Lekoviti ruzmarin za bolji rad mozga, srca i manje stresa

Ruzmarin možete koristiti za ishranu kao začin, čaj ili za negu lica, tela i kose. Kako ga nauka poznaje, rosmarinus officinalis je izuzetno koristan za regulisanje krvnog pritiska, bolesti jetre, žuči, nadutosti, lečenja očne mrene, nervnih bolesti, premorenosti… Spisak je zaista predugačak! Jedino kome se ova biljka ne savetuje su trudnice.

Od ruzmarina se prave tinkuture, vina, likeri, eterična ulja, kupke, šamponi za kosu…

 

Ruzmarin poboljšava rad mozga

Osim što smiruje i smanjuje nervozu, ruzmarin čisti telo i krv od gljivica, poboljšava cirkulaciju i dotok krvi do mozga. Na ovaj način se poboljšava rad mozga, koncentracija i pamćenje. Istraživanja pokazuju da čak i ako samo mirišete ruzmarin, vaše pamćenje će biti bolje!

Stari Grci su svojoj deci stavljali grančice ruzmarina u kosu kako bi bili bolji đaci i brže zapamtili gradivo.

 

Smanjite mogućnost srčanog udara i kancera

Istraživanje Časopisa lekovite ishrane pokazalo je da osobe koje češće konzumiraju ruzmarin smanjuju mogućnost oboljevanja od srčanih oboljenja, infarkta i moždanog udara. Ruzmarin osprečava rast ćelija raka dojke i delelog creva. Veoma je efikasan ako se koristi kao ekstrakt i u kombinaciji s kurkumom i belim lukom.

Tokom leta koristite ulje s ruzmarinom koje ima zaštitni faktor od štetnog zračenja.

 

Poboljšava varenje i ublažava stomačne tegobe

Znate li zašto se uz određena jela s mesom dodaje i ruzmarin? Da bi se lakše svarila! Ako imate osetljiva sreva, česta nadimanja i grčeve, ovaj aromatični začin će vam pomoći da se bolje osećate i lakše varite hranu. Čaj od svežih ili sušenih listića ruzmarina smanjiće gasove i grčeve u stomaku, jer on opušta mišiće.

Kod žena je veoma koristan tokom bolnih ciklusa i glavobolja. Takođe, on smanjuje nivo kortizola – hormona koji se luči kada ste pod stresom.

 

Malo ruzmarina – više kose!

Masaža kose aromatičnim uljem od ruzmarina podstiče rast kose na mestima na koijma je ona proređena. Istraživanje je pokazalo da masaža skalpa ili kose mešavinom ulja od ruzmarina, kedra i majkine dušice, posle sedam meseci povećava rast kose i poboljšava strukturu vlasišta.

 

Pogledajte i ovo:

Danijela Pantić Conić

Danijela Pantić Conić, magistarka teorije komunikacija i medija, autorka i voditeljka emisije "Vege izazov sa Danijelom" na TV Kitchen. Urednica magazina "Eva i ja" i kreativna direktorka međunarodnog festivala "Kuhinje sveta" i knjige zdravijih recepata: "I brza i zdrava hrana" (Kreativna industrija, 2018). Voditeljka, novinarka i urednica na RTS ("Srbija Danas", "Ovo je Srbija", "Premijera", "TV Slagalica") i TV Prva ("Tačno 1") i autorka knjige "Probaj me, prodaj me: mediji i potrošačko društvo (Čigija štampa, 2009) i mnogobrojnih naučnih radova o komunikaciji, medijma i reklami.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Saznajte prvi vesti, recepte, novosti i događaje

Na koju email adresu želite da vam šaljemo obaveštenja o novim tekstovima na sajtu

Pratite nas na društvenim mrežama: