Kako očistiti limfni sistem i smiriti žlezde?

Ako imate uvećane žlezde, verovatno bi trebalo da očistite limfni sistem. Za razliku od sistema za varenje ili sistema za disanje, čija funkcija nam je potpuno jasna i poznata, za većinu ljudi je limfni sistem velika nepoznanica. Kakvu ulogu imaju žlezde u našem organizmu, zašto su žlezde kod dece i žena, posebno osetljive i sklone upalama? Kakve probleme imaju oni kojima proradi „limfa“ i najvažnije od svega, kako očistiti limfni sistem i kako mu pomoći da bolje i brže radi?

Savete za bolji protok limfe potražite u odgovorima dr Zorana Suvajdžića i dr Momčila Matića.

 

Limfni sistem – čuva naše zdravlje

Limfni sitem je jedan od najvažnijih sistema za čišćenje oragnizma i za naše zdravlje. Deca često imaju izražene žlezde ispod vilice, što upućuje na neku  promenu u organizmu, virus ili prehladu. Treba pregledati zube i uši, jer se tu mogu naći uzroci problema u limfotoku.

Zastoj tečnosti sa granulacijom, stvara zadebljanja na tkivu ili u tkivu. Ovde dosta pomaže prirodna medicina i svi lekovi iz prirode – biljke, glina, lekovita ulja i naravno, kretanje i promena ishrane – ističe doktor Zoran Suvajdžić.

Obloge od mlakog ricinusovog ulja, mogu se stavljati na vrat i uveče na donji deo stomaka da tako ostanu tokom noći – ističe doktor Suvajdžić. Koristiti pvc foliju za izolovanje obloga, a u ishrani posebno povećati lan (sveže samleven i poparen toplom vodom).

Glina i hlorofil u sirovim biljkama, luk, đumbir, citrusi, sirov oljušten suncokret, pomažu limfnom sistemu da lako funkcioniše.

 

Klice, brusnica, čia seme

Pored lanemog semena, luka, đumbira, citrusa i sirovog suncokreta, postoji još mnogo namirnica koje čiste limfni sistem. Naime, veganska ishrana je veoma preporučljiva, jer se tako ne gomilaju toksini iz namirnica životinjskog porekla. Pored toga, u ishrani češće treba da se nađu: čia semenke, brusnica i sok od brusnice, orah…

Sveže ceđen sok od brusnice, bez šećera, prepun je enzima, vitamina C i sastojaka koji ojačavaju rad limfnog sistema. Preporučuje se po pola čaše soka od brusnice ujutru i uveče. Sok nikako ne treba kuvati jer se tako gube zdravi sastojci!

Orah je veoma bogat omega 3 mastima i poboljšava rad limfe u organizmu. Takođe, je najbolje koristiti sveže, ne pečene orahe i bez dodatka soli.

Od čajeva najbolja preporuka je biljka zvana veronika, koja osim što brzo čisti limfu, blago smiruje um i telo.

 

Više kreatanja i sporta čisti limfni sistem

Zadatak limfe je da oslobodi druge organe od nagomilanih toksina, kako bi jetra, bubrezi i organi za varenje mogli normalno da rade. Bilo koja sportska ativnost je odličan način da se očisti limfni sistem. Limfa u telu je kao „ksanalizacija“ u kući, kažu doktori i zbog toga vam je jasno koliko je vaćno očistiti je!

Trčite, hodajte brzo, plivajte – primenjujte sve aktivnosti koje volite i koje vam prijaju da biste očistili toksine iz limfnog sistema – poručuje doktor Momćio Matić.

Jedan od najboljih načina za čišćenje limfe jeste kretanje. Boravite što više na čistom vazduhu, šetajte, brzo hodajte ili plivajte. Joga je, takođe dobro došla, jer ima dosta vežbi za oslobađanje otrova iz organizma.

 

Pogledajte i ovo:

Danijela Pantić Conić

Danijela Pantić Conić, magistarka teorije komunikacija i medija, autorka i voditeljka emisije "Vege izazov sa Danijelom" na TV Kitchen. Urednica magazina "Eva i ja" i kreativna direktorka međunarodnog festivala "Kuhinje sveta" i knjige zdravijih recepata: "I brza i zdrava hrana" (Kreativna industrija, 2018). Voditeljka, novinarka i urednica na RTS ("Srbija Danas", "Ovo je Srbija", "Premijera", "TV Slagalica") i TV Prva ("Tačno 1") i autorka knjige "Probaj me, prodaj me: mediji i potrošačko društvo (Čigija štampa, 2009) i mnogobrojnih naučnih radova o komunikaciji, medijma i reklami.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Saznajte prvi vesti, recepte, novosti i događaje

Na koju email adresu želite da vam šaljemo obaveštenja o novim tekstovima na sajtu

Pratite nas na društvenim mrežama: