Kako pametno smanjiti troškove poslovanja – kovorking

U svetu trenutno ima  preko 2.500 kovorking (Coworking) prostora. Saradnja, otvorenost, zajedništvo, pristupačnost i održivost su ono na čemu je baziran ovaj pokret. Najviše ih ima u Evropi, a najpoznaiji kovorking prostori su u Berlinu, Barceloni, Londonu, Parizu… Sve ih je više i u okolnim gradovima Slovenije, Hrvatske, Bosne. Kovorking je postao globalni model poslovanja budućnosti.

 

Istorija pokreta koji je osvojio svet

Izraz kovorking skovao je Berni De Koven (Bernie De Koven) 1999. godine opisujući zajednički rad uz pomoć kompjutera i novih tehnologija. Današnje značenje uključuje i fizički prostor kojim se zajedno koriste nezavisni i mobilni radnici u neobavezujućem društvenom okruženju. Za ovaj koncept poslovanja zaslužan je Bred Nuberg (Brad Neunberg), nekada softverski inženjer Gugla. Kada je u jednom trenutku ostao bez posla, radeći kao frilenser, ono što mu je najviše nedostajalo bile su kolege. Tako je nastao prvi kovorking prostor u San Francisku 2005. Datum njegovog otvaranja, 9. avgust, slavi se kao međunarodni dan kovorkinga.

 

Kovorking u Srbiji

Pokretač prvog ovakvog prostora u Srbiji je Miroslav Mijatov. Uskoro će biti punih šest godina od otvaranja prvog kovorking prostora u Beogradu. Sada ih u našoj zemlji ima preko dvadeset, a pored Beograda, tu su i Novi Sad, Subotica, Sombor, Kragujevac… Neka od ovih mesta rade 24 sata dnevno. Noćne smene odgovaraju onima koji posluju sa drugim kontinentima. Opremljena su nameštajem, uređajima, brzim interntom, recepcijom. Kada su u pitanju cene ovakvih prostora, na mesečnom nivou kreću se oko 100 eura. Dnevni prosek je 10 eura a može se iznajmiti i na 5 ili 10 dana mesečno. Postoje i kancelarije za pojedince a i grupni prostori za kolektive.

Kome je namenjen kovorking?

Svrha ovog koncepta je da se pruži prostor za rad svim ljudima koji svoj posao mogu da obavljaju van uobičajenog poslovnog prostora firme. Najčešće su to stručnjaci iz oblasti informacionih tehnologija, ali i preduzetnici, umetnici, frilenseri, arhitekte, novinari, pisci, konsultanti…  Namenjen je svima onima kojima je potreban radni prostor u kreativnoj atmosferi. Broj zanimanja se sada sve više proširuje. Često se organizuju različiti događaji, treninzi, podstiču druženja i razmena profesionalnih iskustava.

 

Mnogo je prednosti ovakvog udruživanja

Profesionalniji utisak ostavljate kada radite u nekom od ovih prostora, nego od kuće ili kafića. Jeste da mnoge ovo podseća baš na sedenje u kafiću ali se ovde zaista radi i niko nikoga ne ometa. Dobijate samostalan rad u reprezentativnom i finansijski prihvatljivom prostoru za rad. Istovremeno se podstiče kreativnost, dolazi do novih poslovnih saradnika i prilika, povećava produktivnost. Nadavno istraživanje koje obuhvatilo je 1.500 ispitanika iz 52 zemlje sveta, pokazalo je da je kod 80 odsto anketiranih, biznis mreža znatno porasla kako koriste kovorking prostor. Kod tri četvrtine ispitanika je rad u zajednici povećao produktivnost. Kovorking pruža osećaj zajednice svojim članovima, što je dobro i sa socijalnog aspekta.

 

Pogledajte i ovo:

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Saznajte prvi vesti, recepte, novosti i događaje

Na koju email adresu želite da vam šaljemo obaveštenja o novim tekstovima na sajtu

Pratite nas na društvenim mrežama: