Koliko nam dugotrajno sedenje pogoršava zdravlje?

Dugotrajno sedenje, koje je sve više jedini izbor velikog broja zaposlenih ljudi u svetu, ostavlja negativne posledice na ceo organizam. Svaki deo našeg tela dugotrajno sedenje doživljava pogubno, jer ono loše utiče na srce, mozak, vrat, ramena leđa, pankreas, noge, kosti, mišiće, creva, dojke i matericu. Svetska zdravstvena organizacija je sedetarni bačin života optužila za jedan od deset vodećih uzroka smrtnosti i invaliditeta.

U kancelariji sedimo čak 9 punih godina!

Šta kažu brojke za dugotrajno sedenje i vreme koje provedemo u kancelariji? Ako je čovekov radni vek 40 godina i ako nam je posao da radimo u kancelarji od 8 do 10 sati dnevno, onda ćemo sedeći provesti čak 9 godina! Ovde se, dakle, ne računa vreme koje provodimo sedeći u automobilu, tokom obroka ili pred televizorom. Zašto je sedenje toliko loše?

 

Dugotrajno sedenje utiče na deformaciju vrata, kičme i kostiju

Činjenica je da većina ljudi, dok sedi, vreme provodi u pognutom položaju za računarom ili radnim stolom. Najčešće nam je tada iskrivljen vrat, te se vratni pršljanovi najpre deformišu, a potom na red dolaze ramena i leđa. Na ovaj način se oštećuje i kičmeni disk, što vremenom prouzrokuje neprijatan bol.

Fizička aktivnost je najbolji način da ispravimo ove probleme, posebno joga, šetnja i dugotrajna istezanja.

 

Kosti, mišići i noge

Dugotrajno sedenje usporava cirkulaciju i dovodi do zadržavanja viška tečnosti i krvi u nogama. To je potom prouzrokuje varikiozne vene, otekle noge i zglobove.

Kosti takođe stradaju, jer se krećemo manje nego što je potrebno da bi se one razgrađivale i postajale čvrste.

Abdominalni mišići utiču na naš uspravan stav, muskulaturu i kičmeni stub. No, kada sedimo, oni su van funkcije, a celo telo je iskrivljeno. Hronično sedenje dovodi do skraćenja mišića fleksora kuka, kraćeg koraka i ograničenosti pokreta. To naravno, utiče na slabljenju kukova i sklonost ka padu i prelomima u starijem životnom dobu.

Pored obavezno pokreta, manje sedenja, mišići i kosti se mogu ojačati boljom ishranom i opet, jogom.

 

Mozak, srce, pankreas, creva…

Dugotrajno sedenje usporava protok krvi i kiseonika do mozga, što smanjuje moždanu funkciju. Takođe, se sagoreva i manje masti koje se više talože na zidovima krvnih sudova. Studije pokazuju da dugo sedenje utiče i na hiperproduksviju insulina, tj. nepravilan rad pankreasa, kao i povećani rizik od raka debelog creva i raka dojke.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Saznajte prvi vesti, recepte, novosti i događaje

Na koju email adresu želite da vam šaljemo obaveštenja o novim tekstovima na sajtu

Pratite nas na društvenim mrežama: