Melanija Tramp – upoznajte prvu damu Amerike

 

Melanija će postati prva dama Amerike, zahvaljujući pobedi svog supruga, nekada poznatog biznismena, Donalda Trampa na predsedničkim izborima, no, koliko znamo o Melaniji Tramp?

Dok svetski poznati dizajneri javno vode rat čiju će haljinu nositi na inauguraciji 20. januara, evo nekolio činjenica o ženi koja će u Beloj kući naslediti Mišel Obamu.

 

Prva prva dama rođena u komunističkoj državi

Rođena 26. aprila 1970. godine u Novom Mestu u Sloveniji, kao Melanija Knavs (kasnije je promenila prezime u Knauss). Otac Viktor bavio se prodajom automobila, a majka Amalija bila je modni dizajnerka (ili je bar tako napisala Melanija u svojoj biografiji, pošto ima onih koji tvrde da je Amalija, zapravo, bila samo krijačica). Studirala je na Univerzitetu u Ljubljani godinu dana (mada je i ovaj deo diskutabilan ili se, možda, može reći da je samo upisala Univerzitet), pre nego što će se otisnuti u svet modelinga. Govori pet jezika: slovenački, srpski, engleski, francuski i nemački.

Iza nje je značajna karijera top modela, koju je počela kad je imala 16 godina. Prvi ugovor s modnom agencijom iz Milana potpisala je 1988. godine. U Njujork se preselila 1996. godine. Bila je angažovana u mnogobrojnim modnim kampanjama. Pojavila se na naslovim stranama najpoznatijih magazina: American Vogue Bulgaria, Ocean Drive, GQ, New York Magazine, Vanity Fair Italia, Allure i InStyle Weddings. Pozirala je kao bikini model za časopis Sports Illustrated, 2000. godine. Fotografisali su je slavni fotografi Mario Testino, Patrik Dimakilije i Helmut Njutn.

 

Veza sa Donaldom Trampom

Melanija je upoznala 24 godine starijeg Donalda Trampa, 1998. godine. Kaže da mu nije odmah dala broj telefona, ali je uzela njegov. „Da sam mu dala broj telefona, bila bih samo jedna od žena koje zove.“ – otkrila je kasnije. Donald ju je zaprosio 2004. godine. Godinu dana kasnije, Melanija je postala Trampova treća supruga. Venčanje je obavljeno na njegovom imanju u Palm Springsu i koštalo je milion dolara. Melanija je nosila Dior Couture venčanicu koju je dizajnirao Džon Galijano, ukrašenu sa 1500 kristala, a na njeno šivenje je utrošeno 550 sati!

U martu 2006. godine, rodila je sina, Barona Vilijama Trampa, koga zove mini Donald. Mini Donald tečno govori maternji jezik – slovenački.

 

Predsednička kampanja

Tokom predsedničke kampanje, Melanija je stalno bila uz svog muža, uvek besprekorno odevena u modele poznatih kreatora i modnih kuća: Gući, Rolanda Mureta, Emilije Viksted i Roksande Ilinčić. Dobila je brojne pohvale na račun svog stila. Ipak, govor koji je održala na republikanskoj konvenciji u julu prošle godine, etiketiran je kao plagijat, zbog očigledne sličnosti sa onim koji je Mišel Obama održala 2008. godine, na demokratskoj konvenciji.

 

Upoznajte prvu damu

Melanija će biti druga supruga američkog predsednika koja nije rođena u SAD-u (prva je bila Luiza Adams, supruga Džona Kvinsija, koji je bio predsednik od 1825. do 1829. godine), treća koja je bila manekenka (posle Beti Ford i Pet Nikson) i prva koja se slikala gola. Fotografije gole Melanije objavljene su januaru 2000. godine u britanskom izdanju magazina GQ. Pre izbora, izjavila je da svoju ulogu prve dame zamišlja „veoma tradicionalno… kao Džeki Kenedi i Beti Ford“, dok je nedavno obećala da će svoje vreme u Beloj kući provesti fokusirana na kampanje protiv zlostavljanja.

 

Trivijalnost zvana Tramp

Melanija je glumila u filmu Zulender, 2001. godine, glumeći samu sebe pored svog supruga na dodeli modnih nagrada VH1. U februaru 2010. godine, lansirala je liniju nakita QVC, koja je rasprodata za 45 minuta. Poseduje i kozmetičku liniju na bazi kavijara. Njena omiljena televizijska serija je „Kako se izvući sa ubistvom“. Bila je ambasador dobre volje u američkom Crvenom krstu. Ironično je da se pojavila u televizijskoj reklami za slovenačku modnu marku 1993. godine, u kojoj je glumila prvu američku predsednicu koja upravlja vojnim avionom, šminka se u predsedničkoj paradi i potpisuje dokument kojim se odobrava imigracija.

 

Nada za kraj

Ako je istina da „iza svakog velikog čoveka stoji velika žena“, onda je nada koju ceo svet danas usmerava na Melaniju i njenu ulogu supruge koja će inspirisati zdrav razum Donalda Trampa, zaista značajna. U njenu korist, pre više godina, izjasnila se i novinarka Barbara Volters, poznata po svojim intervjuima sa velikim političarima i slavnim ličnostima, među kojima su: egipatski predsednik Sadat, Margaret Tačer, Fidel Kastro, Indira Gandi, Moamer Gadafi, Majkl Džekson, Sofija Loren i Ana Vintur. Kada je, pre više godina, upoznala Melaniju, ona je, veoma impresionirana njenom ličnošću, izjavila: „Možda zato što je toliko lepa, ne očekujemo da je toliko inteligentna.“ Ostaje da, u naredne četiri godine, to i utvrdimo.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Saznajte prvi vesti, recepte, novosti i događaje

Na koju email adresu želite da vam šaljemo obaveštenja o novim tekstovima na sajtu

Pratite nas na društvenim mrežama: