Kako napraviti sendvič bez hleba?

Ljubiteljima hleba i peciva sigurno je i teško zamisliti kako da naprave sendvič bez hleba, niti to žele! No, svi koji su počeli da spremaju sebi zdraviji hleb, sigurno, ponekad traže zamenu za zemičke, kifle, tortilje i najpopularniji proizvod kod nas, hleb.

Činjenica da je naša ishrana većim delom bazirana na hlebu, pecivima, testima i drugim proizvodima od žitarica, od malih nogu nas navikava na način ishrane baziran na brašnu i testima.

 

Sušeni plavi patlidžan

Dobra zamena za dve kriške hleba može biti sve što se po obliku može prilagoditi „sendviču“. Plavi patlidžan ima dosta hranljivih sastojaka i veoma je zahvalan za ishranu, posebno kada ga dobro spremite. Možete ga sušiti u rerni, dehidratoru ili na peći.

Ne preporučujem grilovanje na visokoj temperaturi jer, ne samo da uništava vitamine i minerale u plavom paradajzu, već mu i menja strukturu i čini ga previše mekanim. Pored zdravije soli i hladno ceđenog ulja prema vašem izboru, preporučujem vam i beli luk i dosta začina.

Recept pogledajte na linku: plavi patlidžan sušen u marinadi.

Recept je idealan za sve koji su ne bezglutenskoj ishrani jer ne sadrži žitarice, ni soju, umesto koje možete koristiti sir od suncokreta. Za vegane, umesto mlečnog sira, narendajte svež celer, dodajte salatu i povrće po želji.

 

Ovseni krekeri

Ovseni krekeri mogu, takođe biti dobra zamena za hleb, posebno ako se prave od ovsenih pahuljica, a ne od ovsenog brašna. Sada u prodavnicama imate veliki izbor krekera s različitim dodacima koji se mogu koristiti za namaze i sendviče.

Ukoliko sami pravite krekere od ovsa, preporučuje se sušenje na nižim temperaturama, kako bi se sačuvala nutritivna vrednost ove žitarice. Na krekere možete dodati namaz od suncokreta, humus, burger od sočiva, raznovrsno povrće, salatu, listiće đumbira ili samo beli luk i maslinovo ulje.

 

Pite bez brašna

Još jedan recept kojem će se obradovati bezglutenci i vegani, jesu ukusne veganske pite bez brašna. Olivera Rosić ih odlično sprema i koa osnovu za pitu i kao kompletan obrok. Možete dodati neki veganski namaz, uz dodatak pečuraka, ljutih paprika, mirođije…

Recept pogledajte na linku: presne pite i tako to, ima li išta ukusnije?

 

Listovi sveže salate za sendvič bez hleba

Salata je uvek dobro došlo osveženje u klasičnom sendviču, zar ne? No, ovoga puta, za sve koji su na zdravijoj ishrani, salata će poslužiti kao osnova! Možete koristiti hrastov list, putericu, ajsberg salatu jer imaju veće listove koji mogu poslužiti, možda pre kao „tortilja“, nego hleb.

Napravite lepezu od listova salate, odnosno, postavite 2-3 lista salate tako da jedni druge preklapaju na pola. Ne samo da dobijate širu osnovu za sendvič bez hleba, već ćete dobro uviti sadržaj kako ne bi ispadao sa strane.

Pored povrća po vašem izboru, možete dodati i: ajvar, klice, pa čak i špagete u boji.

 

Pogledajte i ovo:

Danijela Pantić Conić

Danijela Pantić Conić, magistarka teorije komunikacija i medija, autorka i voditeljka emisije "Vege izazov sa Danijelom" na TV Kitchen. Urednica magazina "Eva i ja" i kreativna direktorka međunarodnog festivala "Kuhinje sveta" i knjige zdravijih recepata: "I brza i zdrava hrana" (Kreativna industrija, 2018). Voditeljka, novinarka i urednica na RTS ("Srbija Danas", "Ovo je Srbija", "Premijera", "TV Slagalica") i TV Prva ("Tačno 1") i autorka knjige "Probaj me, prodaj me: mediji i potrošačko društvo (Čigija štampa, 2009) i mnogobrojnih naučnih radova o komunikaciji, medijma i reklami.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Saznajte prvi vesti, recepte, novosti i događaje

Na koju email adresu želite da vam šaljemo obaveštenja o novim tekstovima na sajtu

Pratite nas na društvenim mrežama: