Kako se osloboditi kurijeg oka, čukljeva i žuljeva?

Da li biste iz teške zimske obuće ušli u sandale, ali su vam ostali ožiljci od čukljeva i žuljeva? Leto je period kada su stopala izložena suncu i pogledima drugih, te je prvi zadatak pre nego što obujete sandale, da ponegujete stopala.

Evo nekoliko stvari koje je korisno znati o koži na stopalima i saveta kako da se rešite čukljeva i žuljeva na nogama.

Kada nastaju“kurje oko“ čukljevi žuljevi?

Stopala nose težinu celog tela i o njima treba posebno brinuti. Od udobnosti obuće, visine potpetica, do načina na koji hodamo. Kako starimo, svaka promena na koži kao što je žulj od neudobne obuće, može biti veoma bolna i neprijatna za hod.

Žuljevi su odgovor kože na iritaciju, a ako je ona trajna, žulj dobija nukleus, tj. prelazi u hronično zadebljanje. Pošto koža pamti gde je bila oštećena, ona tu pravi konusno zadebljanje, koje je u narodu poznatije kao kurje oko.

Kurje oko najčešće nastaje zbog pritiska koji koža trpi od loše i neudobne obuće.

Čukalj je koštana izraslina na donjem zglobu nožnog palca i nastaje zbog loše obuće ili povreda. Vremenom, zglob palca postaje uvećan i bolan, što dovodi do otežanog hodanja.

Zašto se stvaraju „kurje oko“ i čukljevi?

Potpuno ravna obuća nije dobra za stopala

„Na prvom mestu, reč je o lošoj obući. Tesna i previše uska obuća, previše visoke potpetice ili obuća bez potpetica izazivaju sve ove probleme na koži“ – ističe Aleksandra Maksimović, viši fizioterapeut i refleksolog sa završenom dvogodišnjom školom refleksologije u Holandiji.

Idelana visina potpetica je 2 centimetra.

 

Kakve emocije su u pozadini naših zdravstvenih problema?

Prema integrativnom pristupu medicini, odnosno čoveku i META-zdravlju, iza svakog problema stoji neka emocija.

„META–zdravlje nam daje svest o okidačima stresa, emocijama i uverenjima koja pogađaju određena tkiva i organe. Ona uzima u obzir sve nivoe našeg bića, uključujući i naše misli i emocije“- objašnjava Jasmina Kovačev, master trener EFT. Zavisi od pozadine problema, no na seminarima EFT, možete pronaći odgovore na mnogobrojna pitanja.

Kako se rešiti čukljeva i žuljeva?

Kod čukljeva i žuljeva primenjuju se razna sredstva ne bi li se ovaj problem rešio. Žene, najčešće otklanjaju kurje oči sterilinim priborom kod pedikira ili prirodnom negom. Postoje i ulja koja se nanose na kurje oko kako bi se on otklonio na neko vreme.

Trajno rešenje otklanjanja čukljeva postiže se boven tehnikom – objašnjava Aleksandra Masimović koja je jedini refleksolog u Srbiji, Ova relativno mlada tehnika, našla je svoju primenu u celom svetu, ne samo kod problema na stopalima, već i kod problema s kičmom, bolom u kukovima, kolenima ili nogama.

Boven tehnika tera naš organizam da se vrati na početak i pokrene sopstevni imini sistem. To je kao da resetujete ceo sistem i krenete od početka, ovaj put onako kako treba!“ -dodaje Aleksandra Maksimović.

Boven tehniku sprovodi fzioterapeut kratkim pokretima na određenim delovima tela. Terapija traje oko 30 minuta i ne zahteva nikakav napor pacijenta, naprotiv. Potrebno je samo da ležite i čekate da vaše telo odreaguje na novi zadatak fizioterapeuta.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Saznajte prvi vesti, recepte, novosti i događaje

Na koju email adresu želite da vam šaljemo obaveštenja o novim tekstovima na sajtu

Pratite nas na društvenim mrežama: