Lisabon: šarm i lepote najzapadnije prestonice Evrope

Na zapadu Portugala, gde se najduža reka Iberijskog poluostrva Težo (1 007 km) uliva u Atlantski okean, nalazi se Lisabon, najzapadnija prestonica Evrope i jedan od njenih najtoplijih gradova.

U Lisabonu živi oko 550 hiljada stanovnika, a s prigradskim naseljima čak 2,9 miliona.

Posle Madrida i Barselone najveći je grad Iberijskog poluostrva. Grad obiluje građevinama svih stilova, a staro jezgro je pod zaštitom Uneskove svetske baštine.

 

Na 7 brežuljaka „nasmejanog“ grada

Istorijsko središte Lisabona nastalo je na sedam brežuljaka. Zbog neobičnog reljefa, osim metroom i autobusom, stanovnici Lisabona, prevoze se preko tri žičare i jednog lifta. Tradicionalno prevozno sredstvo, još od 19. veka je tramvaj.

Atmosfera u Lisabonu izuzetno je pozitivna. Meštani su neposredni, solidno govore engleski i uvek su na raspolaganju turistima.

Klima u Lisabonu je sredozemna s blagim zimama i toplim letima. Prosečna godišnja temperatura je 17 °C. Grad je evropska prestonica s najblažom zimom. Zbog blage okeanske klime portugalska prestonica je privlačna tokom cele godine, a iskustva i uspomene koje ponesete iz Lisabona pamtićete čitavog života.

 

Poznate četvrti Lisabona

Jedna od najbolje očuvanih i najpopularnijih lisabonskih četvrti je Alfama. Ovo je boemski deo grada odakle se pruža fantastičan pogled na reku Težo, mostove i centralno gradsko jezgro. Obeležje ovog netaknutog dela grada je katedrala Se. Do nje se može popeti laganom šetnjom ili čuvenim tramvajem 28.

U Alfami se nalazi i Muzej fada, posvećen najpoznatijoj portugalskoj muzici, a na putu do vrha ovog dela grada nalazi se više prelepih vidikovaca. Veliki broj starih kuća, stara kaldrma i ulice, privlače veliki broj radoznalih turista. Fantastične šarene fasade prekrivene keramičkim pločicama oduševljavaju i inspirišu turiste koji ih rado fotografišu.

 

„Pastel de nata“ i Fado

Pastel de nata

Osim nacionalne i internacionalne kuhinje, portugalskog vina, u Lisabonu obavezno treba probati i čuvenu poslasticu „pastel de nata“. To je kolač je od lisnatog testa s kremom od vanile i cimetom.

Distrikt Bairo Alto se budi kada padne noć. Zvuk Fada, tradicionalne portugalske muzike, može se čuti na svakom koraku. Tu se nalaze mnogobrojni restorani i barovi – od veoma jevtinijih do ekskluzivnih. Istovremeno, na ulicama, događa se dinamičan noćni život, uz ulične svirače i razne druge zabave. Ljudi se druže i piju pod vedrim nebom. Nije neobično videti na jednoj strani ulice muzičare, a na drugoj prosjake (kojih je zaista veliki broj).

Noćni život Lisabona daje magičnu notu celom gradu i utisku koji ostavlja na turiste.

 

Lisabon i njegovi simboli

Dva značajna simbola Lisabona koja treba videti su: most «25. april» – najduži viseći most u Evropi i most «Vasko da Gama», koji je ime dobio po portugalskom moreplovcu i istraživaču (1469-1524). Ovo je najduži most u Evropi od 17,2 km. Vasko da Gama je prvi čovek koji je morskim putem iz Evrope stigao u Indiju i oplovio Afriku.

 

Simbol portugalske prestonice je kula Belem, s čijeg vrha se pruža se pogled na grad i ušće reke Težo u Atlantski okean.

Sve vreme se osećate kao da ste negde na obali mora, a zapravo je to utisak koji reka i blizina okeana ostavljaju na vas.

Glavna pešačka ulica, Augustinska, prepuna je kafića, restorana i prodavnica brendirane garderobe. Kao i sve centralne ulice i trgovi, oslikana je živopisnim mozaicima.

Ulicom Augusta stiže se do trijumfalne kapije koja izlazi na veličanstveni Trg Komercio. Jedan od najlepših delova grada je „Trg Rosio“ koji je oduvek predstavljao glavni gradski trg Lisabona. Tu se nalazi i prelepa zgrada glavne železničke stanice Rosio.

 

Nikako ne propustite!

Ono što ne treba propustiti su: Avenija slobode, Trg obnovitelja, Trg Markes de Pombal i noviji deo grada. Tu se nalazi Park nacija, izgrađen za EKSPO 98. Tu je smešten i Okeanarijum, treći po veličini u svetu, žičara i veliki šoping centar.

U neposrednoj blizini je železnička stanica „Orijente“, jedna od najvećih u Evropi. Ova stanica se svrstava u jedno od svetskih arhitektonskih čuda. U podzemlju je stanica metroa, u prizemlju autobuska, a na spratu železnička stanica.

Bezbroj je razloga da posetite Lisabon. Ovaj atraktivan i prelep grad oduševiće vas arhitekturom, klimom, jednostavnošću i gostoljubivošću svojih žitelja.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Saznajte prvi vesti, recepte, novosti i događaje

Na koju email adresu želite da vam šaljemo obaveštenja o novim tekstovima na sajtu

Pratite nas na društvenim mrežama: