Kustendorf od 16 do 28. januara 2018. godine

Jedanaesti Međunarodni filmski i muzički festival Kustendorf održaće se od 16. do 21. januara na Mećavniku, na Mokroj Gori. Festival čiji je osnivač i umetnički direktor Emir Kusturica biće posvećen mladim filmskim stvaraocima i svetski proslavljenim autorima.

Međunarodni filmski i muzički festival „Kustendorf 2018“ ugostiće proslavljene autore, glumce i muzičare kao i brojne mlade filmske autore i studente filmskih škola iz celog sveta i druge eminentne goste iz sveta filma.

 

Kustendorf ustanovi nagradu za „najpoetičniji film“

Od osnivanja 2007. do sada, kroz Kustendorf su prošli mnogobrojni mladi umetnici koji razvijaju autorski film i podržavaju mlade, talentovanim režisere i glumce.

Nagrade – zlatno, srebrno i bronzano jaje, prethodnog, Desetog Kustendorfa, poneli su:

  • Mihael Alalu za film „Trn“,
  • Tone Otili za film „Lulu u stvarnom životu“ i
  • Mateo Gariljo za film „Niz grlo“.

Profesor Kusturica uručio je novoustanovljenu nagradu – Nagradu za najpoetičniji film – bugarskom režiseru Nikolaju Todorovu za film „Pre sna“. Specijalna nagrada žirija dodeljena je Aliju Asgariju i Farnuš Samadi za film „Tišina“. Nagradu „Vilko Filač“, za najbolju fotografiju otišla je Andreju Majki za film Prvi“.

 

Kustendorf je festival za mlade filmske autore“

Američki časopis „Muvimejker“ i ove godine je uvrstio Kustendorf u listu „25 najkul festivala na svetu“. Listu je sastavio osmočlani žiri koji čine filmski stvaraoci, urednici programa filmskih festivala i filmski publicisti.

“Na Kustendorfu vreme staje, a posetioci su uronjeni u svet čudesnih filmova, neprekidnih žurki i priča majstora filmske umetnosti. Na čelu skupa je Emir Kusturica, srpski filmski autor i dobitnik dve Zlatne palme, koji privlači lučonoše filmske umetnosti poput Džonija Depa, Alfonsa Kuarona i Andreja Končalovskog na razgovore i retrospektive. Sva pažnja je usmerena na prepoznavanje novih talenata iz čitavog sveta, pa je festival savršeno mesto za dolazeću generaciju mladih filmskih autora.” – komentarisao je Muvimejker.

Gosti festivala, do dada su bili: Lav Dijaz, Paolo Sorentino, Nikita Mihalkov, Džoni Dep, Žak Odijar, Džim Džarmuš, Odri Tatu, Gael Arsija Bernal, Monika Beluči, Aleksej Balabanov, Andrej Končalovski, Mateo Garone, Berenis Bežo.

Pogledajte i ovo:

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Saznajte prvi vesti, recepte, novosti i događaje

Na koju email adresu želite da vam šaljemo obaveštenja o novim tekstovima na sajtu

Pratite nas na društvenim mrežama: