Koje boje nikako ne treba imati u spavaćoj sobi?

U spavaćoj sobi se najviše opuštamo posle napornog dana, odmaramo se, uživamo i budimo da bismo se suočili s izazovima koje donosi novi dan. Veoma je važno da se u spavaćoj sobi osećamo spokojno i udobno.

Pravilan izbor boja, a najviše zidova stvoriće atmosferu koja nam je potrebna. Koje boje nas smiruju, koje razdražaju, koje se preporučuju u spavaćoj sobi, a koje bi obavezno trebalo izbegavati, saznaćete u narednim redovima!

 

Nije crvena uvek romantična

Crvenu boju ne preporučuju u spavaćoj sobi, kao prostoru za noćni odmor. Koliko god je nazivali bojom ljubavi, s njom ipak, ne treba preterivati. Zidovi u velikoj meri obojeni u crveno, mogu delovati veoma opterećujuće, agresivno, razarajuće. A kada je romantika u pitanju, suprotno od popularnog verovanja, crvene sobe zapravo su najgore. Samo umereno unošenje vatrenih elemenata aktiviraće strasti u ovoj sobi i izbalansirati prostor. Najbolje bi bilo kombinovati je sa belom, bojom drveta, zelenom.

 

 Ljubičasi zidovi u spavaćoj sobi

Iako je boja uravnoteženosti i duhovnosti, u spavaćoj sobi nije poželjna. Kada nas okružuje u velikim količinama, stvara osećaj izolovanosti i otuđenosti. Previše stimuliše rad mozga i podstiče na kreativnost, tako da tu nema mnogo sna. U maloj meri uneta u prostor za spavanje, podstaćiće na samoopažanje i plodnost.

 

Nepogrešive boje za odmor

Opuštajuća moć boja poput sive, plave ili zelene čini ih izvrsnim izborom za prostor spavaće sobe i odmor. Svetlo kivi nijansa je nepogrešiva.

„Zelena boja opušta, tako da zeleni zidovi sobe odrađuju dvostruki zadatak – smiruju i   enterijer čine sofisticiranim“ – kaže i naš sagovornik Zdravko Janjuš, savetnik za uredjenje doma.

Možda nekome siva deluje kao dosadna boja, ali među brojnim nijansama ove boje mogu se pronaći različite hladnije i toplije sive koje će veoma prijati oku. Veoma elegantno se mogu  kombinovati i sa drugim bojama. Srebrni tonovi se posebno preporučuju. Tamno sivu pojedini savetuju da izbegavamo. Drugi forsiraju. Skoro kao i crnu.

 

Prijatelj kvalitetnog odmora

Plavu boju povezujemo s mirom i odmorom, verovatno zbog asocijacija na nijansu neba ili vode. U plavim sobama se najviše možemo odmoriti. Osećaj beskraja, slobode i mira su ono što je čine najomiljenijom bojom za spavaće sobe. Pastelna plava, ledenoplava, tirkizna pa čak i raskošna tamnoplava stvori će opuštenu i staloženu atmosferu u spavaćoj sobi.

 

Dekorativni elementi naglašavaju boje i stil

Kada su dekorativni elementi u pitanju, elegancija se može lako postići ukrasnim lajsnama. One su istovremeno i skrivači i dekoracija na zidovima ili plafonu. Mogu biti gipsane, kvarcne ili stiropor lajsne, a izbor zavisi od budžeta i ostatka enterijera.

„Jedan od veoma važnih elemenata jeste i rasveta. Danas je popularna led rasveta u vidu traka skirvenih u stropu ili rasvetnih tela koja vise, stonih ili zidnih lampi“ – otkriva nam Zdravko.

Njegov savet je da ukoliko nemamo dovoljno prirodne svetlosti za boju zidova biramo svetlije, pastelne nijanse. Detaljima poput posteljine i dekoracija može se razbiti monotonija i uneti lični stil u tu prostoriju. No, ne treba preterivati jer spavaca soba sluzi prvenstveno za odmor.

 

Pogledajte i ovo:

 

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Saznajte prvi vesti, recepte, novosti i događaje

Na koju email adresu želite da vam šaljemo obaveštenja o novim tekstovima na sajtu

Pratite nas na društvenim mrežama: