Koža je ogledalo zdravlja celog organizma!

dr-jasmina-vikalo-specijalista-dermatologKoža je najveći organ našeg tela, na kojem se odražavaju sva unutrašnja zbivanja, a ujedno je i organ koji je najizloženiji spoljašnjoj sredini i njenim lošim uticajima. Svakodnevna fotoprotektivna zaštita od UV zračenja, adekvatna nega i usvajanje zdravih životnih navika vode ka dugotrajnom očuvanju zdravlja kože.

Sa beogradskim dermatologom, dr Jasminom Vikalo, iz centra za estetsku dermatologiju – SKIN CENTAR,  razgovaramo o antiejdžing medicini koja je poslednjih godina postala vodeća oblast ove nauke, o tome gde žene najčešće greše kada je reč o nezi, šta podrazumeva holistički pristup koži i koliko je važno da volimo posao koji radimo.

Medicina u borbi protiv starenja kože

 medicina-u-borbi-protiv-starenja-koze“Često se srećem sa pacijentima koji se osećaju mnogo mlađe nego što izgledaju, i tada mi je veliko zadovoljstvo, ali i izazov, da uspostavim sklad duha i tela, čuvajući izvornu prirodnost njegovog lica.” – opisuje svoju predanost programu protiv starenja kože, dr Jasmina Vikalo.

Savremena istraživanja u estetskoj medicini idu u smeru održavanja zdravlja i očuvanja mladalačkog izgleda. Antiejdžing, kao najmlađa grana medicine, usmerena je na preventivne metode koje će omogućiti čoveku da zdrav i vitalan doživi duboku starost, a da pritom lepo izgleda. U osnovi antiejdžinga je podsticanje prirodnih regenerativnih procesa – rad na poboljšanju izgleda kože uključuje i unapređenje njenih fizioloških funkcija, što govori o neraskidivoj vezi između zdravlja i lepote.

Negovanjem kože izražavamo ljubav i poštovanje prema sebi

Mesotherapy Lipodissolve

Pacijenti dr Jasmine su samosvesne žene koje dostojanstveno žive svoje godine. Ističe da joj je veliko zadovoljstvo da ih poduči kako da se neguju i podmlade. Oslabljen tonus i zatezanje kože predstavljaju veliki izazov i za plastične hirurge, tako da je blagovremeni pristup u jačanju tonusa od presudnog značaja za krajnji ishod, kada je reč o nehirurškom liftingu.

“Radi što uspešnijeg procesa podmlađivanja, lekar poštuje individualni pristup, jer je svako lice posebno i zahteva tretmane prilagođene njegovim potrebama.” – ističe dr Jasmina Vikalo. Dermatološki pregled uključuje klinički pregled kože i vidljivih sluznica, kao i pregled noktiju i kose.

Pravilna nega u borbi protiv starenja kože

pravilna-nega-u-borbi-protiv-starenja-kozeDr Jasmina Vikalo preporučuje upotrebu dermokozmetičkih preparata koji su klinički ispitani. Dnevna antiejdž nega treba da nadoknadi neophodne količine lipida, ovlaživača i stvori zaštitu od UV zračenja, kao i slobodnih radikala. Kada je reč o noćnoj nezi, kožu treba hraniti aktivnim supstancama poput hijaluronske kiseline, peptida, vitamina A i derivata, hidroksi kiselina, faktora rasta ćelija…

Prema rečima dr Jasmine Vikalo, prva greška koju pravimo je izbor kozmetičkog preparata, koji pravimo a da se prethodno ne konsultujemo sa dermatologom. Kada govorimo o profesionalnoj nezi i antiejdžing tretmanima, žene su često vođene isključivo cenom usluge, a ne kvalitetom proizvoda i njegovim poreklom. Takođe, greška je raditi tretmane podmlađivanja na prethodno neočišćenoj i problematičnoj koži.

Holistički pristup

holisticki-pristup„Negovanje kože nije običan čin, već izražavanje ljubavi prema celokupnom našem biću.“ – ističe dr Jasmina Vikalo.

Jasmina Vikalo zalaže se za holistički pristup, jer veruje da samo spoznajom čoveka u celini, možemo detektovati i rešiti određene probleme. Holistički ili celovit pristup ljudskom organizmu podrazumeva sagledavanje čoveka na telesnom, duhovnom i duševnom nivou, gde svaki deo sadrži celinu i lečenje je usmereno na čoveka, a ne na bolest. Koža, kao materijalna granica, jeste naša spoljašnja stvarnost i ogledalo zbivanja unutar organizma. Lepota je sklad između spoljašnje i unutrašnje lepote.

Stara Konfučijeva izreka kaže: “Pronađi posao koji voliš i nećeš morati da radiš nijedan dan u životu.” Da li je to tačno?

“Uz Lao Cea, Konfučije je bio jedan od najvećih mislilaca drevne Kine, koji nam je kroz ovu izreku ukazao da je ljubav osnovni pokretač svega u nama i oko nas. Radeći ono što volimo, posao ne doživljavamo kao teret, već kao zadovoljstvo” – zaključuje dr Jasmina Vikalo. Doktorka, Jasmina Vikalo, dermatolog s dve decenije iskustva i SKIN CENTAR, sa zadovoljstvom i ljubavlju učiniće sve za vašu lepotu! SKIN CENTAR – centar za estetsku dermatologiju, osnovan je s namerom da celovitim pristupom i inovativnim metodama nehirurškog podmlađivanja, osvesti i neguje vaše zdravlje i lepotu.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Saznajte prvi vesti, recepte, novosti i događaje

Na koju email adresu želite da vam šaljemo obaveštenja o novim tekstovima na sajtu

Pratite nas na društvenim mrežama: