Rock bend Anathema u 23.10. svira u Beogradu!

Čuveni engleski sastav Anathema nastupiće prvi put u Srbiji u punom sastavu u ponedeljak, 23. oktobra, u beogradskom Domu omladine, uz podršku uticajnog francuskog post metal benda Alcest, koji će premijerno nastupiti u Srbiji! Koncert je deo velike evropske turneje na kojoj Anathema promoviše jedanaesti studijski album “The Optimist” (izdavač – Kscope).

Cenjeni sekstet iz Liverpula na novom izdanju The Optimist” kročio je na nove teritorije ambijentalnog i progresivnog rokenrola.

 

Atutobiografski album ili?

Braća Daniel i Vincent Cavanagh, koja predvode bend Anathema, su zajedno sa Johnom Douglasom (bubnjevi), pevačicom Lee Douglas, basistom Jamiem Cavanaghom i Danielom Cardosom (bubnjevi/klavijature) počeli snimanje albuma u studiju Attica Audio (Donegal, Irska). Materijal je završen u studiju Castle Of Doom u Glazgovu sa producentom Tonyjem Dooganom.

“Pretpostavljam da se može reći da je album polu-autobigrafski, jer smo koristili surogata”, počinje Daniel Cavanagh priču o fiktivnom karakteru “The Optimist”.

“Ubacili smo zvuk, osećanja i krucijalno – naše nade i strahove u drugu osobu i učinili je temom naših pesama. Počeo sam takođe ovog puta da pišem više uz vizuelnu stimulaciju, koristeći osećanja izazvana određenim slikama ili nekim momentom, i onda sam tkao moju unutrašnju priču o liku The Optimist. Džonova ideja bila je da pišem u formi priče, tako da sam album “A Fine Day To Exit” uzeo kao početnu tačku. Vinsentove i Džonove brilijantne pesme su se savršeno uklopile… bili smo jedan um tokom procesa stvaranja”, kaže Daniel Cavanagh.

 

 

Pesma koja otvara novi album daje precizne koordinate za Silver Strand beach in San Diego, koja se nalazi na prednjoj strani omota albuma „A Fine Day to Exit.”

 

Ot „tvrdog“ roka do emotovnih melodija

Bez ozbira na to što su njihova rana izdanja postali klasici, bend je napustio “tvrde” muzičke korene i otisnuo se u avanturu. Albumi “Alternative 4” (1998), “Judgement” (1999), “A Fine Day To Exit” (2001) i “A Natural Disaster” (2003) pripadaju fazi kada je bend hrabro eksperimentisao, istražujući do najudaljenijih granica, nakon čega su snimili “ We’re Here Because We’re Here” koji je zacementirao njihov status post-progresivnih kraljeva i jednog najznačajnjih rock bendova uopšte u svetu.

Nakon nagrađivanog “Weather Systems” (2012) i očaravajućeg “Distant Satellites” (2014) ambijentalni rokeri se vraćaju s novim izdanjem. Jednim od najmračnijih albuma zanimljivog naziva punog neočekivane muzike.

 

Alcest kao predgrupa

Kao predgrupa Anathemi na koncertu u Beogradu 23. oktobra sviraće uticajni francuski post metal duo Alcest, koji važi za pionire podžanra blackgaze. Grupa ima 5 albuma i više turneja po Evropi, Severnoj i Južnoj Americi, Aziji i Australiji. Alcest je 2000. godine osnovao songwriter i multiinstrumentalista Neige (aka. Stéphane Paut) kao black metal projekat, a od 2009. je njegov stalni član i Winterhalter (Jean Deflandre). Njihova muzika je poetična i intezivna, a koncerti nezaboravni.

Najbrži obožavaoci još uvek mogu kupiti ulaznice po pretprodajnoj ceni od 2.600 dinara na prodajnim mestima Eventima. Na dan koncerta cena ulaznice iznosiće 3.000 dinara.

Danijela Pantić Conić

Danijela Pantić Conić, magistarka teorije komunikacija i medija, autorka i voditeljka emisije "Vege izazov sa Danijelom" na TV Kitchen. Urednica magazina "Eva i ja" i kreativna direktorka međunarodnog festivala "Kuhinje sveta" i knjige zdravijih recepata: "I brza i zdrava hrana" (Kreativna industrija, 2018). Voditeljka, novinarka i urednica na RTS ("Srbija Danas", "Ovo je Srbija", "Premijera", "TV Slagalica") i TV Prva ("Tačno 1") i autorka knjige "Probaj me, prodaj me: mediji i potrošačko društvo (Čigija štampa, 2009) i mnogobrojnih naučnih radova o komunikaciji, medijma i reklami.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Saznajte prvi vesti, recepte, novosti i događaje

Na koju email adresu želite da vam šaljemo obaveštenja o novim tekstovima na sajtu

Pratite nas na društvenim mrežama: