Koji vitamini najviše pomažu obolelima od dijabetesa?

Kada  otkriju da boluju od šećerne bolesti, pacijente posebno interesuje kako će ubuduće izgledati njihov način ishrane. Gladovanja koja iscrpljuju organizam, strog izbor namirnica i rigorozna odricanja od određene hrane nisu rešenje niti spas za obolele od dijabetesa. To je utvrdila i nauka. Kao i zdravima i dijabetičarima su neophodne sve hranljive materije, posebno minerali, voda i vitamini. Među njima najmoćniji su A, C, E i P.

 

Poboljšava vid, čuva kosti, ubrzava zarastanje rana…

Vitamin A čuva vid i ćelijske opne u organizmu, doprinosi bržem zarastanju rana i smirivanju infekcija. Neophodan je za pravilan rast i razvoj kostiju, normalan rad štitaste žlezde, jetre, organa za varenje i polnih žlezda. Muškarci treba da unesu oko 5 hiljada, a žene oko 4 hiljade internacionalnih jedinica dnevno. Vitamin A nalazi se suvom peršunu, mladoj šargarepi, maslačku, puteru, spanaću, zeleni, karfiolu, tunjevini, dinji. Prilikom pripreme ovih namirnica treba znati da dugotrajno kuvanje, sušenje i izlaganje svetlosti uništavaju vitamin A, dok blanširanje, kuvanje na pari, niske temperature i čuvanje namirnica u zamrzivaču ne remeti sadržaj ovog vitamina.

 

Zaštitnik organizma je najpopularniji među vitaminima

Osim što jača otpornost organizma vitamin C stimuliše obnavljanje tkiva i sprečava aterosklerozu i maligne tumore. I muškarci i žene trebalo bi da uzmu najmanje 75, a najviše 200 miligrama ovog vitamina dnevno. Povećane potrebe imaju pušači i oboleli od nekih infekcija.  A obolelima od dijabetesa svaki gram vitamina C može smanjiti upotrebu insulina za 2 jedinice! Izvori ovog vitamina su šipurak, crna ribizla, ren, brokoli, svež peršun, crvena i zelena paprika, šumske jagode, prokelj, kivi. Vitamin C je najosetljiviji od svih vitamina, pa sečenje, kuvanje i prženje namirnica koje ga sadrže, uništavaju i slabe njegova blagotvorna dejstva. U kiseloj sredini, kao što su turšija i kiseli kupus, vitamin C uspeva da se očuva, dok ga u sušenom voću ima vrlo malo. Brzo zamrzavanje, takođe, čuva vitamin C.

 

Eliksir mladosti u bademu, bundevi, boraniji…

Vitamin E je važan zaštitnik organizma zdravih, a obolelima od dijabetesa pomaže u sprečavanju nastanka tromboze. Sadrže ga lešnik, badem, orah, seme bundeve, kukuruzno i maslinovo ulje, kikiriki. Dijabetičarima se preporučuje da povremeno jedu pet do šest lešnika, badema ili oraha. Za doručak ponekad sardina ili tunjevina u maslinovom ili kukuruznom ulju. A za glavno jelo porcija skuše ili crna džigerica uz prilog od boranije, spanaća, kelja ili brokolija. Na taj način dijabetičari će unosti dovoljnu količinu vitamina E u organizam.

 

Čaša crvenog vina je preporuka

Vitamin P ili bioflavonoid predstavlja grupu jedinjenja biljnog porekla koje jačaju kapilare i smanjuju upalne reakcije u slučaju virusnih i bakterijskih infekcija. Najaktivniji vitamin P se nalazi u limunu, pomorandži i grejpfrutu, a najvažniji izvori su aronija, borovnica, šipurak, beli i crni luk, paradajz, višnja, grožđe, crna ribizla, kupina, malina i brokoli. Kako crveno vino sadrži bioflavonoid, i dijabetičari, ukoliko nemaju komplikacije bolesti, mogu povremeno da popiju po 2 dl ovog vina.

Čuvajte i konzumirajte pravilno namirnice koje sadrže vitamine A, C, E i P i zdravlje će biti na vašoj strani. Doktor Kolin Kembel (T. Colin Campbell) u trodecenijskoj kineskoj studiji (The China Study) , 2016. godine, pokazao je da vegetarijanci skoro da nemaju problem sa dijabetesom.

Pogledajte i ovo:

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Saznajte prvi vesti, recepte, novosti i događaje

Na koju email adresu želite da vam šaljemo obaveštenja o novim tekstovima na sajtu

Pratite nas na društvenim mrežama: