Koje proizvode skupo plaćate, a lažni su?

U doba masovne potrošnje svega, te i hrane, težimo da mudrije biramo pojedine proizvode, kako bismo sačuvali zdravlje i jeli hranu dobrog kvaliteta. No, to „bolje“, a često i skuplje, nije uvek onako kako očekujemo. Danas na, globalnom tržištu, postoje zamene za raznovrsne proizvode, posebno ako je reč o veoma traženim proizvodima! Magazin Care2 (www.care2.com) objavio je listu „5 lažnih namirnica“ na tržištu u tekstu koji je potpisao Brajan Sujuki (Brian Syuki).

 

Da li u medu, zaista ima meda?

Na prvom mestu našao se, pogađate već, med! Ukusan, prirodan, lekovit… Ili se bar tako prodaje. Ponekad je zaista i takav! No, činjenica je da je tržište preplavljeno medom i da ga možete svuda kuputi po veoma različitim cenama. No, čak ni cena vam ne garantuje da zaista, imate pravi med! Današnji lažni med čine različiti sastojci  – industrijski šećer, razne vrste sirupa i zaslađivača. Tužno, zar ne?

 

Znate li šta se može da sadrži maslinovo ulje?

Veoma je popularno u celom svetu zbog svoje lekovitosti, maslinovo ulje, zapravo, predstavlja „unosan biznis“, kao i med. Zarada se udvostručuje ili utrostručuje ako se maslinovo ulje meša s drugom uljima, lošijeg kvaliteta! Tako se, na primer u njega dodaju kukuruzna ulja, ulja od repice, itd.

Kada birate ulje, najbolje je da ga kupujete u tamnoj staklenoj flaši od proverenog proizvođača.

 

Crna, jaka i skupa!

Neko bez nje ne može da zamisli dan! Nije bitno kako se sprema, da li kao filter, espreso ili obična crna, kafa danas može da sadrži razbovrsne sastojke, koji zapravo, nisu zrno kafe! Tako danas kafa može da ima i: ječam, stočarski grašak, pečeni kukuruz do industrijskih mešavina za ukus, miris, gustinu, boju…

 

Začini poznati u svetu

U ishrani i napicima, koriste se i raznovrsni začini. Jedan od tih začina, koji ima i lekovito dejstvo na organizam, jeste cimet. Najbolji je cejlonski cimet umesto kojeg, u prodavnici, često možete videti, zapravo vrstu čaja (cassia) koji izgleda kao cimet, ali ima malo jači ukus od pravog cimeta. Najbolje je koristiti cimet dok nije samleven, jer se moće razlikovati od ovog čaja. Manji je, taniji i ima nekoliko listova. Druga mogućnost je da ga kupujete s oznakom organskog i/ ili geografskog porekla.

Ovom spisku mogu se dodati i čajevi, hleb, posebno tamni hleb (mada on nije skup kao med ii maslinovo ulje).

Pogledajte i ovo:

 

 

Danijela Pantić Conić

Danijela Pantić Conić, magistarka teorije komunikacija i medija, autorka i voditeljka emisije "Vege izazov sa Danijelom" na TV Kitchen. Urednica magazina "Eva i ja" i kreativna direktorka međunarodnog festivala "Kuhinje sveta" i knjige zdravijih recepata: "I brza i zdrava hrana" (Kreativna industrija, 2018). Voditeljka, novinarka i urednica na RTS ("Srbija Danas", "Ovo je Srbija", "Premijera", "TV Slagalica") i TV Prva ("Tačno 1") i autorka knjige "Probaj me, prodaj me: mediji i potrošačko društvo (Čigija štampa, 2009) i mnogobrojnih naučnih radova o komunikaciji, medijma i reklami.

2 Comments
    1. Peti su zapravo, čajevi. Samo smo ih linkovali ka teksro o zelenim čajevima kojih ima najviše na tržištu, a nikada ne znate da li su pravi ili ne.
      To je u pooslednjoj rečenicui:
      Ovom spisku mogu se dodati i čajevi, hleb, posebno tamni hleb (mada on nije skup kao med ii maslinovo ulje).

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Saznajte prvi vesti, recepte, novosti i događaje

Na koju email adresu želite da vam šaljemo obaveštenja o novim tekstovima na sajtu

Pratite nas na društvenim mrežama: