Koji poslovi su najbolji za ženu?

Prošla su vremena kada su poslovi u kući bili jedino čime se žena bavila. Danas žena bira hoće li graditi karijeru, voditi domaćinstvo ili uskladiti oba zanimanja. Većina se odlučuje baš za ovo treće. Kada se bavi onim što voli, to joj mnogo olakšava život. Najlepši poslovi za ženu, po mnogima su oni u kojima dolaze do izražaja njene ženske karakteristike.

 

Žena se razlikuje od muškarca

Naučna je činjenica da se razlikujuju od muškarca po razmišljanju, ponašanju, osećanjima… On više koriste levu hemisferu mozga od desne, dok bi žena da izbalansira obe strane. Zato muškarac aktivnije pristupa rešavanju problema i traži sva moguća rešenja, dok je žena emotivnija i probleme bi rešavala na kreativniji način.  Poslovi koji podrzumevaju komunikaciju sa ljudima, ono su što ženi leži. U neverbalnoj komunikaciji, govoru tela, pokazivanju emocija, žena se bolje snalazi. Muškarcu više odgovaraju poslovi i zadaci u kojima neće biti komunikacije i gde će upotrebiti matematičke veštine.

 

Najčešće se kreću u smeru obrazovanja i zdravstva

Žene se najviše školuju, pa kasnije i rade u oblastima kao što su obrazovanje, zdravstvo, nega i društvene nauke. Lakše im je da pokažu emocije, pa se lakše povezuju sa ljudima, održavaju kontakte i veze. Zato ima mnogo više ženskih nastavnika u vrtićima i školama. Brižnije su, pažljivije, detaljnije, pa ne čudi što  često rade kao medicinske sestre, pedagozi, stomatolozi, socijalni radnici.

 

Polovi vezani za dizajn u svakom smislu

Ženi je svojstveno da ima oko za lepotu, estetiku i detalje, pa su poslovi gde ona stvara umetnička dela idealan izbor za nju. Bilo da je u pitanju dizajn nakita, kostima, noktiju, cveća, enterijera, pejzaža, ženi takav posao pruža zadovoljstvo stvaranja lepote. Odgovarajuća diploma i vredan rad obezbediće joj i bolji posao u kome će svi uživati. Prednost ovih poslova je i u tome što se mogu lakše usklađivati sa kućnim obavezama, a pružaju joj veću nezavisnost i više zabave. Takođe, kada zakazujete venčanje, pravite neku proslavu, promociju, najćešće će se o tome pobrinuti žena, kao „event menadžer.“

 

Poslovi u kancelariji

Na menadžerskim pozicijama, sve ćešće srećemo ženu. Razlog tome su komunikacijske sposobnosti, tehnike pregovaranja i motivacije koje su joj prirodnije nego muškarcu. Kada na to dodamo njenju brigu, odgovornost i intuiciju, dobijamo velikog stručnjanka za zapošljavanje u ljudskim resursima ili PR menadžera. U poslovnoj administraciji ženi nije teško da se snađe. Njoj je u prirodi da vodi kancelariju, čita finansijske izveštaje, a posebno da gradi jake odnose sa partnerima i klijentima.

Odlično se žena snalazi i u prodaji (kao i u kupovini), kao advokat, sportski trener, terapeut… Naravno, svaka žena je priča za sebe i ono što je dobro za jednu, ne mora biti dobro za drugu. Svaka žena najbolje poznaje sebe i u skladu sa tim, treba da bira poslove kojima će se baviti.

 

Pogledajte i ovo:

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Saznajte prvi vesti, recepte, novosti i događaje

Na koju email adresu želite da vam šaljemo obaveštenja o novim tekstovima na sajtu

Pratite nas na društvenim mrežama: