Kako preduprediti osteoporozu i ojačati slabe kosti?

Za sve koji se brinu da će u starosti imati slabe kosti i osteoporozu, evo predloga kako da preduprede ovu bolest i ojačaju sopstvene kosti. Malo promena u ishrani, više brige o zdravijim namirnicama (više svežeg voća i povrća), malo više sunčanja i vežbi i možete za sebe uraditi fantastičnu stvar! Na ovaj način smanjujete mogućnost lomova, preloma i da vaše kosti postaju biti znatno jače! Evo nekoliko korisnih predloga kako preduprediti osteoporpzu, ojačati kosti i poboljšati celokupno zdravlje.

 

Jedite više svežeg voća i povrća, posebno zelenog!

Činjenica je da jedemo hranu koja je previše hemijski tretirana i oslabljena mineralima i vitamina. Poted svega, mi je previše i kuvamo, pržimo, pečemo i termički obrađujemo toliko da od nje ništa korsino ne ostane. Zbog toga smo sve više bolesni, a naš organizam i naše kosti sve slabije. Kada bismo jeli više zeleniša, posebno svežeg povrća, salata i pili sporo ceđene sokove od povrća, naše kosti bi bile znatno jače i ne bismo imali prelome u starijim godinama. Dakle, mala promena loših navika, manje kuvane hrane, bolji izbor posuđa za hranu koju ipak, treba termički obraditi i eto jačih kostiju!

 

Nije samo kalcijum, već i drugi minerali i vitamini!

Soul – najbolji izbor dodatka ishrani

Kada bismo svakog dana pili pola litre zelenog soka ili smutija (od spanaća, blitve ili kelja) i jeli hranu bogatu kalcijumom, naše kosti bi bile mnogo jače! Kalcijuma ima i u susamu, brokoliju, semenkama od suncokreta, bademima, ovsu, rogaču, orasima…

No, ipak nije dovoljno unositi samo kalcijum, već mangan, fosfor, kalijum, cink, magnezijum, bor, silicijum-dioksid! Tu su i vitamini, posebno vitamin D, vitamin C, vitamin A i drugi. Mnogo minerala i vitamina? Priroda nam je sve to dala i da se hranimo voćem i povrćem, a da se zemlja ne uništava toliko pesticidima i herbicidima, svi bismo bili zdravi!

 

Šta je najbolja zamena za veliku količinu voća, povrća, semena…?

Ako mislite da ne možete toliko povrća i voća da pojedete u jednom danu, onda izaberite dodatke u ishrani, kao što je Soul. Zašto je bolje piti tečno ceđena semena? Zato što jeftini vitamini u prašku i kapsulama zapravo, nemaju mnogo zdravih sastojaka u sebi, niti se mogu 100% apsorbovati.

Jednom kesicom Soula dnevno zadovoljavate potrebe za svim grupama minerala i vitamina, jačate imuni sistem i unosite svih 5 antioksidansa. Pored toga, Soul je odličan i za mršavljenje i odvikavanje od cigareta!

Više informacija o Soul-u možete pogledati na: Soul – najbolji izbor.

 

3. Šetnja, bez duvana i pojedinih lekova?

Hodanje je dobro za kosti, jer hodanjem ih jačamo. Preporučuje se svakodnevna šetnja, a vi birajte da li radije želite brzi hod, nordijsko hodanje ili laganu šetnju.

Duvan utiče na smanjenje koštane mase i slabi imuni sistem. Postoje i lekovi koji znatno oštećuju kosti, svojim nuspojavama. To su kortikostereoidi kojih često ima u lekovima: za astmu, artritis, hroničnu opstruktivnu bolest pluća, za štitastu žlezdu, hormone i antidepresivima!

Blagodetni su i čajevi, posebno čaj od rastavića koji, kako su pokazala istraživanja, na ćelijskom nivou, jača kosti i smanjuje koštane infekcije. I naravno, što više sunca zbog vitamina D.

 

Pogledajte i ovo:

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Saznajte prvi vesti, recepte, novosti i događaje

Na koju email adresu želite da vam šaljemo obaveštenja o novim tekstovima na sajtu

Pratite nas na društvenim mrežama: