Karanfilić protiv nadimanja i za jače desni

Karanfilić je nezamenljiv dodatak mnogim jelima, a odavno je poznat i kao veoma moćan lek. Još u  kineskim i indijskim zapisima iz perioda stare ere pominje se ova mirisna biljka. U sedmom veku bio jedan od glavnih zaštita od kuge. Doktori su nosili ogrlice od nanizanih karanfilića zbog njegovog dezinfekcijskog svojstva. Smesom u kojoj je bio karanfilić punili su i zaštitne maske. U carskoj Kini koristili su ga i kao sredstvo protiv lošeg daha. Caru se niku nije smeo približiti a da u ustima nije imao karanfilić.

 

Poreklo i rasprostranjenost

Ova zimzelena biljka potiče sa tla indonezije i Cejlona. Raste u tropskim i suptopskim krajevima. Iz Cejlona je dopreman do Aleksandrije i Konstantinopolja, a preko njih u Evropu. Arapi su imali monopol u trgovini sve do otkrića Molučih ostrva, kada je Portugalija preuzela primat u trgovini ovim začinom. Danas karanfilić uzgajaju u celom svetu, a najviše u Šri Lanki, Madagaskaru, Tanzaniji, Zanzibaru, Filipinima i Indoneziji.

 

Sastav i lekovita dejstva

Glavni sastojak karanfilića, eugenol daje ovom začinu karakterističnu aromu, kao i antiseptička i anestenička svojstva. Kao lokalni antiseptik, koristi se za otklanjanje zubobolje i protiv upalnih procesa. Eugenol doprinosi i smanjenju upale mišića i zglobova, kao i prevenciji raka organa za varenje.

Njegovi pupoljci su odličan izvor dragocenih minerala poput mangana, gvožđa, bakra, magnezijuma, kalcijuma, kalijuma i selena. Zaštitnik je kostiju,

Bogat je vitaminima B kompleksa, vitaminom K (neophodnim pri zaustavljanju krvarenja), viraminima A, D, E i C. Jak je antioksdinas.

 

Karanfilić protiv nadimanja i mučnine

Eterična ulja karanfiliću dopunjavaju aromu. Pomaže kod mnogih stomačnih tegoba: olakšava mučnine, nadimanja u želucu, poboljšava probavu. Smatra se da ubija bakterije i glivice i pomaže obnovu oštećenog tkiva desni, pošto ima veoma snažno antibakterijsko dejstvo. Pomaže u otklanjanju glavobolje, ubija bakterije i gljvice.

Deluje opuštajuće, uklanja stres i pored toga podstiče miran i dubok san.

 

Karanfilić u kulinarstvu

Zahvaljujući jedinstvenoj slatkoj i pomalo oporoj aromi, zauzima istaknuto mesto u svetu kulinarstva. Koristi se i kod slatkih i kod slanih jela. U kompote, voćne salate, čajeve, kuvano vino i  sokove dodaje se u komadu. Kao začin, posebno se dodaje masnijim jelima, kako bi se olakašalo varenje. Zbog jake arome, dovoljno je jelu dodati 5 celih karanfilića.

Upotreba u kozmetici

Lepe rezultate pokazao je u tretmanu akni i ožiljaka od akni. Koristeći ga za masažu lica, smanjuje se nadutost i hidrira koža. U kombinaciji sa baznim i drugim uljima, poput lavande i limuna, koristi se i u relaks masaži. Ulje karanfilića usporava proces starenja, a sprečava i opadanje kose.

Zahvaljujući aromatičnom mirisu koristi se u izradi krema, parfema, sapuna, pasti za zube.

 

Recept za čišćenje organizma od toksina i za mršavljenje

Izmešati u jednakim količinama sledeće začine:

  • 10 grama karanfilića,
  • 10 grama cimeta i
  • 10 grama đumbira.

Jednu kašičicu mešavine za mršavljenje i čišćenje razmutiti u 200 ml tople vode. Piti ujutru pre doručka.

 

Pogledajte i ovo:

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Saznajte prvi vesti, recepte, novosti i događaje

Na koju email adresu želite da vam šaljemo obaveštenja o novim tekstovima na sajtu

Pratite nas na društvenim mrežama: