Kako prepoznati pravi med?

Kako izabrati pravi med, pitanje je koje često sebi postavljaju ljubitelji meda. Potrebno je da se kristališe, da ne bude previše tečan, da …. Postoje razne preporuke i saveti, no pitanje je koliko je sve to tačno? Odgovore na mnogobrojna pitanja najbolje je potražiti od stručnjaka u ovoj oblasti.
Darko Mandić je u medarstvo ušao pre 6 godina i tada nije znao da razlikuje vrste meda. Samo 5 godina kasnije, postao je vrsni poznavalac ove grane poljoprivrede.

 

Kako prepoznati pravi med?

Darko Mandić, Happy Honey

Sumnja počinje od niske cene meda koji, verovatno nema nikakav dokaz o kvalitetu. Da li je ima vaš prodavac meda?

U Nemačkoj postoji nekoliko laboratorija koje imaju najsavremeniju opremu i metodologiju za otkrivanje falsifikata. Važno da potrošači kupuju med od proizvođača koji imaju certifikat jedne od poznatih nemačkih laboratorija. Obratite pažnju na cenu meda koja, za pravi med, ne može biti niska– ističe Darko Mandić.
U gradu Bremenu i njegovoj okolini nalaze se čuvene laboratorije QSI, Eurofins i Intertek koje stalno usavršavaju svoje metodologije za one koji, žele da, pod pritiskom falsifikatora budu konkurentniji nižom cenom i medom lošeg kvaliteta.

Kakav med imamo u Srbiji?

Više od polovine pčelara u Srbiji pčelare na organski način. Međutim zbog komplikovanih procedura certifikacije i samog procesa koji je skup i dugotrajan, tek nekoliko pčelara poseduje certifikat za organsku proizvodnju.
Zbog toga što nismo članica Evropske unije imamo i dalje značajan broj proceduralnih prepreka da naše pčelarstvo učinimo konkurentnijim. Srećom, u poslednje vreme se sve više čuje glas pčelara kroz Savez pčelarskih organizacija Srbije (SPOS) o značaju certifikacije.
U Srbiji imamo najbolji u Evropi. A uz manuka med s Novog Zelanda, možda i najbolji med na svetu – ističe Darko koji je i osnivač i generalni direktor brenda Happy Honey.
Kupci širom planete posebno su zainteresovani za bagremov med iz Srbije. U poslednje vreme, sve više se kupuje i suncokretov med, i redak, lipov med. To što smo industrijski nerazvijena zemlja vratilo nam se kroz divnu priliku da naši pčelari postave svoje košnice u čiste ruralne predele i tako dobijemo pravi med najboljeg kvaliteta.

 

Šta je sirovi med?

Kroz brend Happy honey na tržištu se pojavio i „sirov med“. Zašto je bitno da med bude sirov? Najčešća praksa je da se med u fabrikama, pre pakovanja u tegle, zagreva do zakonski dozvoljenih, 40 stepeni Celziujsa. Međutim, čak i na tako malom i kontrolisanom zagrevanju, med gubi svoje prirodne enzime, proteine, vitamine i aminokiseline.
Pokretanjem novog brenda Happy Honey potrošači mogu da konzumiraju med u formi u kakvoj su ga pčele ostavile u košnici – sirov med!

 

Pravi med i pravo voće

Da bi ukus bio slađi, a med bolji za decu, Happy Honey je u sirov med dodao voće (maline, šljive, kajsiju), organski đumbir i organski kakao. Tako su nastali ukusni i zdravi namazi koje svi mogu konzumirato bez krivice i bojazni od negativnog uticaja na kilažu. To je novina na tržištu. Prilikom konzumiranja prvo se oseti prirodni ukus meda, a u potom i ukus hladno presovanog dodatka – voća ili kakaa koje se izvrsno uklapa uz sirovi med.
O efektima na zdravlje da i ne govorimo!

Ovaj med prodaje se u okviru Mercator sistema, a za koju nedelju, proizvodi će popuniti police švajcarskih i australijskih supermarketa. Njihov cilj je da se ova robno marka naše na svakom tržištu gde je to moguće i da njihovi proizvodi postanu najbolji ambasadori srpske poljoprivrede i prehrane.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Saznajte prvi vesti, recepte, novosti i događaje

Na koju email adresu želite da vam šaljemo obaveštenja o novim tekstovima na sajtu

Pratite nas na društvenim mrežama: