Accademia del Lusso – kreativna snaga mladih dizajnera

Moda, kao primenjena umetnost i oblast stvaralačkog delovanja, prožima sve segmente života. Čak i ako odbijate da priznate da vas interesuje, bavite se modom svakog jutra dok odlučujete šta ćete da obučete…  Iako Beograd nije Milano ili Pariz, ipak, može biti ponosan na mlade i talentovane modne kreatore koji svake sezone stvaraju nove trendove.

Ovi entuzijasti, neumorno unose energiju i ideje u nove kolekcije, kojima nas iznova oduševljavaju. Predstavljamo vam nade srpske modne scene, studentkinje završne godine prestižne italijanske škole mode i dizajna Accademia del Lusso. Njihove diplomske kolekcije mogli smo videti u okviru beogradske nedelje mode (BFW), u Dorćol Platz-u.

EVA I JA: Kako je nastala vaša diplomska kolekcija? Šta vas je inspirisalo?

Dina Đorđević
Dina Đorđević

Dina Đorđević: Kolekcija je nastala iz ideje da jednim odevnim komadom postignem ceo „look“. Inspiracija je minimalizam, klasika, čiste i precizne forme, koji u prvi plan stavljaju žensku figuru.

Tijana Perišić: Kolekcija koju sam nazvala „Romantizam u futurizmu“, inspirisana je naglim i nezadrživim naučno-tehnološkim razvojem, koji nam sve više približava nemoguće i nedostižno. Predstavlja jednu futurističku koncepciju savremene žene, kojoj su godine saveznik, a pri tom je negovana i romantična.

Ivana Garić: Diplomska kolekcija je nastala eksperimentom. Inspiraciju sam pronašla u panku koji sam kombinovala sa sportskim krojevima. Privukli su me kožni i metalni elementi. Tilom i mrežom sam htela da ublažim grub izgled i prikažem ženstveniju i seksipilniju stranu. Tim spojem sam dobila ono  što je meni blisko, a ujedno i inovativno. Kolekcija je namenjena mladoj i urbanoj populaciji.

EVA I JA: Šta je najbitnije da bi mlad dizajner izgradio svoj stil i prepoznatljivost? 

Dina Đorđević: Sigurna  sam da treba ostati dosledan sebi, ostati veran svojoj viziji. Treba biti u toku s trendom u smislu informisanosti, ali što manje ga slediti, jer služi upravo da nas omete u želji da se razlikujemo i  budemo autentični. Trend guta sve što je pokušaj individualnosti, stavljajući nas sve u „isti koš“.

Tijana Perišić
Tijana Perišić

Tijana Perišić: Stil i prepoznatljivost su po mom mišljenju sastavni i najbitniji deo talenta  i bića koje se bavi dizajniranjem. To je genetski element koji postoji ili ne postoji, kao otisak prstiju.

Ivana Garić: Najbitnije je da voli ono što radi i da može da stane iza toga, da sam bude zadovoljan svojim radom. Smatram da ne  treba slepo pratiti trendove. Treba ići u korak sa modom, ali ipak treba raditi ono što nam je blisko, odlučiti se za lični pečat.

EVA I JA: Da li je danas teško biti autentičan? Koliko ima prostora da se izmisli nešto novo u vreme kada se sve reciklira? 

Dina Đorđević: Ne možemo svi biti autentični, autentičnost je teško dosegnuti, a uz to trebabiti i prepoznatljiv. Puka autentičnost ne znači ništa ukoliko nemate publiku koja će se s njom poistovetiti. Smatram da treba stalno maštati, istraživati, nalaziti inspiraciju u određenoj atmosferi, epohi, muzici, prirodi… ukratko, u svemu  što nas okružuje. Sigurna sam da će to neko prepoznati i osetiti bliskim.

Tijana Perišić: Svaki dan je novi dan! Kao što je i svaki izlazak i zalazak sunca drugačiji, sve je različito i pruža mogućnosti za mnogo ideja i mnogo različitih inspiracija. Samo treba pažljivo posmatrati svet oko sebe, biti prisutan i u njemu i u sebi. Ući u sebe i uhvatiti sve nežne niti. To je osnov mojih inspiracija i moje autentičnosti.

Ivana Garić
Ivana Garić

Ivana Garić: Naravno da nije. Treba sam opet odabrati taj pečat – makar to bilo crveno dugme koje se provlači – ostaće zapamćeno. Nemoguće je u današnje vreme izmisliti nešto novo kada je već sve izmišljeno.  Ali, kombinovanjem svega toga sa svojim stilom, može se izgraditi ono po čemu ćemo biti prepoznatljivi.

EVA I JA: Da li je teško biti stilizovan na niskim temperaturama? Koji je vaš savet za zimsku dozu stila?

Dina Đorđević: Mislim da zima ostavlja mnogo više prostora za igru. Bitni su materijali i teksture. Ne morate se odricati vaših omiljenih krojeva. Možete poneti omiljenu letnju haljinu sa vunenom rolkom ili džemperom i dobrim kaputom… i ponavljam, budite dosledni sebi!

tijana-perisic-futuristicka-koncepcija-savremene-zeneTijana Perišić: Uvek je moguće biti stilizovan. Stil je osobna stvar, deo bića kao i seksipil. Ili ga imaš ili ne. Ako ga imaš, stilizovan si i na Aljasci! Moj savet je osećati trenutak, biti pažljiv i štedljiv sa bojama… kao i svedenost, a razigranost boja ostaviti za tople i sunčane dane.

Ivana Garić: Zapravo je jako lako ako ste spremni da trpite hladnoću! Teško je, jer je potrebno oblačiti se slojevito. Ali, ako izdvojimo dobre komade koji sem estetike imaju i funkciju, to nam može olakšati stilizaciju. Moj savet je izdvojiti novac za te ključne komade i obući se minimalno, sa stilom, a da nam pri tom bude toplo i udobno.

Accademia del Lusso – prestižna italijanska škola mode i dizajna

ivana-garic-kolekcija-namenjena-mladoj-i-urbanoj-populacijiBeogradska nedelja mode (BFW), ove jeseni, proslavila je jubilarno, 40. izdanje, održavajući kontinuitet vredan pažnje. Kao i uvek, organizatori se trude da paralelno neguju umetnički i edukativni pristup manifestaciji. I ove godine, Accademia del Lusso, italijanska škola mode i dizajna, učestvovala je na ovoj modnoj manifestaciji. Ova prestižna škola, potpuno se uklapa u programsku orijentaciju BFW, koja kao jedan od glavnih ciljeva postavlja stalnu edukaciju članica modne i kulturne industrije. Accademia del Lusso podržava i stvaralačko delovanje, jer daje priliku mladim dizajnerima – da na BFW predstave svoje kolekcije.

I vi možete postati student prestižne italijanske škole mode i dizajna Accademia del Lusso i steći potrebna znanja i veštine, u savremeno opremljenom prostoru koji se nalazi u Beogradu, na adresi Bulevar Despota Stefana 68c. Više informacija o programima i uslovima studiranja možete dobiti na web strani škole www.accademiadellusso.rs  ili pozivom broja telefona: 011 655 7503.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Saznajte prvi vesti, recepte, novosti i događaje

Na koju email adresu želite da vam šaljemo obaveštenja o novim tekstovima na sajtu

Pratite nas na društvenim mrežama: