas, znali mi to ili ne. Mi možemo uticati na razmišljanje o nečemu, čak iako nismo svesni toga. Kada na primer pomislite na desert od povrća, koja biljka vam u prvoj sekundi pada na pamet? Ako ste pomislili na šargarepu, bili ste pod uticajem podsvesti, a da toga niste ni svesni. To znanje možete primeniti kako biste promenili način razmišljanja.

Trenirajte svoj mozak na uspeh tako što ćete unapred videti ishod koji želite. Zamislite slike u kojima ste produktivni i uspešni. Pokušajte to raditi pre prvih poslovnih aktivnosti i pre svakog sastanka.

 

Da li ste produktivni i zauzeti?

Postoji razlika između značenja reči biti zauzet i biti produktivan.

Kažu da smo uspešniji kada imamo više posla. Svakako nam nije cilj da budemo stalno zauzeti i da nemamo slobodnog vremena. Svi mi želimo više vremena za bitne stvari, a dovoljno vremena da posvetimo poslu.

 

Mudro koristite svoje vreme

Privatan život i posao treba izbalansirati, kako ne bi i u dane vikenda bili pod stesom. To se dešava kada dozvolimo da rad preuzme kontrolu nad našim životom. Da biste se osloboditi toga, pokušajte da uradite sve što možete sa vremenom koje imate. Nemojte  gubiti pojam o vremenu, već ga mudro koristite.

 

Sve dnevne zadatke upišite u tabelu

Ako je potrebno, napravite novi plan. Koristite alate za upravljanje vremenom i primetićete bolju produktivnost. Prvi sat na poslu veoma je bitan. To je put koji postavlja uslove za tekući dan. Pokušajte da postavite nacrt vremena i obaveza koje imate i označite napomene. Obavezno koristite planer. Upišite i pauze za obrok, pripreme koje treba da uradite, planirajte vežbe, odlazak u teretanu, kao i sve dnevne zadatke. Dopunjavajte listu tokom dana i videćete uskoro da imate više slobodnog veremena.

 

Birajte hranu koja vam daje energiju za rad

Dobar doručak je gorivo za početak dana. On će vam pomoći da budete produktivniji, pa se potrudite da ga uključite u prvi sat radnog dana. Izaberite zdrav obrok, kroz koje ćete uneti dosta minerala i vitamina, a za piće svež sok ili čaj. Ono što unosimo u svoje telo ima ogroman uticaj na naš mozak, na razmišljanje, raspoloženje i odlučivanje. Hrana koja se teže vari, usporava nas i našu produktivnost.

Pored talenta i ambicije koja hrani vas i podstiče na uspeh i napredak, verujemo da će vam i ovi saveti značiti.

 

Izvor:  „Šta radim u prvom radnom satu“

 

Pogledajte i ovo:

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Saznajte prvi vesti, recepte, novosti i događaje

Na koju email adresu želite da vam šaljemo obaveštenja o novim tekstovima na sajtu

Pratite nas na društvenim mrežama: