Mačva kao preporuka za produženi vikend!

Rodna Mačva je jedno od onih mesta u Srbiji koja su zaista predivna i po mnogo čemu interesantna stranim i domaćim turistima. Kao veoma plodna, Mačva je rano naseljena. Boravak prvog čoveka na ovim prostorima beleži se oko  5.000 godina pre nove ere.

Jedna od opština koja najviše radi na razvoju turističke ponude ovog kraje je opština Bogatić. Ova opština danas ima 14 naselja, koji se prostiru na 384 km2, a naseljava je oko 30 000 stanovnika.

„Možeš u dugu danu hodati po Mačvi, a nećeš videti jednog brežuljka; sve je ravno kao tepsija“  – reči su besmrtnog Janka Veselinovića.

Kulturni život u ovoj opštini veoma je bogat i čuvaju se izvorne vrednosti – tradicija, običaji i etnološko blago.

 

Kirk Daglas u Radovan kuli

Etno park u selu Sovljak, na putu od Bogatića ka Crnoj Bari, otvoren je za đačike ekskurzije i druge posete. Ovaj etno kompleks, zadržao je sliku mačvankog dvorišta sa okućnicom s kraja 19. veka. Opremljen je originalnim muzejskim zaostavštinama, poput ćilima, razboja, preslica, kao i fijakerom, ambarom i čardakom.

U kući je stalna galerijska postavka dela mačvanskih slikara, a poslednjih 20 godina ovde se organizuje i Slikarska kolonija „Sovljak“. Značajna imena srpske likovne umetnosti, izrodila je Mačva. Iz ovog kraja su: Milić od Mačve, Dragan Martinović, Mikan Aničić, Dragan Djuričić i drugi.

Radovan kulu Milića od Mačve, građenu pre 50 godina, posećivao je Kirk Daglas, gosti 1. FEST-a u Srbiji i drugi poznati umetnici i političari.  Veliki slikar, vajar, arhitekta i pesnik, Milić od Mačve, izgadio je kulu kao mesto radovanja i utočište za samouke umetnike.

 

Mačva i verski turizam

Wikipedia – manastir Ilinje – Mačva

Manastir Ilinje u selu Očage najznačajniji je među spomenicima verskog nasleđa u ovom kraju. Sagrađen 1983. kao posveta Svetom proroku Iliji. Postao je mesto gde vernici sve češće dolaze da traže duhovni mir, ozdravljenje i oproštaj. A manastirski mir prija i onima koji se leče od bolesti zavisnosti.

Hramovi u Bogatiću, Dublju i Glogovcu  značajni su spomenici kulture i pod zaštitom su države.

 

Zdravstveni turizam

Mačva spada u najperspektivnija područja sa aspekta eksploatacije geotermalne energije u Regionu. Ovo bogatstvo još nije dovoljno iskorišćeno.
Na dubini većoj od 400 metara gde izvire vrel voda, podignut je kompleks koga poslednjih godina, turisti rado posećuju. Termalna rivijera je akvapark čija topla voda ima lekovita dejstva za razne reumatske i kožne bolesti,  astmu, bolesti žuči, gastritisa…  Voda koja izvire prelazi 70 stepeni Celzijusovih, te se rashlađuje kako bi postigla temperaturu od 32 do 39 stepeni, zavisno od doba godine. Pored otvorenog i zatvorenog bazena, napravljen je i novi porodični bazen, za decu i roditelje. Od nedavno je u ponudi i smeštaj u aprtmanskom naselju, kako bi odmor bio prilagođen i gostima koji dolaze iz daleka.

Mačva je, udaljena sat vremana vožnje od Beograda i Novog sada, tako da nisu protrebne velike pripreme i planovi za put do tamo. Ako ne ranije, idite u avgustu, kada se održavaju poznate Hajdučke večeri.

 

Pogledajte i ovo:

 

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Saznajte prvi vesti, recepte, novosti i događaje

Na koju email adresu želite da vam šaljemo obaveštenja o novim tekstovima na sajtu

Pratite nas na društvenim mrežama: