Kako izabrati dobro vino?

glassesofvine

Kako birate novo vino? Prema preporuci, sorti grožđa, etiketi, flaši, dizajnu? Znate li kako prepoznati dobro vino? Stručnjaci za vino i enolozi, čiji radni dan u vinariji može koštati i nekoliko hiljada evra, kažu da postoje sasvim jednostavni saveti koji će vam koristiti pri izboru vina u restoranu, prodavnici ili vinoteci.

 

Dobro vino ima i dobru ambalažu

bottle of vineO kvalitetu vina, osim cene, dosta govori i ambalaža. Flaša treba da bude jednostavna, najčešće klasičnog oblika, bez dodataka. Na etiketi obavezno, treba da budu ispisani podaci o sorti, godini berbe i proizvođaču. Što su ambalaža i etiketa bolje, a cena viša, veće su šanse da je vaš izbor dobar. No ne mora baš uvrek biti tako, jer i ovde ima izuzetaka!

 

A sada proverite boju i punoću vina!

Dobar poznavalac vina lako će prepoznati sortu i kvalitet vina, posle samo jednog gutljaja,

glassof vine

a laik? Probajte da proverite boju vina na beloj salveti. Kada je vino mlađe ono će imati tamno crvenu, skoro ljubičastu boju, dok će starija vina imati svetliju boju. Uradite to i s belim vinima, s tim što kod belih vina boja tamni s godinama. Takođe, vina od sorti grožđa sa hladnijih prostora uvek će biti bleđa.

Punoća vina proverava se po „masnom“ tragu koji ostaje na čaši kada je okrenete u ruci. Dobar miris vina trebalo bi da osetite i na čepu, koji je najčešće od pampura.

 

Kakve arome volite?

vinesbottlesTrebalo bi prepoznati arome koje su tipične za dobra vina. Dakle, ako se previše oseća alkohol ili ako vaše vino miriše “kiselo”, možda ono i nije najbolji izbor za kupovinu? Isto važi i za degustaciju. Dobro vino je pitko, lako “ukusno”, nikako kiselo.

Kada ste izabrali vino, otvorite ga i sipajte u čašu da biste osetili njegove arome u vazduhu. Svakako neći biti isti ukus kada ga otvorite i kada malo odstoji u čaši, jer kada vino dođe u dodir s vazduhom, njegova aroma bi trebalo da bude manje intenzivna i bolja.

tablewithvine

 

Dobro vino „traži“ jaku hranu!

Sada birajte hranu. Ne opterećujte se kako će se vaše jelo uklopiti uz vino, jednostavno ih probajte zajedno i ako jedno drugom “ne smetaju” nastavite da uživate u ukisima.

Jedina preporuka je da, tokom letnjih dana, uz lakšu hranu, birate i lakša vina, poput osvežavajućeg rozea. Crvena vina se preporučuju uz hranu koje se duže i teže vari, a bela vina su dobra, uz skoro, sva ostala jela.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Saznajte prvi vesti, recepte, novosti i događaje

Na koju email adresu želite da vam šaljemo obaveštenja o novim tekstovima na sajtu

Pratite nas na društvenim mrežama: