Koje namirnice izabrati za zdrave torte i slatkiše?

Ako želite da poboljšate svoju ishranu i smanjite ili izbacite industrijski šećer, preporučujemo vam da napravite pametan izbor namirnica za zdrave torte i slatkiše. Prodavnice su prepune raznovrsnih proizvoda koji sadrže šećere (ili skrivene šećere), veštačke boje i mirise. Svi ovi sastojci, iako prijaju nepcima, mogu biti veoma opasni za zdravlje, posebno za decu koja svakodnevno jedu slatkiše u velikim količinama.

Kako izabrati dobre sastojke za torte i slatkiše, bez industrijskog šećera? Od čega napraviti ukusnu i zdravu tortu ili kolače i kako sačuvati zdrave zube, kosti i imuni sistem deci i odraslima, pitali smo Rozalinu Butulju. Lepa strankinja godinama već, živi s porodicom u Beogradu i pravi ukusne torte, kolače i druga raznovrsna jela.

 

Zašto su sirovi slatkiši bolji od svih drugih?

Ako postanete poznati po svom poslu, a vaši proizvodi veoma traženi, sigurno ste napravili pametan izbor u životu kao što je to učinila Rozalina!

Njene sirove torte i kolači od pažljivo biranih i zdravih sastojaka veoma su popularne na slavljima. One se lako vare, veoma su ukusne, a pritom ne sadrže šečer!

U sirovim tortama koristim sirove, orašaste plodove, vrhunskog kvaliteta, isključivo hladno ceđena ulja i prirodne zaslađivače, kao što su: urme i agavin sirup – ističe Rozalina.

Za sirove slatkiše koje prodaje, Rozalina koristi posebnu vrstu kakaa. Umesto veštačkih boja, koristi prirodne začine, voće i povrće – kurkumu, algu spirulinu, cveklu u prahu, malinu i tamna voća.

 

Slatko i zdravo, a bez šećera?

Osim kao dezert, ove torte i slatkiši su i funkcionalna hrana koja se koristi za brzo podizanje energije. No, za razliku od veštačkog, tj. industrijskog šećera, prirodni zaslađivači neće negativno uticati na glikemijski balans! Sve torte sadrže prirodne šećere i vlakna koja se lako vare i apsorbuju u našem organizmu. Dakle, možete ih jesti i kao poslastice i kao zamenu ili dopuna obroku.

Ne treba isključiti sve ugljene hidrate i slatkiše iz ishrane, kako nas uči hrono ishrana. To je pogrešno! Napravite pametan izbor slatkiša, neka vam slatko ujedno, bude i zdravo – objašnjava Rozalina Butulja.

Rozalinine torte i kolače vole svi, deca, sportisti, zdravi i oni koji imaju zdravstvenih problema i oni koji vode računa o kvalitetu života i zdravlja.

 

Kako izabrati dobar kakao i puter za slatkiše?

Teško je dati savet o izboru putera zbog komplikovane i kompleksne nabavke sirovina. Zbog toga Rozalina proizvodi i puter od sirovih lešnika domaćeg porekla (radi lakše kontrole kvaliteta). Ostale sirovine, koje je nemoguće lokalno proizvesti Rozalina za svoju firmu „Raw line“ uvozi od svetski napriznatijih proizvođača koji garantuju dobar kvalitet.

Kakao bira prema poznatom geografskom poreklu i insistira na sirivini u kojoj nema mešanja robe različitog geografskog porekla.

 

Ako niste na sirovoj veganskoj hrani, onda…

Rozalina kaže da su potrošači željni i torti rađenih na tradicionalan način od kvalitetnih sirovina. Zbog toga ona, osim sirovih torti, pravi i klasične torte i kolače, prema tradicionalnim receptima. U njenim tortama „Traditional line“ koriste se kuvani filovi, umesto instant mase i puter, umesto margarina. Torte su bez veštačkih boja, aditiva, zgušnjivaša, učvršćivača… Tu su i odabrani recepti tradicinalnih kolača, musevi, slatke kašice…

Slatko prema želji kupca, čini „Special line“, proizvode od namirnica bez glutena ili namirnica prilagođenih dijabetičarima, tj. torti i kolača za osobe s posebnim zahtevima.

Tu je i linija napitaka, smutija i hladno ceđenih sokova kako bi se zadržali svi vitamini, minerali i sve što treba našem organizmu.

 

Pogledajte i ovo:

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Saznajte prvi vesti, recepte, novosti i događaje

Na koju email adresu želite da vam šaljemo obaveštenja o novim tekstovima na sajtu

Pratite nas na društvenim mrežama: