Korisni saveti za sve koji su na sirovoj ishrani!

Sendvič bez hleba

Za sve koji su na sirovoj ishrani ili prelaze na sirovu ishranu, ovo mogu biti korisni saveti za vas! Kako kombinovati namirnice, kako ih mešati i čuvati, kada se jede voće, od čega praviti zelene smutije – sve su to izazovi koji vas čekaju. Najpre, ne bi trebalo da mešate termički obrađenu i neobrađenu hranu, voće čuvajte odvojeno od povrća, a uz kupus i kelj, pažljivo birajte dodatke!

Drugo, svakodnevno će vam biti potrebno i mnogo recepata, koje takođe možete naći na magazinu Eva i ja.

 

Ako ste na sirovoj hrani evo kako kombinovati i čuvati namirnice!

Ako želite da jedete što zdraviju i ukusniju hranu, onda se hranite u skladu s prirodom. Kao što to i priroda čini, tako je najbolje i vi da radite – u skladu s promenom godišnjih doba i temperaturom. Najbolje kombinovanje voća je prema količini vode koju ima, zatim kiselosti, slatkoći, polukiselosti. Dakle kombinujete voden voće s vodenim (lubenica i dinja, npr.), a slatko sa slatkim (jabuka i kruška, npr). Slatka voća (urme, banane) ne bi trebalo kombinovati s kiselim voćem (citrusi). Delimično kisela voća, poput jabuka, najbolje se kombinuju sa, takođe delimično kiselim (breskve i kajsije) i, a kisela voća s kiselim voćem (citrusi).

Kupusare, poput kelja i kupusa, u smnutijima ili šejkovima treba kombinovati samo s delimično kiselim voćem, najbolje jabukama jer imaju dosta vode.

 

Higijena i čuvanje sirovih namirnica i hrane

Sirove namirnice treba čuvati u ostavi, na hladnijem mestu, na policama samo za voće i povrće i frižideru. Ako želite da iskoristite sve hranljivo iz njih, ne bi trebalo da sokove, salate i drugu svežu hranu čuvate duže od 3 dana. Obavezno operite tanjir na kojem ste držali sirovu hranu pre nego što ga upotrebite ponovo. Sveže povrće, salate i voće odvojite od termički obrađene rane, posebno hleba i povrća. Kada spremate hranu, ne koristite isti pribor za sirove namirnice i za gotovu hranu.

Leti otapajte zamrznutu hranu u frižideru, a ne na sobnoj temperaturi. Isto važi i za mariniranje. Ne pretrpavajte frižider da bi vazduh mogao da cirkuliše.

Evo kako je najbolje čuvati voće i povrće.

Danijela Pantić Conić

Danijela Pantić Conić, magistarka teorije komunikacija i medija, autorka i voditeljka emisije "Vege izazov sa Danijelom" na TV Kitchen. Urednica magazina "Eva i ja" i kreativna direktorka međunarodnog festivala "Kuhinje sveta" i knjige zdravijih recepata: "I brza i zdrava hrana" (Kreativna industrija, 2018). Voditeljka, novinarka i urednica na RTS ("Srbija Danas", "Ovo je Srbija", "Premijera", "TV Slagalica") i TV Prva ("Tačno 1") i autorka knjige "Probaj me, prodaj me: mediji i potrošačko društvo (Čigija štampa, 2009) i mnogobrojnih naučnih radova o komunikaciji, medijma i reklami.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Saznajte prvi vesti, recepte, novosti i događaje

Na koju email adresu želite da vam šaljemo obaveštenja o novim tekstovima na sajtu

Pratite nas na društvenim mrežama: