Masaža uspostavlja psihičku ravnotežu i energetski balans

Masaža je, verovatno, najbolji način da se oslobodimo stresa, odmorimo, relaksiramo, očistimo od toksina i očuvamo energetski balans.

Tokom  stresa i duge napetosti, fizičke ili psihičke, nadbubrežna žlezda počinje da luči kortizol. Taj hormon nam pomaže da, tokom stresa reagujemo kako treba i „spasemo“ svoj organizam.

Međutim, većina ljudi je konstantno izložena stresnim situacijama, a to znači i da se kod njih stalno luči kortizol! To uzrokuje različite reakcije u telu i pad imunološkog sistema. Kako se to na nama vidi? Smanjuje se kvalitet vezivnog tkiva, a tonus kože slabi.

O blagodetima masaže, razgovaramo s Tatjanom Jevđović, holističkim terapeutom, koja ima više od 20 godina iskustva u ovoj oblasti.

Koje vrste masaža ona preporučuje i zašto? Kada su dobre parcijalne masaže, a kada aromatične?

 

Šta može masaža, a ne mogu lekovi?

Naučni dokazi govore o tome da masaža smanjuje količinu kortizola, ali i da se u toku naredna 24-48 sata određena količina kortizola vraća. Zbog toga je neophodno da se, u vreme akutnog stresa, prime tri masaže nedeljno u toku 21 dana, čime će se konstantno smanjivati nivo kortizola i organizam dovesti u balans.

„Tokom masaže luči se histamin, hormon koji širi krvne sudove, smanjuje upalne procese i osećaj bola. Pored toga, pospešuje se cirkulacija krvi i rad limfnih žlezda“ – ističe Tatjana Jevđović.

Pojačano lučenja hormona sreće, serotonina i endorfina koji smanjuje bol, potvrđuju značaj masaže na čovekovo emotivno i psihičko stanje. Blagodet samog dodira je u tome što se tako opuštaju mišići i celo telo.

Ne postoji drugi lek koji ima toliku prirodnu snagu, zar ne?

 

Masaža stopala, glave, leđa…

Masaža uspostavlja psihičku ravnotežu, poboljšava cirkulaciju, snižava krvni pritisak. Ona pospešuje dotok krvi, kiseonika i hranljivih materija u tkiva i vitalne organe.

Postoje razne vrste masaža. „Masaže stopala važna je za ceo organizam, jer se tako pojačava i detoksikacija celog organizma. Ova vrsta masaže popularna je u zemljama Indokine, na Tajlandu, u Kambodži, Vijetnamu…“ ističe naša sagovornica.

Ako vas put nanese tamo, obavezno je probajte, jer će vam prijati, a cena im je veoma povoljna.

Pojedinačne masaže, poput masaže leđa ili nogu, preporučuju se sportistima i svima koji dugo sede ili ne drže kičmu u pravilnom položaju zbog posla kojim se bave (šminkeri, programeri…).

Ili, jednostavno, kada imate problem s određenim delom tela, uradite masažu samo tog dela.

 

 Čokolada ili začini?

Da li ste za „aromatičnu“ ili toplu masažu? Neke masaže vas mogu dobro očistiti od toksina, mineralizovati kožu i ceo organizam, kao masaža zlatom, u kojoj je uživala Kleopatra. Ili masaža srebrom. Plemeniti metali pospešuju i čišćenje organizma i imaju odlično dejtvo na kožu i celo telo.

Čokolada tj. ulje od kakaa preporučuje se za hidrataciju kožu. Preporučujem je svima koji ma je potrebo vražanje životne radosti i boilji uvid u svetliju budućnost. Dobra je za uživanje i opuštanje.

Topli začini u masaži ili „pinda svedu“ preporučuju svima kojima je potrebno dodatno zagrevanje tela, poboljšanje cirkulacije, pročišćavanje krvi i „buđenje unutrašnje vatre!“

Danijela Pantić Conić

Danijela Pantić Conić, magistarka teorije komunikacija i medija, autorka i voditeljka emisije "Vege izazov sa Danijelom" na TV Kitchen. Urednica magazina "Eva i ja" i kreativna direktorka međunarodnog festivala "Kuhinje sveta" i knjige zdravijih recepata: "I brza i zdrava hrana" (Kreativna industrija, 2018). Voditeljka, novinarka i urednica na RTS ("Srbija Danas", "Ovo je Srbija", "Premijera", "TV Slagalica") i TV Prva ("Tačno 1") i autorka knjige "Probaj me, prodaj me: mediji i potrošačko društvo (Čigija štampa, 2009) i mnogobrojnih naučnih radova o komunikaciji, medijma i reklami.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Saznajte prvi vesti, recepte, novosti i događaje

Na koju email adresu želite da vam šaljemo obaveštenja o novim tekstovima na sajtu

Pratite nas na društvenim mrežama: