Kulturne znamenitosti Lisabona koje morate videti!

Svako ko se odluči da otputuje do Lisabona da bi uživao u kulturinim i istorijskim lepotama, u ovom gradu će moći da vidi tragove različitih naroda, umetnosti i kultura.

Za Lisabon se pretpostavlja da je grad feničanskog porekla, nastao 205. godine pre nove ere i tokom duge istorije, ovde je izgrađeno i porušeno mnogo kulturnih i istorijskih znamenitosti Lisabona.

U  15. veku bio je jedan od najvažnijih trgovačkih centara zapada i uz Sevilju jedan od najbogatijih gradova Evrope. U 1755. godini jak zemljotres je srušio veći deo grada, posle čega počinju obnova i modernizacija. Izuzetno je karakterističan po mirnoj istoriji s obzirom na to da ni jedan svetski rat nije do njega stigao.

 

Zamak Svetog Đorđa

Lisabon je jedan od najstarijih gradova na svetu, s posebnom arhitekturom. Srednjovekovni zamak Svetog Đorđa obnovljen je, posle viševekovnog zanemarivanja, tek 1938. godine i danas predstavlja jedan od najlepših gradskih vidikovaca.

Sa svojim zidinama, stazama i okruženjem jedna je od najvažnijih znamenitosti Lisabona. Ulaznica za zamak košta 8,5 evra. Tvrđava se može videti sa gotovo svakog mesta u gradu. Najstariji delovi datiraju još iz 6.veka, kada su je gradili stari Rimljani, Vizigoti i verovatno Mauri.

 

Belem kula i manastir Žeronimo

Manastir Žeronimo

Jedno od najspektakularnijih zdanja u Lisabonu je manastir Žeronimo u čijoj je kapeli smešten i grob čuvenog moreplovca Vaska De Game. Ovo je jedna od najposećenijih znamenitosti grada. Manastir je građen početkom 16. veka u čast portugalske teritorijalne ekspanzije. Predstavlja izraz jedinstvenog, portugalskog arhitektonskog stila.

Ovo je takođe i spomenik nacionalnog identiteta jer se u njemu nalaze grobnice čuvenih Portugalaca.

 

Pogled na Atlantski okean

S vrha kule pruža se pogled na Lisabon i ušće reke Težo u Atlantski okean. Ovu prelepu kulu, građenu kao kombinaciju mavarske, renesansne i gotičke arhitekture podigao je od  1515 – 1520. godine kralj Manuel prvi Portugalski.

Kula je sagrađena u čast prekomorskih otkrića, kada je Lisabon trebalo sačuvati i kada je odbrana grada bila od ključne važnosti. Organizovane grupe turista obilaze kulu preko celog dana a ulaznica košta 6 evra. Spoljašni zidovi su veoma dekorativni, izrezbareni konopcima u steni i prelepim otvorenim balkonima, zajedno sa osmatračnicama i utvrđenjima sa puškarnicama u obliku štitova.

Nekoliko stotina metara od Belem kule, pored reke Težo, nalazi se Spomenik otkrićima. Podignut je 1960. godine povodom 500 godina od smrti Henrija Moreplovca. Izgrađen je u obliku pramca.

 

Alfam i katedrala Se

Augustinska ulica

Ono što nikako ne treba propustiti su: i Avenija slobode, Trg obnovitelja, Trg Markes de Pombal i noviji deo grada. Tu se nalazi Park nacija, izgrađen za EKSPO 98 u kome se nalazi Okeanarijum, treći po veličini u svetu.

Jedna od najbolje očuvanih i najpopularnijih lisabonskih četvrti je Alfama. Ovo je boemski deo grada, odakle se pruža pogled na reku Težo, mostove i centar grada. Obeležje ovog netaknutog dela grada je katedrala Se. Zgrada crkve izgrađena u stilu romantizma rekonstrukcija je prvobitne iz 12. veka koja je oštećena u zemljotresu.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Saznajte prvi vesti, recepte, novosti i događaje

Na koju email adresu želite da vam šaljemo obaveštenja o novim tekstovima na sajtu

Pratite nas na društvenim mrežama: