Drenaža i kako sprečiti zadržavanje tečnosti u telu?

TOP PHOTO bikini sea sideKoliko puta ste se izmerili ujutro, a onda uveče, shvatili da ste nabacili nekoliko kilograma za samo nekoliko sati? Ili da, pantalone koje su perfektno stajale kada ste ih obukli, već tokom popodneva počinju da vas stežu? Kako je to moguće? Sigurno vam je potrebna dobra drenaža!

Da li sam naduvena ili sam se ugojila?

Pasti u očaj je gotovo uobičajena reakcija, ali u većini slučajeva, niste se ugojili ni gram. Jednostavno, tečnost se zadržala u nogama, stomaku i zadnjici stvarajući neželjeni efekat „balona“. Nemojte mešati salo sa zadržavanjem tečnosti, jer često narušena silueta nije posledica akumulirane masti, već samo i naročito nastaje zbog zadržane tečnosti, izazvane kombinacijom nekoliko faktora koji utiču da tkiva upijaju vodu kao sunđer.

Kako uvideti razliku?

healthy-foodMožete napraviti sledeći eksperiment: uštinite se za butinu i zadnjicu i ako tkiva izgladaju napeto i čvrsto i nemaju onu karakterističnu mekoću jastučića – radujte se, to je samo zadržavanje tečnosti. Kažem, radujte se, jer je izbaciti višak tečnosti iz tela lakše nego pobediti masnoću.

Dovoljno je izmeniti hranu, jesti odgovarajuće namirnice i piti više prečišćene vode i čajeva (nikako gaziranih napitaka!).

Anti-akva namirnice

herbal-teaKrastavac, lubenica i cvekla zbog velikog procenta vode koji sadrže, predstavljaju namirnice koje osvežavaju i oslobađaju telo od štetnih materija.

Zahvaljujući enzimu bromelain koji sadrži, ananas se bori protiv zadržavanja tečnosti.

Špargla sadrži kalijum i saponine, a artičoka vlakna i mineralne soli koji imaju diuretski efekat.

Morač sprečava proces fermentacije, čiji produkti uzrokuju nadutost stomaka posle jela. Azijski koren daikon topi masti, ali je i odličan diuretik.

Ribizle imaju diuretski efekat zahvaljujući miksu flavonoida, tanina i katekolamina, dok maslačak ubrzava izlučivanje žuči i tako pomaže diurezu.

Zeleni čaj vrši drenažu zahvaljujući prisustvu metilksantina i teofilina.

Čaj od breze efikasno utiče na izbacivanje tečnosti, dok čaj od hibiskusa stimuliše protok krvi i limfe, ubrzavajući cirkulaciju.

 

Ključni saveznici su: kretanje i hidratacija

lemon water

Pijte najmanje litar i po prečišćene vode dnevno i brzo šetajte, npr. tri kilometra za pola sata u toku dana. Ako ste na moru, još bolje – hodajte kroz vodu, uronjeni do struka. Soli, sadržane u morskoj vodi imaju snažan efekat drenaže, zahvaljujući kojem izvlače višak tečnosti zarobljen u tkivu ispod kože.

Takođe, masaža (limfna drenaža) je efikasan lek, jer stimuliše cirkulaciju, opušta zgrčene mišiće i tonira ih.

Crveno svetlo za previše usku odeću (usporava cirkulaciju krvi i limfe), visoke štikle i slanu hranu (zadržava tečnost), cigarete (dim smanjuje elastičnost vena) i prekomerno izlaganje suncu (toplota širi krvne sudove).

Na kraju, izbor je vaš!

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Saznajte prvi vesti, recepte, novosti i događaje

Na koju email adresu želite da vam šaljemo obaveštenja o novim tekstovima na sajtu

Pratite nas na društvenim mrežama: