Kandida ili probiotici – kako se naći na pravoj strani?

www.evaija.com

Najlakše ćemo celu priču o relaciji između gljivica i probiotika u našem telu razumeti preko dijagnoze zvane – kandidijaza. Ovaj pojam potiče od gljivice zvane kandida (rod kvasci, što nam valja zapamtiti), roda koji ima dosta vrsta, od kojih nekoliko živi i u našem organizmu. Jedna od njih je za nas posebno važna, a zove se kandida albikans (Candida albicans).

Kandidijaza je veoma neprijatna dijagnoza, te za one koji su je imali ili je imaju, o njenoj prirodi ne treba trošiti mnogo reči. Jer dobro znaju njenu neobuzdanu prirodu. Dok će za one koji je nisu doživeli od ogromnog značaja biti stara dobra maksima: „Bolje sprečiti, nego lečiti! Ultimativno!“

 

U čemu je tu „kvaka“?

Zašto? Kandidijaza se po svom razvojnom dejstvu na ljudski organizam sasvim sigurno može nazvati ogromnim izazovom, a neki autori (lekari) idu dotle da je okrivljuju i za – rak.

Mikroflora našeg organizma ima mnogo, vrlo raznovrsnih stanovnika (uglavnom, bakterija i gljivica). I dobroćudnih i onih drugih. U ovoj prvoj armiji mikroorganizama najpoznatiji su probiotici, a u drugoj prednjače nedobroćudne bakterije (npr. ešerihija koli, salmonela, pseudomonas…) i gljivice (npr. kandida albikans).

I svi oni su gotovo uvek tu, prisutni na nama i u nama, u određenim proporcijama.

 

Dve armije na bojnom polju našeg organizma

Slatka hrana je idealna hrana za kandidu!

Dakle, sada zamislite veliko bojno polje zvano ljudski organizam, u kojem ove dve armije neprestano vode iscrpljujuću bitku za život. Kad pobeđuje prva armija, mi to osećamo kao stalni izvor snage, nepresušne životne energije. A kad je u nadiranju ova druga armija, nedobroćudna, naš organizam se sve više intoksikuje, imunitet sve više slabi i razvija se – bolest. Kandidijaza je uobičajena slika tog stanja. Vrlo je interesantno da mnogi vojnici ove druge armije imaju dvostruku ćud. Te tako oni lako prelaze da „ratuju“ i za prvu armiju, tj. da budu korisni za naše zdravlje. Kako sad to?

U slučaju balansa našeg organizma ili bolje rečeno celog bića, prva armija je toliko jaka da u svoje redove lako prima i vojnike druge. I oni su tada vrlo kooperativni. I sve u nama bude kako treba.

 

Stop kandidijazi – na prirodan način

Ali ako živimo tako da se svakodnevno intoksikujemo i zakiseljavamo, prva armija će neprestano biti životno ugrožena. Tada će je druga začas pobediti i razviće se ne samo kandidijaza, nego i brojni drugi, pa i teži zdravstveni izazovi.

A kako onda do tog balansa? Naravno, ne tako što ćemo neprestano dodavati laboratorijske probiotike i antimikotike spolja, jer to nije ni trajno, ni dobro rešenje. Nego? Svakodnevnim odgovarajućim praksama i rutinama, koje će pomenutoj prvoj armiji biti od presudnog značaja.

A to nije samo priča o fizičkoj (is) hrani dobrog kvaliteta, nego i o mentalno-emocionalnom balansu, koji se postiže holističkim pristupom alkalizaciji i detoksikaciji, tj. čišćenju svih nivoa našeg organizma/bića.

Tekst pripremio: Goran Kojić

Pročitajte i ovo:

Goran Kojić

Goran Kojić, sertifikovani trener za lični razvoj i detoks-trener. Autor i voditelj radionica i seminara iz oblasti ličnog razvoja, škole holističke detoksikacije u prirodi "AvanTaraDaha" i autor "Um:Pa:Srce", metode svesnog ličnog razvoja. Autor knjige "101 pouka o razumevanju". Živi i radi u Zemunu (Srbija)

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Saznajte prvi vesti, recepte, novosti i događaje

Na koju email adresu želite da vam šaljemo obaveštenja o novim tekstovima na sajtu

Pratite nas na društvenim mrežama: