Kako pobediti nesanicu?

Ako ste i vi među 80% ljudi koji su bar jednom imali problem sa spavanjem i pitate se kako da pobedite nesanicu, onda će vam ovaj tekst biti višestruku koristan! No, najpre najvažnije otkriće: insomnija, zapravo i ne postoji! Da, koliko god to vama zvučalo čudno, jer možda svake noći zaspite kasno (ili rano ujutru), naučnici su došli do zaključka da insomnija ne postoji! Naime, ono što vam ne da da spavate, su vaše misli, a ne disfunkcija sna!

Ili konstantna  napetost? Napetost nam ne dozvoljava da se odmorimo i opustimo što je neophodno za naš um i oslobađanje toksina iz organizma. Toksičan organizam i velika količina mlečne kiseline u mišićima loše utiču na opušanje, te se vrtimo u krug. Zbog toga se budimo umorni, preko dana smo pospani i slabo koncetrisani za sve što radimo, često nervozni… Ponekad i ako zaspimo na vreme, budimo se noću i opet, kreće naš um da vrti razne misli koje mu „teraju“ san! Ovo je pozicija koja vodi u loše mentalno stanje, stalnu nervozu, sklonost ka alkoholu, pa i depresiju!

Hajde sada da potražimo nekoliko načina kako da ovaj problem rešimo?

 

Može li ajurveda pobediti nesanicu?

Drevna nauka o medicini, ajurveda, predlaže nekoliko načina za bolji i mirniji san. Posle laganog obroka, veče treba nastaviti meditacijom, a potom asanama, tj. vežbama disanja i vežbama opuštanja kao što je joga nidra. Dokazano je da joga vežbe pomažu da se oslobodimo stresa i napetosti u mišićima, telu i umu!

Vežbe joga su blagotvorne za telo, um, nerve, misli… Dokazano je da su osobe koje redovno meditiraju i vežbaju jogu opuštenije, žive duže i imaju bolje zdravlje i izgledaju mladoliko, u odnosu na one koji se ne bave jogom.

Meditacija nam pomaže da se oslobodimo stresa, strahova, nervoze i svih misli koje nas opterećuju.

 

Tuširanje pred spavanje ili opuštanje u kadi?

Ako se ne bavite jogom, znajte da je dobro došla bilo koja aktivnost ili sport! Rekreacija čisti limfni sistem, oslobađa nas nervoze i pokreće krvotok.

Pored toga, voda je blagotvorna za naše telo i um, jer nas opušta i smiruje. Hidroterapija se takođe preporučuje, no u ovom slučaju bolje je da je praktikujete ujutru ili pre večere. Na taj način se oslobađate toskina i opuštate, a između hidroterapije sna ostavljate dovoljno vremena.

Preporučljivo je i opuštanje u toploj kupki u koju možete dodati malo čaja od kamilice ili rastavića koji mogu da vam pomognu da pobedite nesanicu. Posle večere, pijte kantarion, nanu tokom leta ili kamilicu u bilo koje doba.

 

Dan je za jelo, a noć za spavanje!

Znajte i da ishrana koja ima dosta vode (sveže voće i povrće, sokovi i smutiji) smiruju organizam i obaraju pritisak, a to nas lakše uvodi u san.

Važno je i da ne jedete kasno. Dok se hrana vari loše se spava, a organizam ne može da radi svoje aktivnosti predviđene za noć. Topao obrok ili čaj su preporučljivi za večeru, ako želite bolje da spavate. Između obroka i meditacije treba da prođe, najmanje 60 minuta, kako bi se hrana svarila.

To znači da poslednji obrok treba da bude u 17 ili najkasnije, 18 časova. Ako osetite glad, bolje je da popijete čašu soka jer će se brzo svariti!

 

Pogledajte i ovo:

Danijela Pantić Conić

Danijela Pantić Conić, magistarka teorije komunikacija i medija, autorka i voditeljka emisije "Vege izazov sa Danijelom" na TV Kitchen. Urednica magazina "Eva i ja" i kreativna direktorka međunarodnog festivala "Kuhinje sveta" i knjige zdravijih recepata: "I brza i zdrava hrana" (Kreativna industrija, 2018). Voditeljka, novinarka i urednica na RTS ("Srbija Danas", "Ovo je Srbija", "Premijera", "TV Slagalica") i TV Prva ("Tačno 1") i autorka knjige "Probaj me, prodaj me: mediji i potrošačko društvo (Čigija štampa, 2009) i mnogobrojnih naučnih radova o komunikaciji, medijma i reklami.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Saznajte prvi vesti, recepte, novosti i događaje

Na koju email adresu želite da vam šaljemo obaveštenja o novim tekstovima na sajtu

Pratite nas na društvenim mrežama: