Klice – eliksiri zdravlja, saveznici mladosti i lepote

Šta je zajedničko  najdugovečnijem indijskom plemenu Hunze, drevnoj kineskoj medicini,  afričkom pivu, mlevenoj  kafi, savršenom zdravlju? Odgovor je – klice.

Isklijavanje žitarica prvi su počeli Kinezi, pre 5 000 godina. Njihova primena se menjala, no, one su ostale eliksiri zdravlja i dragoceni izvori minerala i vitamina. One su saveznici lepote i imuniteta i jedan od načina da se zaštitimo od svake bolesti.

Ovo je tema kroz koju nas vodi Verica Đokić, diplomirana lekarka prirodne medicine. Autorka je i originalnih detoks programa ishrane i certifikovani poznavalac tradicionalanog i alternativnog nutricionizma.

 

Koje seme se može isklijavati?

Sojine klice

Za isklijavanje se koriste semenke iz  roda mahunarki i trava.  Klice mahuna (pasulj, grašak, sočivo, itd), doprinose razvoju i regeneraciji mišićnog tkiva. Klice povrća  i salata (brokoli, karfiol, cvekla, šargarepa, lucerka, rukola, repa, zelena salata, itd) stimulišu detoksikaciju organizma, oporavljaju epitel naše kože i podmlađuju nas. Klice žitarica (pšenica, ječam, raž, proso, lan, susam, heljda i druge)  oporavljaju organizam posle bolesti, jačaju krvnu sliku i vraćaju energiju.

One su savršena dopuna izbalansiranoj i zdravoj ishrani i treba ih koristiti svakoga dana, 30 grama po obroku.

 

Zašto su klice toliko značajne za zdravlje?

Postoji više razloga zbog čega je sve ove biljke bolje  koristiti u vidu klica nego kao termički obrađen ili svež obrok?

Prvi razlog je jer se lako vare! Isklijavanjem se, u samom zrnu aktiviraju dragoceni enzimi zbog čega su klice polusvarene još pre nego što ih unesemo. Oni razlažu skrob na proste šećere, a proteine na aminokiseline, a to je hrana koju naša krv najlakše prepoznaje i s lakoćom upija.

Drugi razlog zašto su klice odlične za ishranu je održivost vitamina, posebno vitamina E i C. Kada kupimo sveže plodove, u čijem sastavu su ovi vitamini, mala je verovatnoća da će „preživeti“ boravak na rafovima, u kesama, potom pranje i kuvanje… Slično je i sa drugim vitaminima – ističe Verica.

Mungo pasulj

Treći razlog je što je one sadrže sve što ne možete naći sam u listovima, plodovima i celom zrnu. Klice sadrže tijamin, riboflavin, nijacin, piridoksin, holin, betain, metionin, biotin, inozitol. Pored toga, sadrže i nikotinske, pantotenske, folne i paraaminobenzojeve kiseline. U njima se nalaze vitamini D, E, A,  minerali kalcijum, magnezijum, fosfor, kalijum, cink, selen, gvožđe…

 

Superhrana za super mame i super decu!

Zbog svega ovoga klice su superhrana pogodna za decu, odrasle i stare, zdrave i bolesne, trudnice, sportiste i zaposlene koji  sate provode sedeći.

Istina, sam proces isklijavanja zahteva i malo veštine i vremena, ali ako znamo da one jačaju  zdravlje, neguju lepotu i dugovečnost – isplati se, zar ne?

Danijela Pantić Conić

Danijela Pantić Conić, magistarka teorije komunikacija i medija, autorka i voditeljka emisije "Vege izazov sa Danijelom" na TV Kitchen. Urednica magazina "Eva i ja" i kreativna direktorka međunarodnog festivala "Kuhinje sveta" i knjige zdravijih recepata: "I brza i zdrava hrana" (Kreativna industrija, 2018). Voditeljka, novinarka i urednica na RTS ("Srbija Danas", "Ovo je Srbija", "Premijera", "TV Slagalica") i TV Prva ("Tačno 1") i autorka knjige "Probaj me, prodaj me: mediji i potrošačko društvo (Čigija štampa, 2009) i mnogobrojnih naučnih radova o komunikaciji, medijma i reklami.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Saznajte prvi vesti, recepte, novosti i događaje

Na koju email adresu želite da vam šaljemo obaveštenja o novim tekstovima na sajtu

Pratite nas na društvenim mrežama: