Mahdija – tunisko letovalište na „vratima Mediterana“

Živopisni tuniski gradić Mahdija, manje je poznat od Hamameta, Jasmin Hamameta i Susa, ali neka to bude razlog da ovo letovalište bude vaš izbor za letnji odmor. Ne samo da ćete uživati  u modernim hotelima i plažama za koje se širom Tunisa zna da su najlepše u ovoj zemlji ili pak u luci iz 10. veka koja je bila „scenografija“ za neke scene čuvenog filma „Engleski pacijent“, već ćete imati privilegiju da leto provedete i u prvoj prestonici prvog kalifa tuniske dinastije Fatimida. Uz to bićete i na severnom rtu Afrike, baš tamo gde su još na antičkim kartama označena čuvena „vrata Mediterana„. Već na prvi pogled Mahdija će vas očariti svojim originalnim prirodnim, istorijskim i arhitektonskim tajnama.

 

Tri lica grada

Turisti koji odluče da Mahdija bude grad njihovog odmora, smešteni su u turističkoj zoni koja se pruža uz predivnu peščanu plažu i prepoznatljiva je po velelepnim hotelima. No, ova zona je „treći deo“ grada. Da biste shvatili zašto Evropljani, naročito Francuzi, vole Mahdiju, treba da upoznate i stari i novi deo grada.

Stara Mahdija je, pred naletom izgradnje modernih luksuznih hotela, uspela da sačuva šarm tipičnog tuniskog mesta. Izgrađena je na uskom poluostrvu koje je od kopna, na najužem delu, odvojeno jedinom gradskom kapijom – „Mračnim prolazom“. Takav naziv dobila je jer sagrađena od kamena, hladna i duga oko 50 metara. Ipak, ona vodi do skrivenih lepota grada – belih kuća ukrašenih prelepim starinskim kapijama i plavim prozorima i terasama. Ne propustite priliku da ovde popijete šolju hladnog čaja od nane po kom „plivaju“ oljušteni bademi, i da probate specijalitet brik.

Nova Mahdija iznikla je još dok je Tunis bio francuska kolonija. U glavnoj ulici, Aveniji Burgiba, načičkani su supermarketi, banke, restorani, hoteli… Posebno je živa petkom, kada je pazarni dan.

 

Futa

Medina je jedna od glavnih turističkih atrakcija stare Mahdije. Duga je oko kilometar i po. Na njenom početku nalazi se Arheološki muzej sa božanstvenim antičkim eksponatima, a na kraju je baš taj Severni rt Afrike sa svetionikom, tvrđavom Bordž el Kabir iz 14. veka i prastarom kamenom kapijom nazvanom „Vrata Mediterana“. Ispod tvrđave, do mora, su ostaci luke koju ćete prepoznati gledajući „Engleskog pacijenta“. Sama medina je isprepletana uskim, krivudavim, kamenim uličicama, punim prodavnicama suvenira, kafea, malih galerija i tkačkih radnji. U njima nastaje čuvena mahdijska futa, tkanina od lana ili pamuka, zbog koje je Mahdija, nekada davno bila prestonica tekstila. Ručno tkane ešarpe, marame i druge proizvode od fute, turisti mogu da je kupe samo u specijalizovanim radnjama medine.

 

Šetalište oslikano ribama

Mahdija ima i neobično šetalište. „Ide“ duž obale i popločano je kamenom oslikanim šarenim ribama. To nije slučajno, budući da je Mahdija je stari grad ribara. Sabljarka je jedan od simbola stare Mahdije.

I morska voda uz obalu grada, pamti se po posebnom sjaju. Daju joj ga hiljade svetlucavih malih školjki. Mogu da se zahvate rukom čak i u plićaku gradske plaže. Baš u njenoj blizini, 1907. godine otkriven je potonuli antički brod sa vrednim tovarom za izgradnju hrama. U njemu su bili mermerni stubovi, mermerna statua Afrodite i bronzani kipovi Hermesa, Dionisa i Erosa. Sve jedinstvene eksponate, Mahdija čuva u svom bogatom arheološkom muzeju.

 

Pogledajte i ovo:

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Saznajte prvi vesti, recepte, novosti i događaje

Na koju email adresu želite da vam šaljemo obaveštenja o novim tekstovima na sajtu

Pratite nas na društvenim mrežama: