Kako izbaciti industrijski šećer?

Industrijski šećer, kako su pokazala istraživanja, višestruko je štetan za naš organizam. Zbog lošeg načina na koji se dobija i činjenice da nije prirodan, organizam se muči da bi ga razložio i svario. Zbog toga, industrijski šećer crpi naše minerale i vitamine i ruši nam imuni sistem. Samo 100 grama čokolade sa šećerom, da bi se svarilo, obori nam imuni sistem za 50 % na 2 sata.

Za apsorbovanje ovako nezdravog sastojka, organizmu najviše treba magnezijuma i kalcijuma i to su minerali koji se, najviše troše iz našeg tela. No, pošto je organizam veoma pametan, on uzima ove minerale iz resursa koji nisu primarni za njegov opstanak – zuba i kostiju! Zbog toga kod ljubitelja slatkiša najviše, stradaju zubi i kosti!

Činjenica da indistrijski šećer izaziva zavisnost znatno nam otežava da prestanemo da jedemo sladoled, krofne, slatke torte, kolače i sve što sadrži rafinisan šećer.

Možda vam ove ideje mogu pomoći da izbacite rafinisan šećer iz svojih obroka ili za početak, da ga smanjite?

 

Izbacite industrijske sokove

Ako želite da izbacite industrijski šećer, možda vaša borba može da počne od namirnica koje vam, u suštini nisu potrebne? Ako izbacite kupovne sokove, izbacili ste značajan izvor rafinisanog šećera! Gazirani ili negazirani sokovi su prepuni šećera i aroma, a veoma malo sadrže prirodnih sastojaka.

Drugo, oni su veoma skupi u odnosu na kilogram svežeg voća, pomorandže ili jabuke, na primer, od kojih možete dobiti zdrav ceđeni sok! I na kraju, minerali i vitamini iz voća imaju vrednost samo ako se odmah koriste, to znači da u industrijskom proizvodu, nema ničeg zdravog!

 

Birajte pametne zamene za industrijski šećer!

Ako želite da kažete zbog nezdravoj hrani, da biste istrajali u svojoj odluci, važno je da nezdrave sastojke zamenite zdravim! Tako umesto kečapa punog šećera, birajte paradajz sos ili još bolje, sveži paradajz. Rafinisani šećer zamenite urmama, na primer. Pekarske proizvode, koji takođe sadrže šećer, zamenite integralnim šećerom i domaćim hlebom. Kupovni sladoled koji osim šećera sadrži i aditive i arome, zamenite domaćim, voćnim sladoledom. Keksiće i druge preslatke poslastice, zamenite zdravijim slatkišima, bar se sada sve može naći u prodavnicama i restoranima!

Skriveni šećeri u „zdravim proizvodima“

Nije sva zdrava hrana ista i podjednako zdrava, a svi industrijski proizvodi su nezdravi! Postoji dosta skrivenih šećera, tj. dodatih šećera koji se nalaze u kornfleksu, prelivima za salate, krekerima koji se prodaju kao zdraviji. Granola je, takođe prepuna šećera, a prodaje se kao zdrav obrok! Zbog toga napravite svoju granolu bez belog šećera!

„Sosovi za paste, hlebovi, kifle, zemičke često su izvori šećera, upozorava dr Dejvid Kac, direktor Centra za istraživanje preventivnog delovanja medicinskog fakulteta Jejl univerziteta. Zato čitajte etikete na svakom proizvodu! A kada smanjite unos rafinisanog šećera, smanjiće se i želja za njim!

I na kraju, preispitajte odakle dolazi nekontrolisana potreba za šećerom? Da li je reč o hormonskom disbalansu ili emotivnoj neravnoteži? I da li vam je toliko potreban sav taj šlag, sladoled i velika količina nezdravog šećera?

Pogledajte recepte za slatkiše bez šećera:

 

Pogledajte i ovo:

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Saznajte prvi vesti, recepte, novosti i događaje

Na koju email adresu želite da vam šaljemo obaveštenja o novim tekstovima na sajtu

Pratite nas na društvenim mrežama: