Lajfkouč – trener ili savetnik za život ili obmanu?

Foto: rawpixel.com

Svakom ponekad zaškripi u životu i pomisli da mu je potrebna stručna pomoć i da bi „lajfkouč“ mogao da mu pomogne, jer ga je sramota da se obrati psihijatru. To bi značilo da „nije normalan“?

Angažovanje lajfkouča sigurno deluje prihvatljivije, jer ova metoda po definiciji „barata“ zdravim ljudima. I sam prevod s engleskog ukazuje na neku vrstu „životnog trenera“. No, šta tačno radi lajfkouč, a što ne može da uradi psihijatar ili psiholog?

 

„Vetar u leđa“ za sopstvene

Pristup lajfkoučinga je uglavnom podstrekivanje sopstvenih potencijala i pronalaženje rešenja u sebi. Ovo zvanično nije terapija, iako pomaže da se razreši neka dilema ili da vas neko „pogura“ u željenom pravcu. Metod insistira na samosvesti pojedinca kako bi život bio lepši i ispunjeniji. Životni trener uči kako da se negativne emocije pretvore u pozitivne. Lajfkoučing deluje kod ljubavnih i profesionalnih problema, iako je ovo usko povezano kako smatraju stručnjaci. Sličan je konsaltingu (savetovanju), s tim što lajfkoučing ne nudi gotova rešenja, već podstiče da se nađe sopstveno.

 

Kako pronaći pravog lajfkouča?

Foto: rawpixel.com

Srećan čovek je i zadovoljan čovek koga svi želu u svom društvu, pa i poslodavci na poslu! Jedini problem za one koji sve to moraju sami da plate, jeste cena seanse koja se u Srbiji kreće i do 300 evra po satu. Međutim, ako se malo više raspitate po društvu ili Googlu, doći ćete do jevtinije satnice – od 20 evra po osobi. No, tu se krije opasnost da naletite na prevaranta koji se koriste ovakvim prilikama. Prepoznaćete ga po tome što nude instant rešenja, vaše drugačije “ja” u kratkom roku.

Da ne biste došli u situaciju da platite brdo para, a da nakon niza susreta sa “životnim trenerom” budete u još gorem stanju nego što ste bili kad ste mu se obratili, uputno je pitati ga odmah na početku za akreditaciju. Treba proveriti da li je stečeno znanje i verofikovano ili je “pokupljeno” s interneta.

I, naravno, ako vam ne odgovara prvi, pa ni drugi lajfkouč, sasvim je legitimno i preporučljivo da potražite pomoć trećeg, četvrtog…

 

Nekom pomaže, a nekom odmaže

Foto: rawpixel.com

Iskustva s trnerima a život su raznovrsna. Nekom dobra, a nekom i veoma loša!

“Kada sam se obratio lajfkouču, osećao sam se prilično izgubljeno i bezizlazno. Koncentracija mi je bila slaba, bio sam bezvoljan, i nikako nisam mogao da se setim zašto sam odabrao baš profesiju ekonomiste”, priča Dragan V. Nekada je svoj posao baš voleo, dodaje.

“Prvenstveno mi je godilo što me neko uopšte sluša, a onda i što mi postavlja prava pitanja”, opisuje Dragan zašto su mu lajfkoučing seanse prijale. Trener ga je prosto “protresao” i postavio sve na svoje mesto. Stvar je bila rešena u nekoliko sastanaka. Sva svoja dostignuća i navodne neuspehe, Dragan je sagledao iz nove perspektive.

Ono što je doživela Slavica S, potpuno se razlikuje od prethodnog primera. “Pala sam u još veću depresiju jer sam dozvolila da budem iskorišćena”, tako je Slavica protumačila izostanak pomaka nabolje.

Možda je ova sredovečna žena imala prevelika očekivanja, što je najveća zamka kod svih vrsta intervencija na sebi. Uspeh stiže postepeno, korak po korak, uporno. Da biste bilo negde stigli, nužno je da krenete. S lajf koučom ili bez njega, budite otvoreni da prihvatite pomoć ako vam zatreba.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Saznajte prvi vesti, recepte, novosti i događaje

Na koju email adresu želite da vam šaljemo obaveštenja o novim tekstovima na sajtu

Pratite nas na društvenim mrežama: